|

Yapı denetiminde müşavirlik modeli

Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, 1999'daki Marmara depreminin ardından yapı denetim işine ciddi önem verdiklerini belirterek, “Kağıt üzerinde denetim yapan firmalara büyük cezalar verdik. Yapı denetimini genişletmeyi düşünüyoruz. Bu nedenle müşavirlik modeli hazırlığı içerisindeyiz. Ruhsat kolay verilecek, denetim ciddi olacak” dedi

Haber Merkezi
00:00 - 3/05/2012 Perşembe
Güncelleme: 23:57 - 2/05/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
Yapı denetiminde müşavirlik modeli
Yapı denetiminde müşavirlik modeli

Erzurum'da Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile günübirlik gezi ve denetim yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, yapı denetim firmalarının denetimine önem verdiklerini söyledi. Yapı ruhsatı alınmasının kolaylaştırıldığını dile getiren Bakan Bayraktar, buna karşılık yapı denetim firmalarına sıkı denetim getirdiklerini belirterek, “Kağıt üzerinde denetim yapanlara sıkı cezalar getirdik” dedi. 1999 Gölcük-Marmara depremi sonrasında Türkiye'de yapı denetim sisteminin ciddileştiğini söyleyen Bayraktar, “Geçen 12 yıllık süre içinde yapı denetim için aksaklıklar nedir? İleri dünyanın, modern dünyanın yapı denetiminde neler yapılıyor? Onları inceleyerek yapı denetiminde Türkiye'de kendi şartlarına uygun çalışmalar yapıyoruz” dedi.

DENETİMDE KOTAYI KALDIRDIK

Bu konudaki yasanın hazırlandığını ve yasa çıkmadan yönetmeliklerin de daha neler yapılabilir noktasında olduğunu kaydeden Bayraktar, “Yapı denetiminde kotayı kaldırdık. Yapı denetiminde 200 kilometre mesafedeki şehirlerin yapı denetim kuruluşlarının o şehirlere hizmet imkânı getirdik. Yapı denetimi genişletmeyi düşünüyoruz, bu amaçla da müşavirlik modeli hazırlığı içerisindeyiz. Yapı denetiminde modern ve müşavirlik sistemi getireceğiz. Yapı denetim firmalarından kâğıt üzerinde denetim yapanlarına çok sıkı ceza verdik. Ruhsat kolay verilecek, denetim ciddi olacak” diye konuştu.

TARİHİ VE SALAŞ YAPILAR AYRILMALI

Kentsel Dönüşüm, Afet Dönüşümü, Tarihi ve Salaş yapıların birbirinden ayıklanması için ciddi çalışmalar attıklarını söyleyen Bakan Bayraktar, “Erzurum tarihi derinlikleri olan kadim bir şehir. Şehir merkezinde olan tarihi mekanları ortaya çıkartmak düşüncesindeyiz. Bu noktada bozuk ve çarpık yapıları ayıklamak boynumuzun borcudur. Erzurum deprem bölgesinde yer alan bir şehir. Yakında yeni çıkacak yasayla birlikte deprem riski taşıyan binaları yenilememiz gerekiyor. Bu zor bir iştir. Kentsel dönüşüm, afet dönüşüm, tarihi ve salaş yapıların birbirinden ayıklanması için ciddi adımlar atıyoruz” dedi.


Master planların yüzde 80'i hazır

Kentsel dönüşüm programlarının bilimsel ilkelere dayalı, teknik verilere dayalı, modern hayatın icap ettiği tarzda bir master planı yapmak için ellerindeki verilerin yüzde 80'inin tamam olduğunu ifade eden Bayraktar, hangi bölgede kolaylık varsa, hangi bölgede vatandaşın memnuniyeti varsa kentsel dönüşüme o ilden başlayacaklarını kaydetti. “Biz gelişmiş bir ülke olma, kalkınmış ülke olma yolunda çok ciddi bir gayret içindeyiz' diyen Bayraktar, “Bundan sonra hem Erzurum'da hem de Türkiye'de yapılacak olan konutlar modern olacak, konfor sağlayacak insanların rahat ve refah içinde hayat sürmesini temin edecek yapılar olacak” dedi.


Kentsel dönüşüm projelerini inceledi

Bayraktar, çarpık kentleşmenin yoğun olduğu illerden olan Erzurum'da 16 mahalleyi gezerek, Toplu Konut İdaresi Başkanı Ahmet Haluk Karabel ile kentsel dönüşüm projelerini yerinde inceledi. Vatandaşlarla çay içip sohbet eden Bayraktar, kentsel dönüşüm için bir seferberlik başlatacaklarını söyledi. Kentsel dönüşüm değerlendirme toplantısına da katılan Bayraktar, Erzurum'da 7 bin konutun yenilenmesi gerektiğini, kentsel dönüşüm programı kapsamında da 7 bin 500 konutun hazır hale getirildiğini söyledi. Bayraktar, “Erzurum'da 23 bin ile 27 bin arasında konut ihtiyacı var. Erzurum'un cazibe merkezi olarak çok ciddi bir dönüşümün yapılması gerekmektedir' dedi.



12 yıl önce