|

Yeni hükümet gücünü gösterdi

62. Hükümet''in ekonomi politikası açıklandı. ''Güçlü Ekonomi'' başlıklı programda 4 yılda 350 milyar dolarlık yatırım yapılması, faizsiz bankacılığın geliştirilmesi, bütçe dengesi için TL teşviki ve elektrikli oto merkezi gibi hedefler öne çıktı. Davutoğlu, ''Güçlü ekonomiyi sürdürmek için kaybedecek bir günümüz yok'' dedi.

Cahit Saraçoğlu
00:00 - 2/09/2014 Salı
Güncelleme: 21:32 - 1/09/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Yeni hükümet gücünü gösterdi
Yeni hükümet gücünü gösterdi

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 62. Hükümetin ekonomi programını açıkladı. Hükümet programında icraatın yoğun bir şekilde gerçekleştirileceğini ve reformların devem edeceğini belirten Davutoğlu, dev projelerin Ak Parti''nin alamet-i farikası olduğunu söyledi. Bu kapsamda önümüzdeki dönemde şehirlerin ve insanların so?runlarını çözmeye kararlı şekilde devam edileceğini dile getiren Davutoğlu, ''Ulaşımdan eğitime, sağlıktan enerjiye, tarımdan savunma sanayine kadar başlatılan büyük projeler tamamlanacak ve yeni projelere başlanacak'' dedi. ''Ülkeler arasında kıyasıya bir rekabetin yaşandığı dünyamızda kaybedecek bir tek günümüz yok'' değerlendirmesi yapan Davutoğlu, ekonomide önemli adımların atılacağını belirterek, söz konusu adımları şöyle sıraladı:

İMALAT SANAYİİNİN PAYI ARTIRILACAK:
Önümüzdeki dönemde imalat sanayinin GSYH içindeki payı? artırılacak. Özel sektör öncülüğünde Ar-Ge''ye daha fazla ağırlık vererek, ihracata dayalı ve rekabetçi bir üretim yapısıyla bunu gerçekleştirme kararlılığında olunacak; yurtiçi tasarruflar artırılacak.
MAHALLİ İDARELERİN ÖZ GELİRLERİ ARTACAK:
Kamu harcama finansmanında doğrudan vergilerin ağırlığı çoğalacak. Mahalli idare vergilerinin genel vergi sistemi ile uyumu sağlanarak yerel yönetim öz gelirleri artacak.
4 YILDA 350 MİLYAR $ YATIRIM:
2014-2018 dönemini kapsayan Onuncu Kalkınma Planı döneminde 250 milyar dolar kamu yatırım harcaması yapılacak. İlave olarak Kamu Özel İşbirliği kapsamındaki projelere de 100 milyar dolar harcanacak.
ALAMET-İ FARİKALAR DEV PROJELERİMİZ:
Dev projeler AK Parti''nin alamet-i farikası. Önümüzdeki dönemde şehirlerimizin ve insanlarımızın sorunlarını çözmeye kararlı şekilde devam edilecek. Ulaşımdan eğitime, sağlıktan enerjiye, tarımdan savunma sanayine kadar başlatılan büyük projeler tamamlanacak ve yeni projelere başlanacak.
FİNANSAL İSTİKRAR GÖZETİLECEK:
Para politikası alanında temel amaç olan fiyat istikrarı sürdürülecek. Para politikası, finansal istikrarı gözetecek ve fiyat istikrarını sağlama amacıyla çelişmeyecek şekilde büyüme ve istihdam politikalarını destekleyecek. Merkez Bankası fiyat istikrarını sağlamak için uygulayacağı para politikası araçlarını bağımsız bir şekilde belirlemeye devam edecek.
HİBRİT VE ELEKTRİKLİ ARAÇ MERKEZİ OLACAK:
Elektrikli araç teknolojileri desteklenecek. Bu amaçla Hibrit ve Elektrikli Araç Araştırma Merkezi kurulacak. ''Türk Malı'' otomobilin üretimi için gereken teşvik mekanizması harekete geçirilecek. Ülkenin çeşitli alanlardaki ihtiyacını karşılamak üzere çok amaçlı hava araçları üretilecek.
DEMİRYOLU AĞLARI GELİŞECEK:
YHT uygulaması geliştirilecek. Kars-Tiflis-Bakü demiryolu bitirilecek. Halkalı-Kapıkule-Bulgaristan demiryoluna başlanacak. Kentiçi demiryolu ulaşımı için Ankara''daki Başkentray gibi projeler tamamlanacak.
Faizsiz bankacılık geliştirilecek

Finans sektöründeki tüketici ve yatırımcı haklarının gözetilmesine yönelik uygulamalar genişletilecek. Faizsiz bankacılığın geliştirilmesi için kamu sahipliğinde katılım bankalarının kurulmasına yönelik çalışmalar sürdürülecek.

Lokomotif sektörlere tam destek

Başta makine ve otomotiv olmak üzere, demir-çelik, tekstil, elektronik ile kimyevi maddeler ihracatın lokomotifleri olmayı sürdürecek. Ayrıca, yeni rafineri inşası, elektrikli otomobil imalatı ve hava taşıtı motor üretiminin teşvik sistemleri güçlenecek.

Bütçe dengesi için TL teşvik edilecek

Cari işlemler açığı sürdürülebilir seviyeye inecek. Bankaların ve özel sektörün güçlü bir sermaye yapısıyla çalışması sağlanacak. Özel sektörün ve hanehalkı borçlanmalarında daha makul miktarlar, daha uzun vade ve para birimi olarak Türk Lirası tercih etmeleri teşvik edilecek.

Kadın işgücü kolaylığı

İşsizlik 2023''de % 5''e indirilecek. İstihdamın artırılması ve kayıt dışılığın azaltılması amacıyla güvenceli esneklik anlayışı ve ''işi değil insanı koruma'' ilkesiyle genç, kadın ve vasıfsız işgücüne nitelik kazandırılacak.

Kayıtdışılıkta yeni planlama

Kayıtdışılıkla mücadelede yeni bir eylem planı olacak. Kamu kurum ve kuruluşları ile elektronik ortamda bilgi ve veri paylaşımı yapılarak alınan veriler bilişim teknolojileriyle çapraz kontrole tabi tutulacak.

2015''e kadar 13 OSB daha

Haziran 2011''den beri; 12 Organize Sanayi Bölgesi (OSB), 12 Küçük Sanayi Sitesi (KSS) tamamlanıp hizmete sunuldu. 2015''e kadar 13 adet OSB projesi ile 9 adet KSS projesi tamamlanacak.

8.5 milyon hektar

Tarımsal alanda 2010-2014 arasında 261 bin üreticiye 8 milyar TL faizsiz hayvancılık kredisi kullandırıldı. Toplam 8,5 milyon hektar sulanabilir arazinin tamamı 2023''e kadar sulanacak.


10 yıl önce