|

Yüksek teknolojili Katar çıkarması

Türk ve Katar savunma sanayisinin devleri, High Tech Port by MÜSİAD Qatar'da görücüye çıktı. 8 Ekim'e kadar sürecek fuarda Türkiye'nin yerli uçağı da ilk kez bir fuarda tanıtıldı.

Yeni Şafak
04:00 - 7/10/2015 Çarşamba
Güncelleme: 23:59 - 6/10/2015 Salı
Yeni Şafak
Erol Yılmaz


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Katar Emiri Şeyh Temim Bin Hamed Al Sani'nin resmi himayelerinde Türk Savunma Sanayisi Katar'a çıkarma yaptı. Türk ve Katar savunma sanayisinin öncü kuruluşlarını buluşturan High Tech Port by MÜSİAD Qatar Fuarı ve 19. Uluslararası İş Forumu, Katar Ulusal Fuar Merkezi'nde başladı. 6-8 Ekim arasında gerçekleştirilecek fuar iki ülkenin ortak düzenlediği ilk fuar olma özelliğini taşıyor. Sadece Türk ve Katarlı sanayicilere açık olan yüksek teknoloji fuarında, bu yıl 67 yerli marka ürünlerini sergiliyor.



STRATEJİK ORTAKLIĞI PERÇİNLEDİ


High Tech Port by MÜSİAD Qatar Fuarı'nın açılışında konuşan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Türkiye ve Katar ile işbirliği ve stratejik ortaklığının geleceği adına bu fuarın önemli olduğunu ifade ederek, “Türkiye ve Katar bölgelerinde ve dünyada en çok güvenlik sağlayan ülkeler arasında yer alıyor” değerlendirmesinde bulundu. Söz konusu fuarın Türkiye dışında yapıldığı ilk ülkenin Katar olduğuna dikkat çeken Gönül, bunun iki ülke arasındaki stratejik ortaklığın pekiştirilmesi adına bir gösterge olduğuna işaret etti.



SUUDİ ARABİSTAN VE KUVEYT SIRADA


Açılışta söz alan MÜSİAD Başkanı Nail Olpak; ilki geçen yıl gerçekleştirilen söz konusu fuar sayesinde, Türkiye'nin “İleri ve Stratejik” sektörlerde geldiği noktayı gösteren önemli bir etkinlik gerçekleştirdiklerini fark ettiklerini dile getirdi. High Tech Port MÜSİAD'ın sadece bir fuar değil kalkınma medeniyeti projesi olduğunu söyleyen Olpak, bundan sonraki High Tech Port fuarının Suudi Arabistan'da daha sonra da Kuveyt'te düzenleneceğini dile getirdi.


Katar Savunma Bakanı Hamad Bin Ali El-Atiyye , küresel ekonominin yaşadığı zorluklara vurgu yaparak, bu dönemlerde uluslararası işbirliğinin daha fazla önem kazandığını dile getirdi.



SAVUNMANIN DEVLERİ FUARDA


Savunma Sanayii, Havacılık ve Uzay, Deniz Sistemleri, IT ve Mühendislik, alanlarını kapsayan fuara Türkiye'den BMC, Aselsan, Havelsan, TAI, Roketsan, STM, Meteksan ve THY Teknik başta olmak üzere 67 firma ile kurum fuardaki yerini aldı.



2022 Dünya Kupası için ihale fırsatı


Fuar kapsamında bu yıl 19'uncusu düzenlenen Uluslararası İş Forumu'na (İBF) ise Türkiye ve Katar'dan, ulaştırma, teknoloji ve iletişim alanından bakanlık heyetleri ile uzman kişilerin katıldığı ifade edildi. Forum kapsamında iki ülkede bilgi teknolojileri, iletişim, iç güvenlik yatırım ve ticaret alanlarındaki fırsatların değerlendirilmesi hedefleniyor. Bunun yanısıra söz konusu İBF Forumu, Katar'da düzenlenecek olan 2022 FIFA Dünya Kupası'nın 200 milyar doları bulacak alt ve üst yapı yatırımlarındaki ihalelerde Türk iş adamlarının da yer alabilmesi adına çeşitli fırsatlar sunmasını da hedefliyor.







TRJet projesinde hiçbir aksama yok






Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, milli bölgesel yolcu uçağı projesi TRJet'in üretiminin aksamasıyla ilgili bir durumun söz konusu olmadığını açıkladı. Katar'daki High Tech Port by MÜSİAD Qatar Fuarı açılışında basın mensuplarının sorularını cevaplayan Demir, TRJet projesinde ilan edilen tarihlere yönelik alt yapı çalışmalarının devam ettiğini belirterek, “Trjet'te üretimi aksayacağına dair hiçbir olumsuz durum yok. Savunma sanayiinde verilen projelere bakın ihalenin verilmesiyle sözleşmenin yapılması arasında geçen süreye bakın bu bir sene ile beş sene arasında değişiyor. Burada mutabakat anlaşmasından sonra ana sözleşmesinin 2-3 ay sonra yapılmasını beklemek çok da anlamlı değil” dedi.







Kirpiler şehit vermedi


High-Tech Port By MÜSİAD Qatar'daki sahibi olduğu BMC'nin standını ziyaret ederek açıklamalarda bulunan Ethem Sancak, ürettikleri eserlerle savunma sanayisine katkı vermeye çalıştıklarını vurguluyarak, “Gururlu bir şekilde milli markayı temsilen buradayız. 2023 hedeflerinde savunma sanayisinin ilk 10'a girme amacına bu tür fuarlar önemli hizmet veriyor” şeklinde konuştu. Sancak, TSK envanterinde yer alan BMC üretimi Kirpi isimli zırhlı asker taşıyıcı araçları hakkında bilgi vererek, son bir yıl içinde bu araçlara düzenlenen 60'a yakın bombalı terör saldırılarının hiçbirinden şehit çıkmadığını söyledi.





#High Tech Port by MÜSİAD Qatar Fuarı
#Deniz Sistemleri
#Mühendislik
#Aselsan
#Havelsan
#TAI
#Roketsan
#STM
#Meteksan
9 yıl önce