|

Yatırım ortamı iyileştirilecek

Hükümet, ekonomi açısından kritik bir öneme sahip olan yatırım, üretim, ihracat ve istihdam alanlarını yasal ve idari anlamda iyileştirecek.

Yeni Şafak
13:22 - 13/02/2016 Cumartesi
Güncelleme: 11:39 - 13/02/2016 Cumartesi
AA

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, yatırım, üretim, ihracat ve istihdam alanlarını herhangi bir aksaklığa mahal vermeden işletmenin önemine işaret ederek, "Bu çerçevede yatırım ortamının yasal ve idari anlamda iyileştirilmesine yönelik çalışmalarımızın ekonomimiz açısından kritik bir öneme haiz olduğuna inanıyorum" dedi.



Yapısı değiştirilen Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK), Elvan başkanlığındaki ilk toplantısını gerçekleştirdi.



YOİKK'in 14 yıllık dönemde AK Parti hükümetlerinin yatırımcı dostu bir iş ortamı oluşturmaya yönelik hedefinin, tüm ülkede ve uluslararası düzeyde bilinen referans platformu haline geldiğini ifade eden Elvan, AK Parti hükümetlerinin yaklaşımının, yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik çalışmaların iş dünyasının sürekli değişen ihtiyaçlarına ve önceliklerine göre şekillendirilmesi gerektiği yönünde olduğunu dile getirdi.



Uygulayacakları politikaları yeni hükümet programında net olarak ortaya koyduklarını anlatan Elvan, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 10 Aralık 2015'te eylem planını kamuoyuyla paylaştığını hatırlattı.



"64. Hükümetimiz bir reform hükümetidir"


Eylem planında, sadece ilk bir yılda yapılacak reformlar ve vaatlerin yer aldığını belirten Elvan, "1 Kasım 2015 sonrası oluşturulan yeni hükümetimizle yeni bir döneme başlıyoruz. Bu yeni dönem, ikinci atılım dönemidir. Bu kapsamda daha önce konuşulan ancak hayata geçirilemeyen birçok reform bu dönemde uygulama imkanı bulacaktır. 64. Hükümetimiz bir reform hükümetidir" diye konuştu.



Türkiye'nin uzun süredir beklediği yapısal reformların gerçekleştirilmesinin, 64. Hükümetin asli görevi olacağının altını çizen Elvan, eylem planı kapsamında Reformların Koordinasyonu ve İzlenmesi Kurulunu oluşturduklarını ve ilgili bakanlarla 8 kez bir araya geldiklerini bildirdi.



Eylem planında öngördükleri reform ve vaatlerin hızla hayata geçirildiğini ifade eden Elvan, bu zamana kadar 3 ay içinde gerçekleştirilmesini öngördükleri 20 reformdan 10'unu, 44 vaatten de 30'unu tamamladıklarını kaydetti. Elvan, 3 ay içinde hayata geçirilmesi öngörülen reformlarda yüzde 50, vaatlerde de yüzde 68 gerçekleşme sağladıklarını dile getirdi.



YOİKK'in yeni yapısı


Elvan, 4 Ocak tarihli Bakanlar Kurulu prensip kararıyla yeni bir yapı olarak YOİKK'i oluşturduklarını anlatan Elvan, kurulun yapısında bazı değişiklikler yaptıklarını söyledi.



YOİKK'in ülke açısından kritik önemi bulunan büyük ölçekli yatırımların ve altyapı yatırımlarının sorunsuz ve zamanında tamamlanabilmesini sağlamak üzere ilgili kamu kurumları arasında gerekli eşgüdümü sağlayan ve karşılaşılan sorunlara çözüm üreten bir yapı olmasını öngördüklerine işaret eden Elvan, şu ifadeleri kullandı:



