|

Uyumcusunu kapı dışarı etti

Bank Asya yönetimi MASAK, BDDK ve SPK''nın kurumu incelemeye almasıyla ''Uyum'' personelini şimşek hızıyla değiştirdi. Yeni bir atama da yapılmadı. ''Uyum'' personeli, tüm yasal olmayan işlemleri ilgili otoritelere bildirmekle görevli. Bankanın 10 yıllık sürede ortaklık yapısında yer alan kişilerle ilgili inceleme başlatmıştı.

Cahit Saraçoğlu
00:00 - 20/10/2014 Pazartesi
Güncelleme: 23:36 - 19/10/2014 Pazar
Yeni Şafak
Uyumcusunu kapı dışarı etti
Uyumcusunu kapı dışarı etti

Bank Asya yönetimi, MASAK, BDDK, SPK''nın banka ile ilgili şüpheli işlemleri izlemeye aldığını fark edince ''uyum'' görevlisini değiştirdi. Bankaların yaptığı kara para aklama operasyonları dahil tüm şüpheli işlemleri yasal sorumlulara ileten ''uyum'' personeli yasadışı işlemlerin önüne geçmek için yasal zorunluluk için banka personeli olarak görev yapıyor. Bu kapsamda Türkiye''deki tüm bankaların şüpheli işlemleri MASAK başta olmak üzere bankacılık inceleme ve takip birimlerine bildirdiği ''uyum'' personeli ile gerçekleştiriliyor.

İNCELEMELERİ BİLDİRİYORDU

Bank Asya''nın yaptığı bazı işlemlerle ilgili uyum görevlisinin verdiği bilgilerden yararlanarak incelemeler başlatıldı. En dikkat çeken banka ile ilgili başta ortaklık yapısındaki değişimler incelemeye alındı. İnceleme birimlerinin araştırmalarında ''ev kadını'' ve ''hayatta olmayan'' kişilerden olan ortaklıkların olduğu belirlenmişti. Bankacılık sisteminde uygun bulunmayan bu ortaklıkları banka yönetimi hızla değiştirme ve bu kişiler üzerinde bulunan hisseleri diğer ortaklar üzerine kaydırmaya başlamıştı. Yine ortaklıklardan şüphelenen inceleme birimleri, geriye dönük 10 yıl boyunca bankanın ortaklık yapısında yer alan tüm kişilerle ilgili de incelemeler başlatmıştı.

Bankada 1 Nisan 2014 tarihinde ise yönetim kurulu üyesi Mehmet Gözütok üyelikten istifa etmiş, yönetim kurulu başdanışmanı olmuştu. Yönetim Kurulu üyeliğine ise İzzet Akyar getirilmişti.

PERSONEL GÖREVDEN ALINDI

Banka Asya bilgi işlem genel müdür yardımcısını da değiştirmesinin önemli olduğuna dikkat çekiliyor. 29 Ağustos 2014 tarihinde bilgi işlem genel müdür yardımcısı Ali Tuğlu istifa etmişti. Tuğlu''nun yerine halen bir atama yapılmadı. Yine yönetim kurulu üyesi Mustafa Talat Katırcıoğlu da 1 Ağustos 2014 tarihinde istifa ederek Bank Asya''daki Yönetim Kurulu üyeliğinden ayrılmıştı.

Bankanın personeli olmak zorunda

Söz konusu kişi, banka personeli olmasına, maaşını bankadan almasına karşın bankacılık inceleme birimlerine karşı sorumlu. İnceleme birimlerine bulunduğu bankada yapılan şüpheli tüm işlemleri bildirmekle görevli olarak çalışıyor. Bu kişinin şüpheli işlemlerle ilgili bildirim yapmaması halinde, şüpheli işlemin yapıldığının tespiti halinde bankaya ciddi cezalar kesiliyor. Bankalar da bu cezaları almamak için uyum görevlisinin inceleme birimlerine karşı sorumlu davranmasını engellemiyor.

30 günlük süre doldu

Bilgi işlem genel müdürünün yerine 30 gün içerisinde yeni kişinin atanması ve bu atanan kişinin inceleme birimlerine bildirilmesi gerekiyor. İnceleme birimlerince de kişinin uyum görevlisi olma şartlarını taşıyıp taşımadığı görüşünü bildirilmesi gerekiyor. Ancak halen bir atamanın yapılmadığı belirlendi.


10 yıl önce