|

Yeni Türkiye'ye eski CHP oyununun sonucu: Sıfır!

CHP, Cumhurbaşkanı Erdoğan yemin etmeden önce Meclis'te provokasyona imza atıp İç Tüzük kitapçığını fırlattı. Sonra da Genel Kurul salonuna terk etti. Bu hareket 10. Cumhurbaşkanı Sezer'in 2001'de Başbakan Ecevit'e, Anayasa kitapçığını fırlatmasını hatırlattı. Bu olaydan sonra Türkiye ekonomisi 8 milyar dolar zarar etmişti. CHP'nin kitapçık fırlatmasını ise ekonomisi hiç etkilenmedi. Borsa o sıralarda yükselişe geçti.

Yusuf Aydın Deniz
00:00 - 28/08/2014 Perşembe
Güncelleme: 15:52 - 28/08/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Yeni Türkiye'ye eski CHP oyununun sonucu: Sıfır!
Yeni Türkiye'ye eski CHP oyununun sonucu: Sıfır!

Türkiye'nin 12. Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan'ın, TBMM Genel Kurulu'nda gerçekleşen yemin töreninde CHP'li vekillerin provokasyonuyla başladı. Yemin töreninin yapılacağı Olağanüstü Genel Kurul toplantısında CHP'liler usul yönünden itiraz etti.

CHP'nin usul tartışması açma istemesinin reddedilmesi üzerine CHP Grup Başkanvekili Engin Altay Cemil Çiçek'e içinde TBMM İç Tüzük kitapçığının da olduğu Anayasa kitapçığı fırlattı. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, başkanlığın toplanma çağrısı yazısını okuturken CHP grubu salonu terk etti.

CHP'nin bu hareketi akıllara 2001 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, Başbakan Bülent Ecevit'e Anayasa kitapçığı fırlatması ve ardından yaşananları hatırlattı.

Milli Güvenlik Kurulu'nun Çankaya Köşkü'nde yapılan şubat ayı toplantısında, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Bülent Ecevit'e anayasa kitapçığı fırlatmış, Ecevit de Sezer ile yaşadığı tartışma nedeniyle toplantıyı terk ederek gazetecilere açıklama yapmıştı. Sezer'in "terbiye dışı bir üslupla" kendisine ağır ithamlarda bulunduğunu da aktaran Ecevit, "Ya kendisine aynı üslup içinde yanıtta bulunacaktım veya terk etmek zorunda kalacaktım" demişti. Devlet'in en üst düzeyindeki bu kriz Türkiye'yi büyük bir felakete sürüklemişti. Türkiye bir gün içinde tarihinin en ağır ekonomik krizini yaşıyordu. Borsa yüzde 14.6 düştü, repo faizleri yüzde 760'a fırladı. Merkez Bankası'ndan yaklaşık 7.6 milyar dolarlık döviz çıkışı oldu. Dolar bir gecede iki katına çıktı.

CHP'nin, Sezer'den esinlenerek yaptığı bugünkü planlı eylemi ise sadece Türkiye'nin tarihi gününe leke sürme hareketi olarak kaldı. Halkın ve siyasetin büyük tepkisini çeken bu eylem sonucunda Türkiye ekonomisi hiç etkilenmediği gibi Borsa bu sıralarda yükseldi ve dolar düşmeye başladı.


10 yıl önce