|

Yarım asırlık şirket kapandı

Temeli 1967 yılında Bolu’nun Mudurnu ilçesinde atılan Türkiye’nin ilk entegre beyaz et üreticisi Mudurnu Piliç’in kapısına bir kez daha kilit vuruldu. Mudurnu’daki kesimhanesi geçtiğimiz günlerde kapandı. Bu iş yerinde çalışan 300 kadar işçiye de, yasal hakları ödenerek işlerine son verildi.

Yeni Şafak
14:39 - 3/05/2016 Salı
Güncelleme: 15:13 - 3/05/2016 Salı
Diğer
Türkiye’nin ilk entegre beyaz et üreticisi Mudurnu Piliç’in kapısına kilit vuruldu.
Türkiye’nin ilk entegre beyaz et üreticisi Mudurnu Piliç’in kapısına kilit vuruldu.

Bir dönem bölgenin en büyük istihdam kaynağı olan Mudurnu Tavukçuluk, 1967 yılında, milletvekilliği de yapmış olan Tevfik Türesin tarafından 500 piliçle kuruldu. İflas ettiği 2001 yılına kadar hızla büyüyen Mudurnu'nun piliç sayısı 27 milyona ulaştı. Yine 2001'e kadar çalışan sayısı 2 bin 200'ü buldu. 2001'de yaşanan krizin ardından, bankalara olan kredi borcu nedeniyle Türesin ailesinin malvarlığına, tüm alacaklarına haciz geldi.



Ardından Mudurnu Tavukçuluk'un yüzde 51'i 2003'te Global İç ve Dış Yatırım Proje Uygulamaları AŞ'yle satıldı. Türesin'in sattığı Mudurnu'nun yeni sahibi Global A.Ş'nin ortakları arasında ise ilginç isimler vardı. Zira bu şirketin ortaklarından birinin de ABD gizli servisi CIA'in eski Başkanı James Woolsey olduğu anlaşılmıştı.



Yeniden ayağa kaldırıldı


Ancak Mudurnu Tavukçuluk yine ayakta kalamadı ve tekrar kapatılması gündeme geldi. 2005'te Doğuş Holding eski otomotiv grubu başkanı İlhan Çetinkaya, Mudurnu Tavukçuluk'u satın aldı. Ancak fabrika iki yıl sonra bir kez daha kapatıldı. Mudurnu Piliç'in isim hakkını, 2007'de satın alan Pak Piliç sahibi Zühal Daştan ve ortakları tesisi yeniden ayağa kaldırdı.



Tesiste tek kişi kaldı


Ancak bir süredir sıkıntıda olduğu haberleri ile gündeme gelen Mudurnu Piliç'te bir kez daha tesisin kapatıldığı öğrenildi. Hürriyet'te yer alan habere göre kesimhanede çalışan 300 kadar işçi ile şirketin yolları ayrıldı. Telefonla ulaşılan bir tesis çalışanı, “Burada tek kişiyim şimdi. Kesimhane kapandı. Beyaz et sektöründeki kriz bu duruma sebep oldu" dedi.



Sektörün önde gelen aileleri


Mudurnu Piliç'in sahibi Pak Tavuk A.Ş'nin ortağı, Daştan ve Bozacıyan aileleri, yıllardır beyaz et sektöründeki faaliyetleri ile biliniyor. Zühal Daştan, bir dönem de, Sağlıklı Beyaz Et Platformu Başkanlığı da yapmıştı.




#Mudurnu
#Piliç
#Beyaz et
#İflas
8 yıl önce