|

Vakıf'ın ikinci katılımı yolda

Vakıflar Genel Müdürlüğü''nün Vakfıbank''daki yüzde 58.51 hissesinin Hazine''ye devir koşullarını belirleyen tasarı Meclis''e sunuldu. Hazine buna karşılık, Vakıf''a faizsiz kaynak tahsis edecek. Operasyon tamamlanırsa, Kuveyt Türk''te yüzde 18,7 hissesi bulunan Vakıflar Genel Müdürlüğü ikinci bir Katılım Bankası''nın ortağı olacak.

Hamide Hangül
00:00 - 21/10/2014 Salı
Güncelleme: 22:57 - 20/10/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Vakıf'ın ikinci katılımı yolda
Vakıf'ın ikinci katılımı yolda

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu''nun (BDDK) Ziraat Bankası''na katılım bankacılığı kuruluş izni vermesinin ardından, kamunun faizsiz ikinci bankası da yolda. Bu kapsamda Vakıfbank''ın, Vakıflar Genel Müdürlüğü hisselerinin Hazine''ye devir koşullarını belirleyen tasarı TBMM''ye sunuldu. Tasarı 60 maddeden oluşuyor.

HAZİNE'DEN FAİZSİZ KAYNAK

Söz konusu tasarı ile Vakıfbank''ın da Vakıflar Genel Müdürlüğü''nün kontrolündeki yüzde 58.51 hissenin Hazine Müsteşarlığı''na menkul kıymetleştirilerek devredilmesinin ardından, bankanın halka açıklık oranının artırılması planlanıyor. Değişiklikte, Vakıflar Genel Müdürlüğü''nün hisselerinin Hazine''ye devri ile Vakıflar Genel Müdürlüğü''nün asli faaliyetlerini daha etkin yerine getirebilmesi için sürekli gelir kaynağına sahip olmasının amaçlandığı belirtildi. Hazine aldığı hisselere karşılık, Vakıf''a faizsiz kaynak tahisis edecek. Vakıflar Genel Müdürlüğü''nün Kuveyt Türk Katılım Bankası''nda yüzde 18,7 hissesi bulunuyor. Operasyon tamamlanırsa Vakıflar Genel Müdürlüğü ikinci bir Katılım Bankası''nın ortağı olacak.

KAMU KATILIMA ÇERÇEVE

Öte yandan, tasarı ile TMSF''ye devredilen veya faaliyet izni kaldırılan bankaların çözümlene süreçlerinin hızlandırılması, satışlara talebin artırılması ve tasfiyelerinin kısa sürede tamamlanması öngörülüyor. Böylelikle köprü banka ile kamu sermayeli katılım bankalarının kurulması için yasal çerçeve oluşturuluyor.

TMSF''nin elinde Türkbank var

TBMM''ye sunulan tasarı ile Vakıfbank''ın katılım bankası kuruluşu hızlandırılacak. Bunun için TMSF''nin elindeki bankalar faizsiz bankacılık için kullanılabilecek. TMSF''nin elinde ise 2003'de Fon''a devreden Türkbank bulunuyor. Bankanın faizsiz banka haline getirilmesi planlanıyordu.

Likit değeri 143,6 milyon

Kuruluş izni olan ancak faaliyet izni olmayan Türkbank''ın torba kanuna eklenecek bir madde ile satışa hazır hale getirilmesi planlanmıştı. Türk Ticaret Bankası, 9 Mart 1913''te Adapazarı İslam Ticaret Bankası olarak kurulmuştu. TMSF'ye göre bankanı likit değeri 143.6 milyon lira.

10 yıl önce