|

Yatırımlar artacak

Seçim döneminde kriz tellallarına inat Türkiye ekonomisi büyümeye ve güçlenmeye devam ediyor. Rekor kıran otomotiv, konut satışı ve sanayide kapasite kullanım artışının yanısıra, yılın ikinci yarısında avro bölgesine ihracat ve yatırımlarda canlılık bekleniyor. Böylelikle Türkiye’nin yüksek büyüme patikasına doğru ilerleyeceği belirtiliyor.

Yeni Şafak
04:00 - 4/05/2015 Pazartesi
Güncelleme: 20:59 - 3/05/2015 Pazar
Diğer

Türkiye ekonomisi, seçim döneminde kriz tellallarına inat büyümesini ve güçlenmesini sürdürmeye devam ediyor. İmalat sanayinde kapasite kullanım oranlarının yükselişi, konut ve otomotiv satışlarının rekor kırmasının yanı sıra, ekonomik büyüme yılın ikinci yarısında artacak. Seçim sonrasında avro bölgesine ihracatta ve yatırımlarda daha fazla canlılık bekleyen ekonomistler, böylelikle Türkiye'nin yüksek büyüme patikasına doğru ilerleyeceğini belirtiyorlar. Ekonomistler, Türkiye'nin yıl sonunda yüzde 3,4 büyüyeceğini tahmin ediyor. Konut satışlarındaki toparlanma ve bilhassa ipotekli konut kredilerine yönelik talebin artmasının yanı sıra otomotiv sektöründeki canlılık, süregelen zorluklara rağmen iktisadi faaliyette canlılığın devam ettiğini gösteriyor.


TÜKETİCİ GÜVENİ YÜKSELİŞTE

Ekonomistler, iktisadik güven endeksinde mart ayındaki sert düşüşün ardından nisan ayında görülen iyileşmenin de tüketici güveni üzerinden iç talepte canlanmaya destek vereceğini ve bunun da büyümeye olumlu yansıyacağını dile getiriyor. Yatırımlarda da yılın ikinci yarısından itibaren bir hareketlenme görüleceğini kaydeden ekonomistler, açıklanan yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini ifade ediyor.


ZORLUKLARA RAĞMEN BAŞARI

Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz konuya ilişkin değerlendirmesinde, yılın ikinci çeyreğinde 2013'ün ilk çeyreğinde gözlemledikleri “U” dönüşünün başlayabileceğini ifade etti. Odeabank Başekonomisti İnanç Sözer ise yılın ilk çeyreğinde zorluklara karşın ekonominin, yüzde 1,5 civarında ılımlı büyümeyi başardığını tahmin ettiklerini söyledi. Sözer, düşük kamu borcu, sağlıklı bankacılıkla seçim sonrası ekonominin ilave politika teşvikleri ile kademeli bir şekilde toparlanacağını tahmin ettiklerini söyledi.



Oto ve konut satışları canlandı


Bu yıl şimdiye kadar açıklanan veriler ve iktisadi faaliyetin, geçen seneye göre daha canlı olabileceğine işaret ettiğini vurgulayan Bora Tamer Yılmaz, konut satışındaki toparlanma, kredilerine talep, yine otomotiv sektöründeki canlılığın bu sene, artan risk primi ve değer kaybeden kura rağmen büyümenin geçen seneye göre daha iyi olabileceğine yönelik işaretler olduğunu belirtti. Bora Tamer Yılmaz, otomobil satışlarının üç aylık ortalama bazda bakıldığında mart ayında yıllık yüzde 38 artış kaydettiğini ifade ederek, Türkiye'de büyümenin bilhassa yılın ikinci yarısında seçimlerin ardından artan yatırımlar ve avro bölgesine ihracatla daha fazla canlanmasını beklediklerini vurguladı.



Yüksek büyüme patikası 2. çeyrek

Odeabank Başekonomisti İnanç Sözer ise küresel ekonomik faaliyetlerin de daha destekleyici olacağı varsayımı altında, 2015 yılında Türkiye ekonomisinin süregelen onca zorluğa rağmen yüzde 3,4 büyümesini beklediklerini aktararak, son dönemde açıklanan yapısal reformlar ve yatırımcı algısını yönetmeye yönelik çabalarla, Türkiye ekonomisinin kademeli bir şekilde sürdürülebilir ve daha yüksek bir büyüme patikasına doğru ilerleyeceğini ifade etti. Sözer, mal ihracatının Avrupa'ya yöneldiğini belirtti.



#Türkiye
#Odeabank
#Tamer Yılmaz
9 yıl önce