"Kurul üyeleri daha önceki dönemlerde müsteşarlar düzeyindeydi. Koordinasyon Kurulumuzun çok daha etkin, çok daha dinamik bir yapıda çalışmalarını yürütmesi ve siyasi kararların hızlı bir şekilde alınması açısından YOİKK'i bakanlar düzeyine çektik ve ilgili sivil toplum kuruluşlarımız da bu kurulun üyesi konumuna geldiler. Dolayısıyla yeni Koordinasyon Kurulunun yapısına baktığımızda ekonomi konularında genel koordinasyonla görevli Başbakan Yardımcımız, Adalet Bakanı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Çevre ve Şehircilik Bakanı, Ekonomi Bakanı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Gümrük ve Ticaret Bakanı, Kalkınma Bakanı ve Maliye Bakanımız bu kurulun üyeleridir. Ayrıca sivil toplum kanadından ise TOBB Başkanımız, TİM, TÜSİAD, MÜSİAD ve YASED Başkanlarımız da kurulumuzun üyeleridir. Yeni bir değişiklik olarak DEİK Başkanı da bu kurulun üyesi olarak yer almaktadır."



YOİKK platformunun, yatırım ortamının iyileştirilmesi çalışmalarına önemli katkılar sağlamasının yanı sıra kamu ve özel sektörün iş birliği içinde ortak çalışma yaklaşımını da iş kültürüne kazandıran önemli bir değişime öncülük ettiğini vurgulayan Elvan, Kurulda yıllık eylem planları üzerinden çalışmaların yürütülmesinin, etkili bir ölçme ve değerlendirme sistemiyle izleme ve takip mekanizmalarının işletilmesinin önemli olduğunu dile getirdi.



"Yatırım ortamının iyileştirilmesi ekonomimiz açısından kritik önemde"


Ekonomi alanında, özellikle içinde bulundukları dönemde, hızla ihtiyaç duyulan konularda yatırımların artırılması gerektiğini ifade eden Elvan, "Yatırım, üretim, ihracat ve istihdam alanlarını herhangi bir aksaklığa mahal vermeden işletmemiz önem arz etmektedir. Bu çerçevede yatırım ortamının yasal ve idari anlamda iyileştirilmesine yönelik çalışmalarımızın ekonomimiz açısından kritik bir öneme haiz olduğuna inanıyorum. Nitekim eylem planımız içinde yer alan 6 aylık ve 1 yıllık reformlarımızla bunu sağlayacağız" ifadelerini kullandı.



Yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik çok sayıda düzenleme gerçekleştireceklerini anlatan Elvan, bu kapsamda yerli ve yabancı doğrudan yatırımcıların bürokratik işlemlerini sadeleştireceklerini söyledi. Elvan, bu amaçla kamu hizmetlerinin etkili, verimli, süratli ve kaliteli sunumunu sağlayacak şekilde merkezi birimlerin daha dinamik ve daha etkin bir yapıya dönüştürüleceğini, kurumlararası yetki mükerrerliklerinin kaldırılacağını kaydetti.



Bürokrasiyi azaltacak ve kurumsal performansı artıracak düzenlemeler de yapılacağının altını çizen Elvan, "İş yeri açma ve çalışma ruhsatlarında basitleşme ve uygulama birliği sağlanacak. Enerji lisans ve ruhsat ve izin işlemleri kolaylaştırılacak, gümrüklerde tek pencere sistemi uygulamaya konulacaktır" dedi.



Yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik diğer bir çabalarının yargı sisteminin etkinliğinin artırılmasıyla ilgili olacağına dikkati çeken Elvan, bu kapsamda finans ve bilişim başta olmak üzere diğer sektörlere yönelik ihtisas mahkemeleri oluşturacaklarını söyledi.



İş mahkemelerinin yapısı ve işleyişini baştan aşağı gözden geçireceklerini belirten Elvan, iş uyuşmazlıklarında alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin hukuk sistemine kazandırılması için çalışma yapacaklarını bildirdi.



"Yatırımcıların işlem maliyetlerini mutlaka azaltmalıyız"


Elvan, piyasa gözetim ve denetim sistemlerinin işleyişini değerlendirip, etkin bir uygulama mekanizması oluşturacaklarını ifade ederek, "Gerek yerli gerekse yabancı doğrudan yatırımcıların işlem maliyetlerini mutlaka azaltmamız gerekiyor. Bu amaçla şirketlerin kuruluş ve tasfiye işlemlerini daha da kolaylaştıracağız" değerlendirmesinde bulundu.



