|

Vatandaş cebini fulledi

Ham petrol fiyatlarındaki gerilemenin etkisi ile benzinin fiyatı bu gece yarısından geçerli olmak üzere 5 kuruş daha düştü. Fiyattaki düşüşün kalıcı olması halinde araç sahibi vatandaşların 2015’te cebinde kalacak para 14 milyar liraya ulaşacak.

07:40 - 17/12/2014 Çarşamba
Güncelleme: 07:57 - 17/12/2014 Çarşamba
Diğer
Dolar kurundaki artıştan önceki son indirim gibi görünen bu rakamla birlikte haziran ayından bu yana benzinin litre fiyatında 87, motorinde 66, otogazda ise 44 kuruş indirim yaşandı. Fiyattaki düşüşün kalıcı olması halinde araç sahibi vatandaşların 2015’te cebinde kalacak para 14 milyar liraya ulaşacak. Maliye’ nin ise yıllık vergi kaybı 1.5 milyar lirayı bulacak.

Dokuz aylık dönemdeki yurtiçi satışları dikkate alınarak yapılan hesaplamaya göre, Türkiye’de yıl sonunda 1.5 milyon ton benzin, 17.3 milyon ton motorin ve 2.7 milyon ton da otogaz tüketilecek. Pompa fiyatlarında yaşanan düşüşün kalıcı olması durumunda vatandaş gelecek yıl aracının deposunu doldurmak için 14 milyar lira daha az para ödeyecek. Bu tasarrufun 1.3 milyarı benzinden, 11.4 milyarı motorinden, 1.2 milyarı da otogazdan gelecek. Fiyatlarda yaşanan bu gerileme vergi gelirlerine daha az yansıdı. Vatandaşın cebinden litre başına çıkan vergi bu dönemde benzinde 13 kuruş, motorinde 8 kuruş, otogazda ise sadece 0.7 kuruş azaldı. Vergideki düşüş az olmakla birlikte Maliye’nin akaryakıttan alınan KDV’de 1.5 milyar lira kaybı olacak. Bunun 200 milyonu benzinden, 1.3 milyarı motorinden kaynaklanıp, otogazdaki kayıp “Yok” denecek kadar az olacak.

VERGİDE İKİNCİ SIRADAYIZ

Türkiye, fiyatlarda yaşanan gerilemelere rağmen kasım ayı fiyatlarına göre benzinden alınan vergiler bakımından AB ülkeleri arasında Hollanda’nın ardından ikinci sırada yer alıyor. Motorinde ise İngiltere, İtalya, İsveç, Slovenya ve İrlanda’nın ardından altıncı sırada bulunuyor.


FITCH: TÜRKİYE'YE YARAYACAK

Fitch’in resmi sitesinde yapılan açıklamada, gelişmekte olan ülkelerin kredi notları üzerinde baskının arttığına işaret edilirken, “Düşük petrol fiyatları gelişmiş piyasalarda, Türkiye ve Hindistan gibi büyük çaplı ithalatçı ülkelerde enflasyonu bastırarak dış baskıları azaltacak” değerlendirmesi yapıldı.


OPEC ülkeleri ödeme zorluğuna girecek

Petrol fiyatlarının rekor seviyede gerilemesi siyasi ve ekonomik bakımdan çok farklı sonuçları beraberinde getiriyor. Türkiye gibi enerji girdileri için önemli miktarda kaynak ayırmakta olan ülkeler düşen fiyatlara sevinirken, gelirleri doğrudan petrol satışlarına bağlı olan ülkeler için zorlu bir süreç başladı. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) geçen hafta aldığı sürpriz kararla üretimin kısılmaması petrolde gözlemlenen fiyat düşüşünü hızlandırdı.


REZERVLERİ AZ

Kararın alınmasında büyük pay sahibi olan Suudi Arabistan’ın düşük fiyatlara dayanmak için toplam 900 milyar dolarlık bir dolar rezervi bulunuyor. Ancak Libya, Venezüella, Kuveyt, Nijerya ve Cezayir gibi rezervleri sığ olan ülkeler daha şimdiden düşük fiyatların etkisini hissetmeye başladı. Yapılan yorumlara göre petrolün 60 dolar olan fiyatı düşmese bile mevcut seviyesinde uzun süre kalması başta OPEC üyesi ülkeler olmak üzere pek çok üretici ülkeyi ödeme zorluğuna sürükleyecek.

Habertürk

#benzin
#indirim
#akaryakıt
9 yıl önce