|

Yemen savaşı uzun sürmez

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, dünya enerji sevkiyatının kilit noktasında yer alan Yemen’deki savaşın etkilerini Yeni Şafak’a değerlendirdi. Enerji ticaretinde stratejik noktada bulunan Yemen’de savaşın uzun sürmeyeceği öngörüsünde bulunan Birol, “Orta Doğu dünyanın enerji kalbi olmaya devam edecek” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/03/2015 Cumartesi
Güncelleme: 18:30 - 27/03/2015 Cuma
Yeni Şafak

29 üyesi bulunan Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) İcra Direktörlüğü'ne geçtiğimiz aylarda seçilen ilk Türk olan Fatih Birol, Yemen'de yaşanan karışıklıkla ilgili Yeni Şafak'a özel açıklamalarda bulundu. Yemen'in savaş altındaki bölgesi Babül Mendeb'in en önemli enerji koridorlarından biri olduğunu vurgulayan Birol, karışıklığın kısa sürede dünyayı etkisi altına aldığına dikkat çekti.



ORTADOĞU ENERJİNİN KALBİ KONUMUNDA


Fatih Birol, dünyadaki en önemli petrol ve doğalgaz rezervlerinin bulunduğu yerin Ortadoğu olduğunun altını çizerek, ABD'de kaya gazı ve petrolde gelişmelerin yaşandığını belirtti. Enerji çeşitliliği açısından kaya gazının sevindirici olduğunu ifade eden Birol, “Yine Brezilya ev Asya ülkelerinde önemli petrol üreticileri var. Rezervlerin üretim maliyetlerine baktığımız zaman Ortadoğu son derece ucuz maliyetle üretiyor petrolü ve doğalgazı. Baktığımız zaman şunu söyleyebilirim ki; Ortadoğu bugün, yarın ve hatta yarından sonra dünyanın enerji kalbi olmaya devam edecek” dedi.



NAKİL RİSKİ PETROLÜ 5 DOLAR YÜKSELTTİ


Ortadoğu'da çok ciddi siyasi istikrarsızlıklar olduğunu söyleyen İcra Direktörü, “Bugün Yemen'i görüyoruz, hala aynı zamanda Irak'ta ciddi sorunlar var. Suriye'de, Libya'da ciddi sorunlar var. İran'la uluslararası camianın ciddi sorunları var. Bu jeopolitika ile enerjinin gitgide iç içe geçeceğini ve bunun da enerji güvenliği açısından son derece ciddi sorunlar doğurabileceğini düşünüyorum. Ortadoğu'nun önemi, hem rezervlerin olması hem de bazı ülkelerin bu rezervlerin dünyadaki tüketici merkeze taşıması konusunda çok kritik yerlerde bulunması anlamında. Bunlardan bir tanesi Yemen. Babül Mendeb dediğimiz ve dünyada en işlek hatlardan bir tanesi olan ve Asya'ya gidecek olan petrol ile doğalgazın geçtiği yerde bu olayların olması dünya petrollerinde çok kısa bir zaman içerisinde 5 dolarlık bir artışa neden oldu” açıklamasında bulundu.



SAVAŞ UZUN SÜRMEZ


Olası bir olumsuz senaryoya karşı güç dengelerinin değişmeyeceğini ifade eden Birol, savaşı titizlikle takip ettiklerini söyledi. Birol, “Benim umudum Yemen'de ki sorunun en kısa zamanda çözülmesidir. Ben Yemen'deki sorunun kısa zaman içerisinde çözüleceğini düşünüyorum. Ama bu bize şunu hatırlatıyor; Hiçbir zaman için şu andaki petrol fiyatlarının birazcık aşağıya düşmesinin bizleri rehavete kapılmasına düşmemesi gerektiğini hatırlatıyor bize” şeklinde konuştu.



İlklerin başkanı oldu


41 yıl önce kurulan Uluslararası Enerji Ajansı'na ilk kez bir Türk seçildi. Seçilmeden önce yönetimde yer alan Fatih Birol, ilk kez organizasyonun içinden birisi olarak seçimlerde galip geldi. Bunun yanı sıra 29 üye ülkenin enerji ve ekonomi bakanlarından başkan seçilirken ilk kez bakan olmayan birisi başkanlık koltuğuna oturdu. Birol, Eylül 2015 resmen başlayacak olan direktörlük kolduğunda 4 yıl oturacak. İstanbul Teknik Üniversitesi'nden elektrik mühendisliği dalında mezun olduktan sonra Birol, Viyana Teknik Üniversitesi'nde enerji ekonomisi dalında lisansüstü ve doktora çalışmalarını tamamladı. Fatih Birol, 1995 yılında ajansa katılmadan önce altı yıl süreyle Viyana'da Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) bünyesinde görev yaptı.





#Fatih Birol
#Yemen operasyonu
#Uluslararası Enerji Ajansı
9 yıl önce