Artan maliyetleri azaltacak yeni bir mekanizma ortaya koyacaklarını dile getiren Elvan, KOBİ'lerin finansmana erişiminin kolaylaştırılması, Kalkınma Bankacılığının yeniden yapılandırılması, orta ve yüksek teknolojili yatırımlara uzun vadeli finansman imkanının sağlanmasının öncelikleri arasında yer alacağını vurguladı.



Kamu İhale Kanunu'nu, AB Kamu Alımları Direktifi'ni esas alarak yeniden güncelleyeceklerini kaydeden Elvan, ülkenin daha nitelikli ve katma değer odaklı bir sınai mülkiyet yapısına geçmesi için yeni bir Patent Kanunu çıkaracaklarını bildirdi.



"Hükümet olarak üzerimize düşeni yerine getireceğiz"


Ülkelerin yatırım ortamını kıyaslamalı olarak değerlendiren çok çeşitli çalışmalar bulunduğunu belirten Elvan, gözlemleri ve kullandıkları verilerle ilgili çeşitli problemler olmasına rağmen bu çalışmaların uluslararası yatırımcılar nezdinde referans olarak kullanıldığına işaret etti.



Söz konusu kıyaslamalar arasında en bilinir olanlardan birinin Dünya Bankası İş Yapma Kolaylığı Endeksi olduğuna dikkati çeken Elvan, bu endekse göre 2006'da 155 ülke arasında 84'üncü sırada yer alan Türkiye'nin bugün 189 ülke arasında 55'inci sırada bulunduğunu belirtti. Elvan, "Bu sıralamanın Türkiye ekonomisinin hedeflediği konuma, iyileşme sağlanmasına rağmen uygun olmadığını düşünüyoruz" dedi.



Anılan sıralamayı belirleyen alt göstergelere bakıldığında Türkiye'nin bir şirketin işe başlaması konusundaki işlem sayısı ve maliyet ölçütlerine göre 94'üncü sırada yer aldığına işaret eden Elvan, sözleşmenin icrası ile ilgili değerlendirmede ise 36'ncı sırada kendine yer bulduğunu dile getirdi.



Türkiye'nin, kredi temini göstergesinde 79'uncu, vergi ödemeleri göstergesinde de 61'inci sırada bulunduğunu kaydeden Elvan, "Alt göstergeler arasında en kötü durumda olduğumuz alan ise şirket tasfiyesi. Bu alt göstergede 124'üncü sırada yer almaktayız. Her ne kadar ifade ettiğim göstergelerle ilgili olarak yöntem konusunda makul itirazlarımız olabilecek olsa da biliyoruz ki bu alanlarda yatırım ortamının gerçekten bir iyileşmeye ihtiyacı var" değerlendirmesinde bulundu.



Elvan, Türkiye'nin uluslararası yatırımcılar nezdinde algısına önemli bir kaynak teşkil eden söz konusu sıralamada ülkenin konumunu geliştirecek tedbirleri hızla hayata geçirmeye kararlı olduklarının altını çizerek, "Burada hükümet olarak bizler üzerimize düşen görevi yerine getireceğiz ve yatırım ortamının iyileştirilmesi hususu en öncelikli alanlarımızdan biri olacak" dedi.



Başbakan Yardımcısı Elvan, kurul üyesi sivil toplum kuruluşlarının başkanlarının da kendileri kadar sorumluluğu bulunduğunu belirterek, bu anlamda aktif bir katılım ve güçlü bir çalışmayla kendilerine somut öneriler getirilmesi halinde YOİKK'in yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik gerekli kararları alacağını sözlerine ekledi.



Toplantıya Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı'nın yanı sıra ilgili sivil toplum kuruluşlarının başkan ve yöneticileri de katıldı.

#Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan
#toplantı
#YOİKK
8 yıl önce