|

Yabancı 4G isyanı

Savunma Sanayii Müsteşarlığı, 4G ihalesini erkene çeken BTK’ya isyan etti. BTK’nın ihale tarihiyle oynayarak Türkiye’yi yabancı şirketlerin kucağına ittiğine dikkat çeken SSM Müsteşar Yardımcısı Orhan Öğe, “BTK, yabancı teknoloji ile 4G lisanslarını veriyor” şeklinde konuştu. Milli 4G'yi yapan müsteşarlık, yerli projelerin önünü BTK'nın kestiğini iddia etti. İhale tarihini yabancılardan öğrendiklerini belirten Öğe, “Bizimle lisans esnasında işbirliği yapmadılar. Sonradan anladık ki bunun da arka planında lisansı erkene alma planları varmış" dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/04/2015 Cumartesi
Güncelleme: 20:59 - 17/04/2015 Cuma
Yeni Şafak

ULAK 4G yerli teknolojinin tanıtımı ve GSM operatörleri ile işbirliği anlaşması dün İstanbul'da yapıldı. Yerli 4G projesi ULAK'ın tanıtımında konuşan Savunma Sanayii Müsteşar Yardımcısı Orhan Öğe, 4G ihale tarihinin değiştirilmesinden dolayı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na (BTK) ateş püskürdü. BTK'nın 2017'de olması gereken ihaleyi 1,5 sene öne çekerek Türkiye'yi yabancı şirketlere mahkum ettiğini belirten Öğe, “Temel amaç burada yerli teknolojinin kullanılmasını engellemek. Ama bunu yapamayacaklar” dedi.



YABANCI TEKNOLOJİYLE LİSANS VERİYOR


ULAK 4G teknolojisinin çıkış noktasının 2012 yılında Emniyet Genel Müdürlüğü'nden (EGM) gelen talep olduğunu belirten Müsteşar Yardımcısı Öğe, “BTK burada tavrını koyamaz. 5809 sayılı yasa ile her yıl gelirlerinin yüzde 20'sinin ar-ge'ye ayrılması lazım. Bu projelere ayrılması lazım. Yıllık tutarı 200 milyon dolar. Ama BTK kendine yakışanı yaptı. Ne yapıyordu BTK bu dönemde? Bu ülkenin Başbakanını dinleyip, yabancı ajanslara servis yapıyordu. Bugün de aynı şeyi yaptı. Yerli teknoloji ile değil, yabancı teknoloji ile 4G lisanslarını veriyor. O yüzden biz milli ruh ile çalışıyoruz. ASELSAN gibi 40 yıllık deneyimi olan bir şirket her şeyini feda etti bu projeye” şeklinde tepkisini sürdürdü.



EN BÜYÜK ENGELİ BTK ÇIKARIYOR


Projenin bedelinin 46 milyon dolar olduğunu ama sadece destek maksadıyla bu paranın verildiğinin altını çizen Öğe, BTK'nın yerli teknolojilerin kullanımında en büyük engel olduğunu vurguladı. Öğe, “2017 yılında 4G lisanslarını vereceğin zaman, neden 2015 yılının Mayıs ayında ihale yapıyorsun? Bir gerekçesi var. 2013 Eylül'ünde İTÜ'de toplanan 4G değerlendirme toplantısında o dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ki bize en büyük desteği veren kişi bu projenin 1 yıl öne çekilmesini istedi. Biz 1 yıl öne çektik, 4G lisansları 1,5 yıl öne çekildi. Temel amaç burada yerli teknolojinin kullanılmamasını sağlamak. Ama bunu yapamayacaklar” ifadelerini kullandı.



Hesabını soracağız


BTK'nın yanlışlar yaptığına işaret eden Öğe, 2008 yılından beri her yıl 200 milyon dolarlık ar-ge bütçesinin nereye harcandığının hesabının verilmesini istedi. Öğe, “Biz yapacağımızı yapıyoruz. Milli tankımız Altay, helikopterimiz Atak, gemimiz MİLGEM, milli piyade tüfeğimiz, Göktürk uydumuz, İHA'larımız var. Ama yıllık 200 milyon dolar ar-ge bütçesi ayrılıp da yapması gereken şeyi yapmayanlar, nerede ne yapmışlar? Millet olarak bunların hesabını soracağız. Ben SSM Başkan Yardımcısı olarak değil, bu ülkede yaşayan bir fert olarak hesabını sormak istiyorum. İşte SSM kendi görevlerinin dışında, kamu projesini ticariye çevirdi" dedi.



Başbakan dinleniyor


“Sayın Başbakan'ı dinleyip yabancı ajanslara servis etmeyi becerdiler, BTK burada çok başarılı oldu” diyen Öğe, kendisinin de BTK'da 8 yıl çalıştığını söyledi. Öğe şunları kaydetti: “Bir ülkenin Başbakan'ı, gayri resmi şekilde dinlenir mi? Türkiye'de milli bir yazılım ve donanım olmadığı sürece bu dinlemeleri hiç kimse önleyemez. Onlar yargı kararıyla ya da başka sahte isim ve e-posta ve cep telefonu numaralarıyla, delil oluşturmak amacıyla mahkeme kararıyla dinlediler. Ama biz yasal olmayan şekilde, hiç bir yargı kararına bağlı olmaksızın, şebeke üzerinden dinlemeleri biliyoruz, hala da dinleniyor. Şu anda Başbakan dahil herkes dinleniyor.”



4G ihale tarihini yabancıdan öğrendik


Savunma Sanayii Müsteşar Yardımcısı Orhan Öğe, “Eleştirim Türkiye'de yerli teknolojinin üretileceğine inanamayanlara... Öncelikle bunun üretileceğine inanmaları lazım. Türk milleti ve Türk mühendisleri küçümsenemez. Bu başarılabilir, yeter ki engel olmasınlar. Direkt BTK'yı kastetmiyorum ama bu işin adresi orası. Bizimle lisans esnasında işbirliği yapmadılar. Sadece bizden bu projenin ne zaman gerçekleşeceğini öğrendiler. Sonradan anladık ki bunun da arka planında lisansı erkene alma planları varmış. Son 6 aydır BTK, çalışmalarından hiç bilgi vermedi ve toplantılarımıza gelmedi. Arkasında sinsi bir plan olduğunu sonradan anladık. Biz koruma, destek istemiyoruz. 'Bize yabancılara tanıdığınız fırsatın yarısını tanıyın' diyoruz. Kişisel olarak söylemiyorum ama Türkiye'de gizli bir el var, bir lobi var. Barcelona'daki GSMA Zirvesi'nde Türk yetkililerden hiçbiri, Türkiye'de 4G lisansının verileceğini bilmezken, yabancılar bunun verilebileceğini söyledi, bu önemli. İhale tarihinin öne alınması tamamen yerli üreticiye engel olup, yabancıyı destekleme amaçlı” diye konuştu.



BTK iÇi BOŞ BiR KURUM

BTK'nın “ne yaptığının farkında olmadığını” da savunan Orhan Öğe, “Türkiye'de bir boşluk oluştu ve bu boşluğu başkaları doldurdu. BTK'nın sadece tabelası var, ismi var, içi yok. Hiçbir şeyden haberdar değiller. Şu an dinlemelerde mobil baz istasyonunu kullanıyorlar. Kriptolu telefonun hiçbir anlamı yok, şebeke kriptolu olması lazım. Biz kriptolu bir şebeke yapıyoruz. Kimse vatan hainliği yapmasın” diye konuştu.



#Orhan Öğe
#4g
#btk
9 yıl önce