|

Uzay Ajansı yasası hazır

Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan, Türk Uzay Ajansı ile ilgili kanun taslağını Başbakanlığa sevk ettiklerini ve ajansın bu yıl kurulacağını söyledi. Bakan Elvan, 4G ihalesiyle ilgili önümüzdeki hafta kapsamlı bir açıklama yapacaklarını da kaydetti.

Yeni Şafak
04:00 - 27/02/2015 Cuma
Güncelleme: 21:39 - 26/02/2015 Perşembe
Yeni Şafak
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Hakkari Havalimanının açılışını mayıs ayı sonunda gerçekleştireceklerini söyledi. Bakan Elvan, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) tarafından düzenlenen “7. Altın Kalem Ekonomi Basını Başarı Ödülleri” töreninde konuşan Bakan Elvan, “doğru haber” konusunda serzenişte bulundu. Son 16 ayda zamanlarının büyük bir kısmını haber düzeltmekle geçirdiklerini ifade eden Elvan, “Bu da bir anlamda konunun iyi anlaşılmaması veya farklı bir şekilde algılanmasına yol açıyor. O nedenle uzmanlaşmayı çok önemsiyorum” dedi. Elvan, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi konusunda gazetecilere büyük görevler düştüğünü ifade etti.

KANUN TASLAĞI BAŞBAKANLIK'TA

Havacılık sektörüne de değinen Elvan, Hakkari Havalimanının açılışını mayıs ayı sonunda gerçekleştireceklerini söyledi. Uzay Ajansı ile ilgili kanun tasarısı taslağını Başbakanlığa sevk ettiklerini belirten Elvan, “Vakit olması halinde seçimden önce, olmaması halinde ise seçimden sonra Türk Uzay Ajansı’nı kuracağız. Bu alanda çalışan dünyadaki bilim adamlarıyla toplantı yaptık, onların görüş ve düşüncelerini aldık. Bu konuda da somut adımımızı 2015’te atacağız” şeklinde konuştu. Elvan, Türkiye'de faaliyet gösteren GSM operatörlerinin merakla beklediği 4G ile ilgili ihale sürecinin başlatıldığını, konuyla ilgili haftaya kapsamlı bir açıklama yapacaklarını da kaydetti.  

YHT %53 yerli olacak

Yüksek Hızlı Tren setlerinin imalatının Türkiye’de yapılacağını, buna ilişkin ihale düzenleneceğini anlatan Elvan, şöyle konutu: “Burada şu şartları koşuyoruz. Bir, üretimi Türkiye’de yapacağız, iki, minimum yüzde 53 yerli katkı olacak, üç, mutlaka bir yerli firma ile ortaklık yapacaksın. ‘Bu üç şartı taşımak şartıyla Türkiye’de yüksek hızlı tren seti imal edebilirsin biz de Bakanlık olarak satın alabiliriz’ diyoruz. Yüksek Hızlı Milli Trenimizin imalatı yönündeki çalışmalar devam ediyor. Tasarım çalışmaları tamamlandı, detay mühendislik çalışmalarına yönelik çalışmalar devam ediyor. 2019 itibarıyla kendimize ait YHT milli trenimizi raylara indirmeyi hedefliyoruz.”


Ulaşıma 13 yılda 260 milyar lira

Bakanlığın 13 yıllık yatırımlarının 260 milyar liranın üzerinde olduğunu anlatan Elvan, söz konusu yatırımların yarısına yakınının karayoluna yapıldığını kaydetti. Vatandaşların ulaşım altyapısında öncelikli taleplerinin hızlı tren olduğunu belirten Elvan, “Hangi ile gidersek gidelim vatandaşlarımızın öncelikli olarak bizden talebi ‘biz ilimize hızlı tren istiyoruz’ şeklinde oluyor” diye konuştu. Demiryolunun serbestleştirilmesi konusunda hazırlanan yönetmeliğin kısa süre sonra yayımlanacağını anlatan Bakan Elvan, bu yıl sonu itibarıyla yenilenmeyen bir kilometrelik demiryolu hattının kalmayacağını ifade etti. Elvan, “Bunun anlamı 20-30 kilometre hızla giden trenler yerine artık saatte 140 kilometre hızla giden trenler gelecek” dedi.

#Lütfi Elvan
#EMD
#Yüksek Hızlı Tren
9 yıl önce