|

Yanan orman alanları paraya çevrilecek

Orman Bakanlığı, yanan orman alanlarını ekonomiye kazandırmak için çalışma başlatıyor. Türkiye'nin dünyaya ihraç ettiği meşe palamudu, defne yaprağı, kekik, keçiboynuzu gibi orman ürünleri yanan alanlara ekilecek

İstanbul
00:00 - 2/08/2009 Pazar
Güncelleme: 03:13 - 2/08/2009 Pazar
Yeni Şafak
Yanan orman alanları  paraya çevrilecek
Yanan orman alanları paraya çevrilecek

Türkiye'nin akciğerleri konumundaki ormanlar yaz aylarıyla birlikte yangınlarla kül olmaya devam ediyor. Orman Bakanlığı bu alanların iklim ve bitki örtüsünü inceleyerek ekonomiye kazandırmak için çalışma başlatıyor. Türkiye'nin dünyaya ihraç ettiği meşe palamudu, defne yaprağı, kekik, keçiboynuzu gibi orman ürünleri yanan alanlara ekilecek. Dünya defne üretiminin yüzde 90'ını ve deri sektörü için hayati önem taşıyan meşe palamudu özü üretimini tek başına yapan Türkiye, talepleri karşılamakta zorlanıyor.

SEKTÖRÜN ÖNÜ AÇILACAK

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Orman ve Ağaç ürünleri sektörüne farklı bir bakış açısı getireceklerini belirterek, 'Sektörün önünü açacak düzenlemeler için çalışacağız. Mobilya sektöründe yüzde 8'e düşürülen KDV oranları orman ürünlerinde yüzde 18 olarak kalması yanlış. Gerekli çalışmaları yapacağım. Ormanlarımız artık ekonomiye, ihracata destek olacak' diye konuştu.

İHRACATÇILAR DESTEK İSTEDİ

İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB) Bünyesinde faaliyet gösteren İstanbul Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nu ağırladı. Sıkıntılarını anlatan birlik üyeleri hammadde sıkıntısı ve ağır fonlar nedeniyle can çekişen sektör için destek istedi. Toplantıda konuşan Bakan Eroğlu, sektörün pek çok sıkıntısı olduğunu bildiklerini belirterek, konuyu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bizzat ileteceğini belirtti.

DEFNEYE ÖZEL ÖNEM VERİLECEK

Odun dışı orman ürünleri konusuna ayrı bir önem verdiklerini söyleyen Eroğlu, "Bu ürünlerin dünyaya tanıtılması için tanıtım çalışmaları başlatacağız. Defne, kekik, biberiye, keçiboynuzu, ada çayı, meşe palamudu gibi Türkiye'ye özgü ve dünyadan yoğun talep olan ürünlerin artırılması için yangın sonrası boşalan ormanlara bu ağaç ve bitkilerin dikimini yapacağız. Özellikle defneye çok özel bir yer ayırıyoruz. Halihazırdaki üretim alanlarının iyileştirilmesi ve iklimi uygun alanlara dikimler konusuna hız vereceğiz” dedi.


Meşe palamudu üretimi 10 bin tona kadar düştü

Türkiye her yıl 1.5 milyon ton kereste ithal ediyor. Bu miktar bir takım destek ve çalışmalarla iç piyasadan karşılanabilir. Dünya defne yaprağı pazarının yüzde 90'ı Türkiye'ye ait. Kekikte ise payımız yüzde 60 civarında. Adaçayı, ıhlamur, meşe palamudu alanında söz sahibiyiz. Bu ürünlerin üretimine özel bir önem verilirse fındık, kayısı, incir gibi dünya pazarlarında satışı yapılabilir. Potansiyeli farkedip bir an evvel tanıtım atağına geçilmeli. Defne yaprağının kilosu 3 dolara kadar alıcı buluyor. Bu ürünlere dünya pazarlarından çok büyük talep var ama satacak ürün bulmak zor. Meşe palamudu köylüye düşük ödeme yapılması sonucu zamanında 100 bin ton üretimi varken bugün 10 bin tona kadar düştü. Arjantin'den Tayvan'a kadar dünyanın dört bir tarafına ihrac edilen bu ürün zor bulunuyor.



15 yıl önce