|

Yerli uçak gemisi artık hayal değil

Savunma Sanayii Müsteşarı Bayar, Türkiye'nin milli savunma sanayiinde çok ilerleme kaydettiğini belirterek, denizcilik sektöründe elde edilen kazanımlar sonucu, Türkiye'nin kendi uçak gemisini yerli imkan ve kabiliyetleri ile yapabilecek güçte olduğunu söyledi

Aa
00:00 - 8/05/2011 dimanche
Güncelleme: 23:42 - 7/05/2011 samedi
Yeni Şafak
Yerli uçak gemisi artık hayal değil
Yerli uçak gemisi artık hayal değil

Türkiye, hızla savunma sanayiinde yerli tedarik kapasitesini arttırıyor. Savunma Sanayii Müstaşarı Murad Bayar, ihtiyaç olması halinde, kendi uçak gemisini yerli imkan ve kabiliyetleri ile yapabilecek güçte olduğunu söyledi. Murad Bayar, Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından hazırlanan '2009-2016 Savunma Sanayii Sektörel Strateji Dokümanı' ile daha önce başlatılan askeri gemi sektörü atılımlarının en üst noktalara ulaştığını vurguladı.

2016 YILI YERLİ KATKI HEDEFLERİ

'Tamamı yerli tersanelerde üretilen, dünya standartlarında birçok gemi projesi tamamlanmıştır veya tamamlanmaktadır' diye konuşan Bayar, Türkiye'nin uçak gemisi kapasitesi konusunda şunları söyledi: '2016 yılı yerli katkı hedefleri doğrultusunda askeri gemilerde, sistemlerden alt sistemlere inildikçe artan yerlilik oranı hem sektörü geliştirmiş, hem de yerli kaynakların yurt içinde kalmasına imkan ve olanak sağlamıştır. Gelişen sektör ile tasarım kabiliyetleri, ileri mühendislik ve teknoloji birleşerek geçmişte imkansız gibi görülen birçok proje hayata geçirilmiştir.

ÖNEMLİ OLAN İHTİYACIN GÖRÜLMESİ

Sonuç itibariyle, gelişen denizcilik sektörü ile elde edinilen kazanımlar sonucu ihtiyaç olması halinde Türkiye kendi uçak gemisini 'Yerli İmkan ve Kabiliyetleri' ile yapabilecek güçtedir.

Burada önemli olan Türkiye'nin bölgesel bir güç olabilme yolunda Uçak Gemisi yapabilme kapasitesi var mıdır? değil 'Türkiye'nin bölgesel güç olması için uçak gemisine ihtiyacı var mıdır?' sorusuna cevap aramak daha doğru olabilir. Son dönemde TSK'nın ihtiyaçları çerçevesinde toplam bedeli 20 Milyar doları bulan modernizasyon projesi yürürlüğe konulmuş olup, bu projelerin yüzde 90'ının Türk Savunma Sanayiinin katılımıyla hayata geçirilmekte olduğunu belirten Bayar şunları söyledi:

TÜRK İŞİ MODERNİZASYON

'Yurtdışından hazır alıma gittiğimiz projelerin oranı maliyet bazında yüzde 10'un altına düşmüş bulunmaktadır. Bunlarda dahi, sözleşmelere konulan offset ve sanayi katılımı yükümlülükleri ile sanayimize önemli oranda iş imkanı yaratılmaktadır. Geldiğimiz nokta itibarı ile, TSK ihtiyaçlarının yerli sanayimiz eliyle karşılanma oranı 2 katına çıkarak yüzde 52,1'e, cirosu 2,7 milyar dolara, ihracatı 853 milyon dolara, yıllık Ar-Ge harcamaları ise 600 milyon dolar seviyelerine ulaşmıştır. Dünyada ilk 100 büyük savunma sanayii şirketi arasında artık bir Türk şirketi de bulunmaktadır. Halihazırda Müsteşarlığımızca yürütülmekte olan 250'nin üzerinde projenin büyük kısmı 2000'li yıllarda sözleşmeye bağlanmış olup, son birkaç yıl içinde tamamlanma aşamasına gelen veya teslimatı gerçekleştirilen projelerin sayısı hayli fazladır.”

İHA'LAR İÇİN YOLA DEVAM

Türkiye'nin, ANKA başta olmak üzere, İnsansız Hava Aracı (İHA) projelerinin uygulamasının da başarıyla sürdürüldüğünü belirten Bayar, şöyle konuştu: 'HERON Projesinde teslimatlar tamamlanmış olup, garanti süreci devam etmektedir. ANKA Projesi'nde uçuş ve yer testleri devam etmektedir. Aerostar Projesi'nde teslimatlar tamamlanmıştır. Karayel Projesi'nde Sözleşme imzalanmış olup ön tasarım hazırlık çalışmaları devam etmektedir. Çaldıran Projesi'nde sözleşme görüşmeleri devam etmektedir. Gözcü ve Malazgirt Projeri'nde teslimatlar tamamlanmıştır.'


Göktürk 2 gelecek yıl fırlatılacak

Uydu projelerine değinen Bayar, uydu ve uzay projelerinin TSK'nın ihtiyaç duyacağı uydu görüntülerinin gerçek zamanlı olarak elde edilmesi ihtiyacının karşılanmasını sağlayacak Göktürk-1 Keşif Gözetleme Uydusu Projesi'ne de değindi. Bayar, 'GÖKTÜRK Keşif ve Gözetleme Uydusu Projesi kapsamında bir adet keşif ve gözetleme uydusu ve ilgili yer terminalleri tedarik edilecektir. Göktürk 2 Projesi kapsamında uydu kalifikasyon modelinin üretimi tamamlanmış olup, testlerine başlanmıştır. Söz konusu testlerin tamamlanmasını müteakip uçuş modelinin üretimine başlanacaktır. Göktürk 2 sözleşmesine göre uydunun 2012 yılının ikinci yarısında fırlatılması planlanmaktadır.'


F-35, 2 yıl sarkacak

Bayar, F-35 ve A400 M projelerine ilişkin, 'F-35 projesi geliştirme faaliyetlerinde yaşanan aksaklıklar nedeniyle, geliştirme takvimi 2 yıl uzatıldı. A400M Projesi kapsamında ise bir öteleme yapılmıştır. Aralık 2009'da teslimi planlanan ilk uçağın teslimatı şu anda Eylül 2013 olarak planlanmıştır' dedi.




il y a 13 ans