|

Yüksek regülasyon dozu ayarlanmalı

Bankacılık sektöründeki regülasyonların yüksek dozda olduğunda karlılığı ve verimliliği azalttığını söyleyen Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aras, "Regülasyonların dozu önemli, burada ayar yapılmasında fayda var" diye konuştu. Ömer Aras, Finansbank halka arzının ertelendiğini açıkladı.

Yeni Şafak
04:00 - 6/05/2015 Çarşamba
Güncelleme: 20:41 - 5/05/2015 Salı
Yeni Şafak

Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aras, bankacılık sektöründeki regülasyonların yüksek dozda olduğunda kârlılık ve verimliliği azalttığına dikkat çekerek, regülasyonların dozunda ayar yapılmasının faydalı olacağını söyledi. Finansbank'ın, çocuklara yönelik başlattığı “minik eller büyük hayaller” projesinin tanıtıldığı toplantıda konuşan Aras, bankanın 'finansçı' felsefesini açıkladı. Konut kredisi alırken bir müşterinin banka banka dolaşarak faiz araştırdığını, belli bir pazarlık sonucu kredisini aldığını belirten Aras, “Aslında müşteri kredi değil, ev alıyor. Doğru evi mi alıyor, doğru maliyetle mi alıyor. Bunu, ona uygun şartları oluşturmak yaklaşımına finansçı diyoruz. Kişinin gerçek sorunu ev almak, bir mortgage kredisi almak değil. Mevduat müşteri için de aynı, çünkü amaç yüksek faiz değil, verimli getiri sağlanması. Toplam zenginliğinin artırılması ve varlıklarının iyi yönetilmesi” dedi.



KİŞİLER DEĞİL, KURALLAR KARAR MEKANİZMASI


Bu finansçı felsefesinin, bankacıdan farklı bir kavram olduğunu belirten Aras, bu kavramları şöyle özetledi: “Burada üç ana trend var, demografik yapı, teknolojinin gelişimi ve bankacılık sistemindeki regülasyon. Bu, bankacılık sistemi üzerinde baskı yapıyor diyebiliriz. Yüksek dozda olduğunda karlılık ve verimliliği azaltıyor. Bankaların borsa değerine baktığımızda bunu görebiliyorsunuz. İşi çok sınırladığınızda, karar mekanizmaları kişiler değil, kurallar tarafından verildiğinde yaratıcılık azalıyor. Regülasyonun dozu önemli, burada ayar yapılmasında fayda var.”



BANKACILIK HAKETMEDİĞİ KADAR OLUMSUZ ELEŞTİRİ ALIYOR


Toplantıda gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Ömer Aras, bankaların imajına yönelik soru üzerine, şu yanıtı verdi: “Bankaların imajı, sadece Türkiye değil, dünyanın her yerinde de çok parlak değil. Bankalar başarılı da olsa, başarısız da olsa olumsuz hava oluyor. İşin ucunda para olduğu zaman… Sektör, hak etmediği kadar olumsuz eleştiri alıyor. Herkesin bir banka ilişkisi var. Çok sayıda insanla temas eden bir sektörüz. Bankalar birliği olarak da bankaların münferit olarak da bu konuya daha hassas yaklaşması lazım.”



Halka arza erteleme


Finansbank'ın halka arzına ilişkin bir soru üzerine Aras, "KAP'a yaptığımız açıklamada, piyasa koşullarının elvermediğini söyledik. Bir takım spekülasyonlar çıkacaktır, ancak bir gerekli açıklamamızı yaptık” dedi. Öte yandan Finansbank, "minik ellek büyük hayaller" projesi ile çocukların teknoloji okuz yazarlığını artırmayı hedefliyor.


#Ömer Aras
#bankacılık sektörü
#Regülasyon
9 yıl önce