|

Yunanistan battı batacak

Yunanistan, borçlu olduğu ülkelerle oturduğu masadan eli boş kalktı. Bütçe hedefleri konusunda anlaşma sağlayamayan hükümet eli boş döndü.

Yeni Şafak
04:00 - 2/06/2015 Salı
Güncelleme: 01:19 - 2/06/2015 Salı
Diğer

Korkulan oldu ve Yunanistan, Avrupa Birliği (AB) ile IMF görüşmelerinden bir sonuç alınamadı. Yunan tarafı topu AB'ye atarak "Bütçe hedeflerinde olağandışı isteklerde bulunuldular" dedi. Teknik görüşmelerin bir uzlaşma getirmemesinin ardından Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande'nin duruma müdahale etmesini istedi. Bir Alman hükümeti yetkilisine göre üç lider pazar günü atılacak adımlarla ilgili "yapıcı" bir görüşme gerçekleştirdi.



Küresel piyasaları da sarsan bu gelişmenin ardından uluslararası yatırım bankası Goldman Sachs, bir rapor yayınladı. Raporda Yunanistan ile kreditörleri arasında çözümü sağlamak için ülkenin teknik temerrüdü veya Yunan bankalarındaki mevduatların azaltılması yoluna gitmesi gerektiği belirtiliyor. Goldman Sachs ekonomistlerinden Huw Pill, hükümetin nakit sıkıntısına girmesinin Yunan kamu çalışanları ve emeklilerin bu kaynaklar üzerindeki kıdem talebinin ortadan kalkacağı anlamına geldiğini belirtti. Pill raporda "Bu tür bir kıdem talebinin ortadan kalkması, bir süre sonra gerçekleşecek de olsa, müzakerelerin gidişatını değiştirebilir" ifadelerini kullandı. Yunanistan'da ayrıca seçime gidilmesi de önerilen senaryolar arasında. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras da uluslararası kreditörlerle yapılan müzakerelerin bu kadar uzun sürmesinden ülkesinin değil, AB içindeki neoliberal güçlerin sorumlu olduğunu savundu. Çipras "Yunanistan ilk kurban. Neoliberallerin iktidarda olduğu ülkelere boyun eğmeyenler cezalandırılacak" ifadesini kullandı.



ÇİKOLATA ESPRİSİ



Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Yunan mevkidaşı Yanis Varoufakis'e sinirlerini güçlendirmek için çikolatadan yapılmış para verecek. Reuters'ın haberine göre, Alman kanalı ZDF'de yayımlanan bir çocuk programına katılan Schaeuble, kendisine küçük bir kız gazeteci tarafından verilen bozuk para gibi gözüken, euro şeklindeki çikolataları aldıktan sonra, "Yunan mevkidaşım için de biraz alacağım, onun da güçlü sinirlere ihtiyacı var" dedi.


#Yunanistan
#Avrupa Birliği
#çipras
9 yıl önce