|

Yerli su türbini üretildi

Kocaeli’de faaliyet gösteren Marbeyaz Makine A.Ş ile İngiltere Firması olan Gilkes Elektromekanik firması arasında ilk yerli su türbinleri üretim anlaşması imzaları atıldı.

Yeni Şafak
16:37 - 26/01/2015 Pazartesi
Güncelleme: 14:57 - 26/01/2015 Pazartesi
IHA
Kocaeli’de faaliyet gösteren Marbeyaz Makine A.Ş ile İngiltere firması olan Gilkes elektromekanik A.Ş firması arasında Türkiye’nin ilk yerli su türbinleri üretim anlaşması imzaları atıldı. Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) toplantı salonunda yapılan protokol imza törenine; Gilkes Elektromekanik A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Leonard William Cragg, Marbeyaz Makine A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Dursun köse ve üyesi Günay Köse, KOTO Başkanı Murat Özdağ ve firmaların yöneticileri katıldı.


Türkiye’de ilk yerli su türbinleri üreteceklerini söyleyen L. William Cragg, “Gilkes türbin ürünlerini Marbeyaz ile ortaklaşa Kocaeli’nde üretmek üzere kurduğumuz şirketin tanıtım toplantısına katıldığınız için teşekkür ederim. İlk olarak Trabzon’da 7 MW’lık bir proje ile başlıyoruz. Ancak önümüzde çok fazla fırsatlar var. Bizi zaten heyecanlandıran budur. Diğer fırsatları da değerlendirmek için bekleyemiyoruz, son derce heyecanlıyız” dedi.


Türkiye’nin ilk yerli türbin üretiminde katkıda bulundukları için mutlu olduklarını ifade eden Marbeyaz Makine A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi Günay Köse, şöyle devam etti: “Türbin konusu Türkiye için özel bir konudur. 2000 yılı öncesi yapılan Hidroelektrik santraller devlet eliyle yapılıyordu artık ise özel olarak yapılıyor. Şu ana kadar 2 bin lisans verildi Türkiye’de, bu lisans ortalama 2 türbin olursa bu 3 bin 4 bin türbin ediyor. Bir türbin ortalama 1,5-2 milyon dolar olduğu düşünüldüğü zaman, bu yaklaşık 5 milyar dolar türbin ihtiyacı var Türkiye’de. Bizde tercihimizi Gilkes firmasından yana kullandık. Türkiye’de ilk projelerini 1908 yılında Osmanlı zamanında yaptılar. 1908 yılından 1960 yılına kadar Türkiye’de birçok proje yaptılar. 50 yıl sonra tekrar Türkiye’ye üretici olarak dönüyorlar. Bizde bu projenin içerisinde olduğumuz için, hem ülkemize hem de şehrimize katkıda bulunacağımız için çok mutluyuz bu konuda. Bu proje ile yüzde 100 yerli su türbinleri imalatını Kocaeli’nde yapacak. Türkiye’de 100 milyon dolar olan ithalatını azaltacak ve yurt dışında türbin ihracatını yapması şansı oluşturacaktır. 4 yıl içerisinde 68 milyon TL’lik yatırım yapacak ve 200 kişinin üzerinde istihdam sağlayacak.”


 
#su trübini
#yerli malı
#kocaeli
9 yıl önce