|

Varşova'ya Türk metrosu

Varşovalıların 2. Dünya Savaşı sonrası Sovyetler Birliği Devlet Başkanı Stalin’den yapmasını istediği metronun ikinci etabını bir Türk firması yaptı. Ekonomi Bakanı Zeybekci, Varşova Metrosu II. etabının Avrupa'daki Türk müteahhitlik örneği açısından önemli bir proje olduğunu vurguladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/01/2015 Cuma
Güncelleme: 21:12 - 29/01/2015 Perşembe
Yeni Şafak
Dönemin Sovyetler Birliği Başkanı Joseph Stalin'in; İkinci Dünya Savaşı'nda en büyük yıkımı gören Polonya’nın başkenti Varşova’ya 70 yıl önce sözünü verdiği metronun ikinci etabını bir Türk firması inşa etti. Ankaralı Gülermak A.Ş firması tarafından inşa edilen 7 kilometrelik metronun 600 metrelik kısmı nehrin tabanının altından geçirildi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve DEİK Başkanı Ömer Cihat Vardan; önceki gün açılışın yaptıkları Varşova Metrosunun 2. Etabı test sürüşünü yaptı.

TÜRK MÜTEAHHİTLİĞİ ADINA ÖRNEK BİR PROJE

DEİK Başkanlığında Türkiye-Polonya İş Konseyi’nin düzenlediği akşam yemeğine de katılan Bakan Zeybekci, Gülermak A. Ş’nin İtalyan ve Polonyalı ortaklarıyla birlikte konsorsiyum liderliğini üstlendiği Varşova Metrosu II. Etabının da Avrupa ülkelerinde Türk müteahhitlik örneği açısından önemli bir proje olduğunu vurguladı. 

DÜNYA EKSENİ AVRUPA’NIN DOĞUSUNA KAYIYOR

Dünyanın ekonomik eksenin geçmişte Avrupa ile Amerika’nın arasında olduğunu hatırlatan Zeybekci, şimdi ekonomik menfaatlerin ön planda olduğu bir dünyada bu eksenin Avrupa’nın doğusuna doğru kaydığını, böyle bir ortamda ise Türkiye ile Polonya’nın çevresindeki fırsatları birlikte değerlendirebileceğini ifade etti. Bu kapsamda iki ülke arasındaki 6 milyar dolarlık bir ticaret hacminin olduğunu dile getiren Zeybekci, bunun daha da artırılması için bundan sonra 3 ayda bir Polonyalı ve Türk işadamlarını bir araya getireceklerini aktardı.

DUVARLAR YERİNE                     METROLAR İNŞA EDİYORUZ

Türkiye’nin ticaretini geliştirmek istediği ülkelerle arasına duvarlar değil, kavuşmak, ulaşmak, birlikte olmak için metrolar, yollar inşa ettiğini belirten Zeybekci, “Hem fiziki, hem de gönüller arasında yollar inşa ediyoruz” dedi. THY’nin Polonya’ya uçuş sayısının kısa bir zamanda haftada 5’ten 7’ye çıkması konusunda Polonya ile mutabakata varıldı.

Gülermak A.Ş. Varşova Metro Proje Müdürü Mustafa Tuncer ise Varşova Metrosu’nun 2. etabının devamı için de yakında ihaleye çıkılacağını ve bununla da ilgilendiklerini söyledi.  Polonya’da 5 otoyol ihalesine katılma yönünde yeterlilik aldıklarını belirten Tuncer, " Polonya’yı merkez yapıp, Kuzey Avrupa’ya gitmek  istiyoruz" dedi. 


Avrupa’nın inşaat alanıyız

Türkiye-Polonya İş Konseyi’nde konuşan Polonya Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Janusz Piechocinski ise, “Polonya’nın Türk ortağına karşı sorumlulukları var” sözleriyle AB sürecinde Türkiye’ye verdikleri desteğin altını çizdi. Türkiye’nin Avrupa’da unutulmadığını kaydeden Piechocinski, Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) görüşmelerinde her zaman Türkiye’ye değindiklerini söyledi.  Piechocinski, Polonya’nın 2028'e kadar Avrupa’daki en büyük inşaat alanı olacağını kaydetti. 


Metro projesi 1 milyar avro

Türkiye-Polonya İş Konseyi Başkanı ve Gülermak A. Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Güleryüz de, tamamı yer altında bulunan metro hattının bedelinin yaklaşık 1 milyar Avro olduğunu söyledi. Söz konusu projede taşeronlar dahil 4 bin 500 kişinin istihdam edildiğini belirten Güleryüz, yeni istasyonun 7 kilometre uzunluğunda olduğunu dile getirdi. 

#Joseph Stalin
#Gülermak A.Ş
#Nihat Zeybekci
#DEİK
#Ömer Cihat Vardan
9 yıl önce