|

Yatağan Termik Santrali'nde elektrik üretimi durdu

Yatağan Termik Santrali'nde ünitelerde yürütülen bakım ve onarım çalışmaları nedeniyle santralde elektrik üretimi geçici süreyle durduruldu.

Aa
00:00 - 15/09/2014 Pazartesi
Güncelleme: 16:15 - 15/09/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Yatağan Termik Santrali'nde elektrik üretimi durdu
Yatağan Termik Santrali'nde elektrik üretimi durdu

Yatağan Termik Santrali'nin birinci ünitesinin türbin motorlarında seyim (eğilme) meydana gelmesi sonucu 8 Mayıs 2013'ten, ikinci ünitenin boru patlağı nedeniyle 4 günden, üçüncü ünitenin de elektro filtrelerindeki temizlik çalışmaları nedeniyle yaklaşık bir haftadır devrede olmadığı bildirildi.

Santralde bulunan üç ünitenin de devreden çıkartılması üzerine Yatağan Termik Santrali'ndeki elektrik üretimi tamamen durdu.

Yeniköy Yatağan Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ Genel Müdürü İbrahim Hakkı Gül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ünitelerdeki sorunların geçici olduğunu, üç ünitenin ikisinde kısa süre içerisinde elektrik üretimine başlanacağını söyledi.

Geçen yıldan bu yana devrede olmayan birinci ünitede meydana gelen arızanın giderilmesi için yurt dışından bir ekip geldiğini ifade eden Gül, ekibin hazırladığı rapor doğrultusunda onarım çalışmalarına başlanacağını bildirdi.

Gül, ikinci ünitedeki arızanın ise olağan olduğunu dile getirdi. 4 gün önce meydana gelen boru patlağı nedeniyle ünitenin devre dışı bırakıldığını kaydeden Gül, "Kazanlardan çıkan buharın taşındığı borulardaki sıcaklık 540 dereceyi buluyor. Bu gibi durumlarda boru patlaması meydana gelebiliyor" dedi.

Üçüncü ünitenin elektro filtrelerindeki kül birikimi nedeniyle temizlik çalışması yapıldığını, bu nedenle devre dışı bırakıldığını anlatan Gül, buradaki temizlik çalışmalarının kısa sürede tamamlanacağını kaydetti.

Gül, üç üniteden ikisinin kısa sürede tekrar devreye alınacağını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Birinci ünitenin tekrar devreye alınması için raporların elimize ulaşmasını bekliyoruz. İkinci ünite ise herhangi bir aksilik yaşanmazsa yarın sabah devreye alınmış olacak. Üçüncü ünitedeki temizlik çalışmaları tamamlandı. Ünitedeki testlerin sonuçlanmasıyla bu üniteyi de tekrar devreye sokacağız."

10 yıl önce