|

Yumurta ihracatında 4,5 milyon dolarlık artış

Türkiye'de yumurta üretim merkezlerinden Afyonkarahisar'ın yumurta ihracatı, geçen yıl, bir önceki seneye göre 4 milyon 578 milyon dolarlık artışla 114 milyon 814 bin dolar oldu.

Yeni Şafak
11:19 - 27/02/2015 Cuma
Güncelleme: 09:22 - 27/02/2015 Cuma
AA
Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Genel Sekreteri Süleyman Uğur Ünsoy, Afyonkarahisar'ın hem Türkiye'de yumurta üretiminde önemli bir yeri bulunduğunu hem de fiyatların belirlenmesinde söz sahibi olduğunu söyledi.


İlden bu ürünün 2013'teki dış satımının 110 milyon 236 bin dolar olduğunu hatırlatan Ünsoy, "2014 yılında yumurta ihracatımız, bir önceki seneye göre yüzde 4,2 artışla 114 milyon 814 bin dolara yükseldi. Yumurta ihracatının çoğunluğu Irak'a gerçekleşti. Irak'tan sonraki en önemli pazarımız ise Suriye" dedi.


"Türkiye'nin yumurta ihracatının yüzde 23'ü Afyonkarahisar'dan"


Ünsoy, Afyonkarahisar'da 9 yumurta ihracatçı firma bulunduğunu bildirdi.


Irak ve Suriye'de yaşanan iç karışıklıkların bu ülkelere dış satımı olumsuz etkilediğini vurgulayan Ünsoy, şöyle konuştu:


"Türkiye'nin de en çok ihracat yaptığı ülke olan Irak'ta düşüş yaşanmıştır. 2014 yılında Türkiye'nin toplam yumurta ihracatı 500 milyon dolar civarında. Yumurta ihracatının da yüzde 23'ü Afyonkarahisar'dan yapılmaktadır. Ne kadar yumurta ihracatında artış olsa da beklentilerimizin altında kalmıştır. Yumurta ihracatçılarımız özellikle Irak'ta yaşanan belirsizlikten ve kaos ortamında tabii ki etkilenmiştir. Temennimiz bir an önce bu sıkıntıların ortadan kalkmasıdır."


Süleyman Uğur Ünsoy, cüzi bir miktar da olsa artan yumurta ihracatına karşın birim fiyatında çok büyük düşüşler kaydedildiğini dile getirerek, bunun da dış satımdaki artışı etkileyen en önemli nedenlerden olduğunu anlattı.


Afyonkarahisar'ın, Türkiye'de dış ticaret fazlalığı veren ender illerden olduğuna değinen Ünsoy, "Türkiye ekonomisinin büyük sorunu olan dış ticaret açığı Afyonkarahisar'da yok" ifadesini kullandı.
#Afyonkarahisar
#yumurta
#İhracat
9 yıl önce