|

Uzakdoğu'ya tavuk ayağı ihraç ediyoruz

Kuş gribi hastalığının etkilerini üzerinden atan kanatlı eti sektörü, ihracatta atağa kalktı.

Aa
00:00 - 22/10/2007 Pazartesi
Güncelleme: 11:47 - 22/10/2007 Pazartesi
Yeni Şafak
Uzakdoğu'ya tavuk ayağı ihraç ediyoruz
Uzakdoğu'ya tavuk ayağı ihraç ediyoruz

Geçen yıl 28 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren sektör, bu yılın ilk 8 ayında 32 milyon dolara ulaşırken, ihracatın yaklaşık yüzde 50'si ise 'tavuk ayağı' olarak Vietnam, Çin, Hong Kong ve Tayland'a yapılıyor. Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçılar Birliği (BESD-BİR) Genel Sekreteri Yüce Canoler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ihracatın, ağırlıklı olarak Türk cumhuriyetleri ile Uzak Doğu ülkelerine yapıldığını söyledi.

Kanatlı eti ihracatının, Balıkesir'in Manyas ilçesinde kuş gribi hastalığının görülmesi ve ihracatın yasaklanmasına rağmen, 2005 yılında 46 bin tonla rekor kırdığını belirten Canoler, şöyle konuştu: "İhracat, geçen yıl da fena gitmedi. Hastalık Avrupa ülkelerinde görüldüğü zaman, ihracata bölgesel yasak konmasına rağmen, ticari işletme bulunmayan Batman'da kuş gribi vakası görülmesi nedeniyle bütün Türkiye genelinden ihracat engellendi. Tüm olumsuzluklara rağmen geçen yıl sonunda 28 milyon 187 bin dolar değerinde 39 bin 810 tonluk ihracat gerçekleştirdik."

TAVUK AYAĞI İHRACATI

Canoler, Uzak Doğu sofralarında, tavuk ayağının önemli yer tuttuğunu belirtirken, bu ülkelere tavuk ayağı ihracatının ilk kez 1996 yılında başladığını dile getirdi. Maddi değeri düşük olmasına rağmen, tavuk ayağının ihracattaki payının giderek arttığına işaret eden Canoler, bu yılın 8 ayında gerçekleştirilen 32 milyon dolarlık ihracatın yaklaşık yüzde 50'sinin, tavuk ayağı olarak Vietnam, Çin, Hong Kong ve Tayland'a yapıldığını kaydetti.

İHRACATTA HEDEFLER

Canoler, Türkiye'nin ihracat kapasitesini, desteklerin yetersizliği nedeniyle tam olarak kullanamadığını ifade ederken, şunları söyledi: "Rakibimiz olan AB ülkelerinde ihracatta ton başına 495 avro, ABD'de ise 600 dolar destekleme ödemesi yapılıyor. Bu rakam Türkiye'de ise sadece 26 dolar. Yüksek maliyetle üretim yapıyoruz, buna bir de desteğin yok denecek kadar az olmasını da eklersek, ihracatta varlık göstermemiz çok zor. Bu şartlarda yapabildiğimiz ihracatı memnuniyetle karşılamak lazım. 400-500 dolar seviyesinde bir destek alabilirsek, ihracata yönelebiliriz. İhracatta ton başına maliyeti karşılayacak bir destek alabilsek, 40 bin ton civarındaki kanatlı eti ve sakatatı ihracatını, 5 yıl içinde 200 bin tona çıkarabiliriz."

IRAK'A İHRACAT

Canoler, Irak'a ihracatın zarara katlanan bazı firmaların fedakarlıklarıyla yürüdüğünü anlatırken, "Irak'a gönderdiğimiz etler her zaman tercih edilir. Çünkü ABD ve Brezilya'dan gelen etler uzun süre dondurulmuş durduğu ve biz kısa sürede et intikal ettirebildiğimiz için kalite farkı oluyor. Eğer gerekli düzenlemeler yapılsa, Irak'a ihracatımız 10'a katlanır" diye konuştu. Ayrıca son yıllarda, Irak'ın kuzeyinden tavuk etine büyük talep geldiğini belirten Canoler, ancak destek ödemesinin düşüklüğü nedeniyle bölgeye mal gönderemediklerini söyledi.

İHRACAT RAKAMLARI

BESD-BİR'den alınan bilgiye göre, bu yılın 8 ayında toplam kanatlı eti ihracatı, 32 milyon 20 bin dolar olarak gerçekleşti. Bunun 16 milyon 808 bin dolarlık kısmı tavuk eti ve sakatatı, 14 milyon 851 bin doları ise tavuk ayağı olarak yapıldı. Tavuk eti ve sakatatında en fazla ihracat 7 milyon 117 bin dolarla Azerbaycan'a yapılırken, bu ülkeyi 2 milyon 170 bin dolarla Vietnam, 2 milyon 129 bin dolarla Irak izledi. Tavuk ayağında ise Vietnam'a 12 milyon 263 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Çin'e 1 milyon 935 bin, Hong Kong'a 559 bin, Tayland'a ise 91 bin dolarlık tavuk ayağı gönderildi.

16 yıl önce