|

Yüksek teknoloji zamanı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık; Türkiye''nin 12 yılda, üretimde düşük teknolojiden orta teknolojiye doğru geçiş yaptığını belirterek, ''Bundan sonra da orta yüksek ve yüksek teknolojiye doğru geçiş yapacağız'' dedi.

.
00:00 - 21/09/2014 Pazar
Güncelleme: 22:13 - 20/09/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Yüksek teknoloji zamanı
Yüksek teknoloji zamanı

Bolu''nun Karacasu beldesinde düzenlenen ''Türkiye Makina Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı'' toplantısında konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye''de son 12 yılda birçok şeyin olumlu yönde değiştiğini söyledi. Bakan Işık, demir-çelik sektörüyle hurda ithalatını azaltmak ve cevherden üretimi artırmak için yapılan toplantının son derece faydalı geçtiğini belirtti.

DAHA ÇOK TEKNOLOJİ

Işık, ''Bu toplantıda aldığımız kararları hayata geçirmek üzere çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Türkiye''nin nereden nereye geldiği ve bundan sonra nereye ulaşmak istediğiyle bu doğrudan ilgilidir. Biz 12 yılda, üretimde düşük teknolojiden orta teknolojiye doğru geçiş yaptık. Bundan sonra da orta yüksek ve yüksek teknolojiye doğru geçiş yapacağız'' diye konuştu.

YERLİ YEŞİL YENİLİKÇİ

Artık 3Y, yani yerli, yeşil ve yenilikçi üretim anlayışı ekseninde mikro reformları öne çıkarcaklarnı anlatın diyen Bakan Işık, ''Teknolojide Derinlik, Ar-Ge ve Yenilikte Yetkinlik Stratejimiz çerçevesinde paradigma değiştireceğiz. Savunma, gıda, su, enerji gibi öncelikli alanlarda pazar; biyoteknoloji, nanoteknoloji gibi gelişen pazarlarda stratejik; otomotiv ve makine gibi güçlü alanlarda ise hedef odaklı yaklaşım içinde olacağız'' dedi.

MAKİNENİN İHRACAT PERFORMANSI İYİ

Makine sektörünün sadece kendisi açısından değil, imalat sanayisinin tamamı açısından önem taşıdığını ifade eden Işık, şunları kaydetti: ''Ülkemizdeki diğer tüm sanayi sektörlerini güçlendirmek için, makine sektörünü bir lokomotif sektör olarak güçlendirmemiz gerekiyor. Dünyadaki toplam ihracatın yaklaşık yüzde 10''unun makine sektörüne ait. Makine sektöründe ihracatımızın

gösterdiği artıştan son derece memnunuz.''

Makinede hedef 100 milyar dolar

İtalya''nın sektörde dış ticaret fazlasının 64 milyar dolar olduğuna işaret eden Işık, şunları kaydetti: ''Bizden 10 kat daha fazla ihracat yapan İtalya''yı özellikle seçtim, çünkü gerçekten de İtalya''nın bizden bir fazlası yok. Bizim de 100 milyar dolar makine ihracatına ulaşmamızın ve dünya ticaretinden daha fazla pay almamızın önünde bir engel yok. Bunun yolu da hiç şüphesiz katma değeri artırmaktan geçiyor. Kilogram başına ihracat değeri 1,6 dolar iken, makine sektöründe bu rakam 6,4 dolara ulaştı ancak yine rakiplerimizden biri olan İspanya''da bu değer 11,7 dolar, yani bizim yaklaşık iki katımız. Bu rakam Almanya''da ise 23 dolar seviyesinde. Girişimci Bilgi Sistemi (GBS) verilerine göre, 2013 yılında makine sektöründe faaliyet gösteren firma sayımız 10 bin 787, çalışan sayımız ise 177 bindir. Yani, firma başına düşen çalışan sayısı sadece 16''dır. Bu firmaların 6 bin 731''i mikro, 3 bin 240''ı küçük ölçeklidir. Bizim firmalarımızın ölçekleri konusunda bir sıkıntımız var. Hedef için bunları aşmamız lazım.''

10 yıl önce