|

Yeni bir Marmara’ya ihtiyacımız var

TOBB, yeni koridorlar ve kümelenme üzerine Türkiye’nin mekansal stratejisi hazırladı. Yeni planın tartışılmasını istediklerini söyleyen TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Yüksek teknolojili üretimin üssü Marmara’nın dışında olması gerek. Yeni bir Marmara’ya ihtiyacımız var. Çünkü artık Marmara Bölgesi tıkandı” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 31/03/2015 Salı
Güncelleme: 20:46 - 30/03/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), yeni koridorlar ve kümelenme üzerine Türkiye'nin mekansal stratejisini hazırladı. İzmit Kartepe'de düzenlenen Ekonomi Gazetecileri Derneği'nin (EGD) bu yıl 11'incisini düzenlediği Kartepe Ekonomi Zirvesi'ne katılan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Dünyada ve Türkiye'de Ekonomik Görünüm” başlıklı bir sunum yaptı. Sunumunda Türkiye haritası üzerinden geliştirilen plana da yer veren Hisarcıklıoğlu, bunun tartışılmasını istediklerini ifade etti



MARMARA BÖLGESİ TIKANDI


Hisarcıklıoğlu, “Yüksek teknolojili üretimin üssünün Marmara Bölgesi'nin dışında olması gerek. Bizim yeni bir Marmara'ya ihtiyacımız var çünkü artık Marmara Bölgesi tıkandı, doldu. Yeni Marmara için diyoruz ki İç Anadolu'yu da içine alan kuzey-güney eksenini iki limanda buluşturan şehirlerde olması lazım” dedi. Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin teknolojik dönüşüm, kadınların işgücüne katılımı ve girişimciliğe odaklanan yeni bir ekonomi modeline ihtiyacı olduğunu söyledi. Yeni hikayede en önemli bileşen yüksek teknoloji olması gerektiğini de vurgulayan TOBB Başkanı, “Gereksiz günlük tartışmaları bırakıp hepimizin esas konuya odaklanması lazım. Gelirimizi artırmak, işin hamallığından kurtulmak istiyorsak en azından bu ortalamayı yakalamalıyız. Biz bunu rakiplerimiz kadar yapamıyoruz. Gelişmekte olan ülkeler bizden daha önde” diye konuştu.



Yapısal dönüşümün mekansal (coğrafi) boyutunun da düşünülmesi lüzumu vurgulanan TOBB çalışmasında yeni koridor ve kümeler üzerine yapılan şema. İBRAHİM CAN 2015-03-30T23:44:55.6094169+03:00 Yapısal dönüşümün mekansal (coğrafi) boyutunun da düşünülmesi lüzumu vurgulanan TOBB çalışmasında yeni koridor ve kümeler üzerine yapılan şema.



ENSEYİ KARARTMAYA GEREK YOK


2015'in ilk üç ayında gerek dövizdeki dalgalanma, gerek ihracat pazarlarındaki sıkıntılar ve gerek çevre coğrafyadaki karışıklıklar bir an için moral bozduğuna da dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti: “Ama enseyi karartmaya gerek yok. 2015 genel olarak düşe kalka yol alacağımız bir yıl olacak. Ama biz iyimser yaklaşıyoruz. Türkiye ekonomisi 2014'te büyümede yüzde 3'ü yakalar inşallah. 2015 için, ilk çeyrekteki öncü rakamlarda büyüme için zayıf sinyaller var. Net ihracat bu dönemde büyümeye katkı vermiyor. Büyümenin iç talebe dayalı olarak olacağını görüyoruz. Zaman zaman aksama olsa da Türkiye ekonomisi büyümeye devam ediyor.”



Ali Koç'un sözleri iç siyaset malzemesi yapıldı


Gazetecilerin, Koç Holding Yönetim Kurulu üyesi Ali Koç'un medyaya “Çocuklarımızın geleceğinden endişe duymamak mümkün değil” başlığıyla yansıyan değerlendirmesine ilişkin bir sorusu üzerine, Rifat Hisarcıklıoğlu, şu cevabı verdi: “İlgili haberin başlığına ve içeriğine baktık, değerlendirme yaptık. B20 İstihdam Görev Gücü Koordinatör Başkanı da olan Ali Koç, orada 'Dünyadaki işsizlik artıyor, çocuklarımın geleceğinden endişeliyim' diyor. Dediği bu. Ama biz bunu aldık, getirdik, iç siyasetin malzemesi yaptık. Bazılarımız haksız yere dövdü, bazılarımız 'Helal olsun' dedik. Bence doğru yerde doğru bir şey söyledi. B20 işgücü toplantısında dünyadaki işsizliğin artmasından duyduğu kaygıyı ifade etti. Ama bunu günlük politikanın içinde malzeme yaparsak doğru olmaz.”



İş adamı iyi olana bakmalı


Sunumunun ardından EGD Başkanı Celal Toprak'ın yönettiği oturumda soruları da cevaplandıran Hisarcıklıoğlu, iş adamlarının geleceğe olumlu bakmak durumunda olduğunu vurguladı ve Türkiye'nin zenginleşmesi için herhangi bir kavganın tarafı olamayacaklarını dile getirdi. TOBB Başkanı, “Biz her sabah dükkanımızı kar etmek için açarız, zarar etmek için değil. Onun için ben iyimser olmak mecburiyetindeyim. 1,5 milyon şirketin temsilcisi ve 15 milyon kişiye istihdam sağlayan iş dünyasının başkanıyım. İyiye ve geleceğe bakmak ve eksiklikleri kırmadan dökmeden söylemek durumundayım. Benim işim siyaset değil, siyaset yapamam. Benim görevim üyelerimin menfaatini iletmek. Siyaset halktan yetkiyi almış olan kişilerin işidir. İş adamı kavga etmez, kavga ederek bir sonuca varamazsınız. Siyasetçi kavga eder mi? Eder ama benim işim kavga değil, kavganın unsuru da olamam. Ülkede huzursuzluk unsuru da olamam” dedi.


#Marmara
#Türkiye mekansal strateji
#teknoloji üretim üssü
9 yıl önce
default-profile-img