|

YHT terminali 2016'da hizmete girecek

İstanbul-Ankara arasını 3,5 saate düşüren YHT projesinde terminaller yapılmaya başlandı. Ankara'da yapımına bir süre önce başlanan ve başkenti modern bir yapıyla buluşturacak Yüksek Hızlı Tren Terminali, 2016'da hizmete açılacak.

Aa
00:00 - 23/08/2014 Cumartesi
Güncelleme: 11:47 - 23/08/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
YHT terminali 2016'da hizmete girecek
YHT terminali 2016'da hizmete girecek

Başkentte yapımına bir süre önce başlanan, toplam 177 bin 895 metrekare bina alanına sahip olacak terminalin 2016'da tamamlanarak hizmete girmesi planlanıyor. Proje kapsamınında Yüksek Hızlı Tren Garında 99 oda ve 198 yatak kapasiteli otel ile 5 bin 367 metrekare kiralanabilir alana sahip ofis yapısı ve yaklaşık 24 bin metrekare kiralanabilir alana sahip mağazalar olması hedefleniyor.

Ankara-Eskişehir ve Ankara-Konya arasında devam eden YHT seferlerinin ardından Eskişehir-İstanbul hattının tamamlanmasıyla Başkent İstanbul'a hızlı trenle de bağlandı.

Devam eden Bilecik-Bursa, Ankara-Sivas ve Ankara-İzmir hatlarının da tamamlanması ile Ankara, Eskişehir, Bilecik, İstanbul, Bursa, Sivas, Yozgat, İzmir, Afyon, Manisa, Uşak birbirlerine hızlı tren ile bağlanacak.

YHT hatlarının devreye alınması ile 2023'te taşınacak yolcu sayısının yılda 70 milyon olması bekleniyor.

Bu kapsamda Ankara gar sahasında Celal Bayar Bulvarı üzerindeki buharlı lokomotif müzesinin de bulunduğu alanda "yap işlet devret" modeliyle inşa edilen Ankara YHT Gar binasının yapımına bir süre önce başlandı.

Ankara'ya açılacak kapı

Başkente açılacak yeni bir kapı olacak YHT terminalinin proje alanı 69 bin 382 metrekareden oluşuyor. Bina toplam inşaat alanı ise 177 bin 895 metrekare.

İlk etapta günlük 20 bin ve yakın gelecekte günlük 50 bin yolcuya hizmet vermesi beklenen yüksek hızlı tren terminalinde, proje kapsamında 99 oda ve 198 yatak kapasiteli otel ile 5 bin 367 metrekare kiralanabilir alana sahip ofis yapısı ve yaklaşık 24 bin metrekare kiralanabilir alana sahip mağazalar yapılması planlanıyor.

Terminalde yüksek hızlı trenlerin kabul ve sevkleri için 6 yeni demiryolu hattı ve 420 metre uzunluğunda ve 11 metre genişliğinde 3 yeni yolcu peronu yer alacak.

YHT peronlarında iniş ve çıkışlar için yürüyen merdivenler, asansörler ve normal merdivenler tasarlandı.

Kapalı otoparkların da düşünüldüğü projede, gar binasında ve gerekli görülen yerlerde çok sayıda asansör engellilerin de tüm ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde planlandı.

YHT terminal binası ana gar holü, bilet satış gişeleri ve kioskları, VIP ve CIP salonları, bankalar, emanet dolapları, TCDD ofisleri, hızlı kargo gişe ve ofisleri, kadın ve erkekler için mescitler, kafeteryalar ve restoranlar, çeşitli alışveriş birimleri/dükkanlar, fast food restoranları, bekleme üniteleri/bankları, jandarma ve polis ofisleri, özel bina güvenlik birimleri ve ofisleri, danışma bankoları, ilk yardım ünitesi/revir, otel, ofis mekanları, toplantı salonları, kapalı ve açık otoparklar, servis ve teknik birimlerden oluşacak.

Gar, 3 bodrum, bir peron ve 4 kattan oluşacak. Otel birimleri, servis birimleri 2, 3 ve 4. katta yer alacak. Ayrıca balo salonları, eğlence alanı da 3. katta bulunacak. Gar binasının 2. katında alışveriş birimleri, fastfood ve eğlence alanları, toplantı salonları olacak. Kiralanabilir ofisler de 2, 3 ve 4. katta yer alacak.

Binanın 1. katı da TCDD ofis ve servisleri, alışveriş birimleri, mağazalar, restoran ve kafeler ile bina servis alanlarından oluşacak.

Yeni garın zemin katında mağazalar, VIP, otel ve ofis gişeleri, kargo ofisi, bilet satış gişeleri, CIP, TCDD ofis ve servisleri ve bina servis alanları, bekleme üniteleri, revir, alışveriş birimleri, restoran ve kafeler yer alacak.

Peron katında 6 YHT hattı ile 3 peron, bodrum katlarda kadın ve erkekler için mescid, emanet depoları, kapalı otopark, mağazalar ile Keçiören metrosu ve Ankaray'a yaya bağlantısı yapılacak.

Peron katı yaklaşık 20 bin metrekare olacak projeye göre, TCDD için ayrılan mahaller yaklaşık 3 bin 500 metrekare olmak üzere TCDD'nin kullanım alanı yaklaşık 23 bin 500 metrekareden oluşacak. Yükleniciye ise yaklaşık 154 bin 385 metrekara alan kalacak.

10 yıl önce
default-profile-img