|

Vergide artış yok

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi oranlarında artışı ve yeni bir vergi getirmeyi öngörmediklerini söyledi. Bakan Şimşek ayrıca, 2015 yılında kamuya personel alımı konusunda kısıtlamaya gideceklerinin altını çizdi.

Yeni Şafak
04:00 - 22/11/2014 Cumartesi
Güncelleme: 20:59 - 21/11/2014 Cuma
Diğer
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek,  “Önümüzdeki seneye ilişkin maktu vergiler var, enflasyon kadar artırılmazsa gelirlerimizin düşeceği alanlar var. Onun dışında vergi oranlarında artış görmüyoruz. Yeni bir vergi getirmeyi öngörmüyoruz” dedi.  Bir televizyon kanalında Türkiye’nin G-20’den beklentisine ilişkin konuşan Şimşek, Avustralya’nın Brisbane kentinde gerçekleştirilen G20 Zirvesi’nin sonuç bildirisine bakıldığında en somut kararın ilave büyüme olduğunu belirtti.   

REFORM PAKETİ YOLDA

G-20 ülkelerinin reform yapacağını, bu reformlar sayesinde 2018’e kadar ilave yüzde 2,1’lik büyüme öngörüldüğünü anlatan Şimşek, “Şu ana kadar ülkeler 800’e yakın reform niteliğinde tedbir açıkladılar. Türkiye’nin de son dönemde çok kapsamlı bir reform paketi gündemde. Bu süreçte liderlik rolünü oynuyor. Bunun amacı işsizliği azaltmak, refahı arttırmak” diye konuştu.

ÜST LİGE TAŞIYACAK PROGRAM

Şimşek, 2015 yılında uluslararası bir vergi sempozyumu düzenleyeceklerini de kaydetti. Geçen yıl açıklanan kalkınma planını eylem planına dönüştürdüklerini anımsatan Şimşek, “Geçmişte de birçok plan açıklandı ancak bu farklı. Hangi kurum ne zaman yapacak ve en önemlisi bu reformun maliyeti nedir? İlk defa ve çok somut, uygulandığında Türkiye’yi yüzde 5-6’lık büyüme düzeyine çekecek en az 10-20 yıllık süreçte Türkiye’yi bir üst lige taşıyacak program bu” şeklinde konuştu.

SIRA VERİMLİLİKTE

Şimşek, Türkiye için sıranın verimlilik ve inovasyona geldiğini belirtti. Reformların eğitime benzediğini ve sonu olmadığını kaydeden Şimşek, sürekli olarak çalışıldığına işaret etti. 

Şimşek, Dünya Bankasının İş Yapma Kolaylığı Endeksi’nde Türkiye’nin bu yıl 189 ülke arasında 69’uncu sıradan 55’inci sıraya yükseldiğini söyledi.

Kamuda istihdama fren yolda

Bakan Şimşek, bir başka soru üzerine son yıllarda kamuya ciddi miktarda personel aldıklarını, 2015 yılında bunu biraz kısacaklarını bildirdi. Bakan Mehmet Şimşek,  son 1 yılda sağlanan istihdam oranının yüksekliğine dikkati çekti. Şimşek, Dünya Bankasının İş Yapma Kolaylığı Endeksi’nde Türkiye’nin bu yıl 189 ülke arasında 69’uncu sıradan 55’inci sıraya yükseldiğini sözlerine ekledi.


Kaynağı doğru kullanın

Türkiye’de kaynakları doğru kullanmak gerektiğini vurgulayan Şimşek, en son taşıt kiralamalarına ilişkin sınırlama getirdiklerini hatırlatarak, “Şu anda Başbakanlıkta bir taşıt kanunu var, inşallah Meclis’e gider, orada da bir reform yapacağız” dedi. 


Merkez Bankası'na destek

Şimşek, sadece Merkez'in çabalarıyla enflasyonu düşük tek haneye indiremeyeceklerini belirterek, "Bizim Merkez Bankasını desteklememiz lazım" dedi. Şimşek, prensip olarak para politikasına ilişkin fazla değerlendirmelere girmediğini söyledi.


Suriyeliler tehdit değil

Suriyeli mültecilere çalışma izni verilmesi konusunda Şimşek, mültecilerin ülkedeki işsizliği etkilemediğini söyledi. Şimşek sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'de 2 milyona yakın mülteci var.  bir kısmı mahalli idarelerin ve vatandaşlarımızın gönüllü desteğiyle  geçim imkanı sağlanıyor. Çalışma Bakanlığı ne tür bir çalışma yapıyor. Türkiye'deki işsizlik oranının artışını mültecilere bağlamak yanlış olur. İşgücü piyasasını  bilen herhangi bir insan şunu görür: İşgücüne katılım oranı artıyor, 1 milyon 258 bin kişiye iş bulmamıza rağmen işsizlik oranı artıyor.


İş gücünde kadın oranı artıyor

Şimşek, Türkiye'nin nüfusunun genç olduğunu, iş gücüne katılım oranının arttığını söyledi. İş gücüne katılım oranında yüzde 2'nin üzerinde artış olduğunu kaydeden Şimşek, eğitim seviyesi arttıkça iş gücüne katılım oranının arttığını söyledi. Şimşek, "Örneğin, okur yazar olmayan kadınların iş gücüne katılım oranı yüzde 17 iken, yükseköğrenim mezunu kadınlarda yüzde 70. Eğitimde büyük bir seferberlik yaptık" dedi.  Şimşek, insanların iş bulabilmesi için büyüme ve iş gücünün esnekleşmesi gerektiğini, bunun için de reformlara ihtiyaç olduğunu söyledi.

#Mehmet Şimşek
#vergi
#G-20
9 yıl önce