|

Zeybekci rest çekti

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ABD ile AB arasındaki Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı''nın (TTIP) Türkiye''siz imzalanması halinde Gümrük Birliği''ni sürdürmeyeceklerini söyledi. Bakan Zeybekci, Gümrük Birliği nedeniyle anlaşmasız üçünçü ülkelerin Türkiye''ye girmesinin kendilerini rahatsız ettiğini de belirtti.

.
00:00 - 19/09/2014 Cuma
Güncelleme: 22:49 - 18/09/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Zeybekci rest çekti
Zeybekci rest çekti

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ABD ve AB''ye Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı''na (TTIP) dahil olmak için Gümrük Birliği restini çekti. TTIP Fırsatlar & Riskler Konferansı''nda konuşan Zeybekci, ''Türkiye, AB ve kadim dostumuz ABD ile yapılacak TTIP arasında yer alacak. Bunun aksini kabul etmiyoruz. Eğer bizsiz imzalarsanız Gümrük Birliği anlaşmasını sürdürmeyiz'' diye konuştu. ABD ve AB arasında görüşmeleri süren Serbest Ticaret Anlaşması''nda Türkiye''nin durumunun ele alındığı ''Yeni dönemde Türkiye-Amerika- Avrupa perspektifi: TTIP Fırsatlar ve Riskler'' konulu konferansa katılan Bakan Zeybekci, dünyanın ekonomik haritasının üç yıl içinde yeniden çizileceğini ve Türkiye''nin bu süreçte TTIP dışında kalma şansının olmadığının altını çizdi.

''KENDİMİZİ KORUMAK ZORUNDAYIZ''

TTIP''nin 2017 başında uygulamaya geçmesinin öngörüldüğünü hatırlatan Zeybekci, anlaşmayla parasal değeri dünya ticaretinin yüzde 50''sinin üzerinde olan bir potansiyelin ortaya çıkacağını belirtti. Zeybekci, şöyle konuştu: ''Ola ki TTIP bizsiz imzalarsınız maalesef üzülerek söylüyorum ki Gümrük Birliği bizim için sürdürülemez haline gelir. Kendimizi korumak zorunda olduğumuz anlattık. Ve çok iyi anlaşıldığını da biliyoruz. Önümüzdeki dönemde başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere yoğun görüşmeler yapıyoruz. Türkiye yeni serbest ticaret anlaşmaları yapıyor. Boş durmuyoruz. Türkiye çaresizce bekleyecek bir genetik yapıya sahip değildir. Onun için Türkiye kadim müttefikimiz ABD ile yapılacak TTIP arasında yer alacak. Bunun aksini kabul etmiyoruz.''

STA İMZALAMAYANLARIN ÜRÜNLERİ TAKİP ALTINDA

Türkiye ve AB arasında 20 yıl önce imzalanan Gümrük Birliği Anlaşması''nın Türkiye''yi rahatsız ettiğini ve hiçbir egemen ülkenin böyle bir anlaşma imzalamayacağını ifade eden Zeybekci, ''Öyle bir anlaşma ki mekanizmasında ve istişare mekanizmasında yokuz. Ama biz bu anlaşmadan çok faydalandık. Kurumsal, kalite, rekabet anlamında çok önemli etkisi olmuştur'' dedi. Gümrük Birliği nedeniyle üçünçü ülkelerin Türkiye''ye girmesinin kendilerini incittiğini belirten Zeybekci, ''Bu ülkelerin mallarının doğrudan ülkemize girmesi bizi rahatsız etmeye başladı. Biz de kendi şartlarımızı imzalamaya başladık. Bizimle serbest ticaret anlaşması yapmayanların ürünlerini de tek tek inceleyerek alıyoruz'' şeklinde konuştu.

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Türkiye''siz TTIP anlaşmasının ticari ve ekonomik olarak ABD''nin istilasına uğramak anlamına geldiğini dile getirerek, ''ABD ürünlerinin ticaretinin bize gelmesine hayır demiyoruz. Biz de size gelelim rekabet edelim diyoruz'' şeklinde çağrıda bulundu.

Dünyadan 200 ticaret uzmanı katıldı

Gaziemir Ege Serbest Bölgesi''nde (ESBAŞ) düzenlenen ve 2 gün sürecek konferansa ABD ve Avrupa''dan 200 civarında yerli ve yabancı iş dünyası ve kamu lideri ile siyasetçi, bürokrat, yatırımcı ve yönetici katıldı. ESBAŞ Yürütme Kurulu Başkanı Faruk Güler, AB ile Gümrük Birliği ve tam üyelik görüşmeleri içinde olan ülkemizin sürecin dışında kalmaması ve bu ekonomik kazanımlardan fayda sağlamak üzere ivedilikle harekete geçmesi adına bu konferansı yaptılarını kaydetti. TTIP konusunda ise Güler, ''Nihat Zeybekci''nin ABD ve AB makamları ile yoğun görüşmeler sayesinde ''teknik görüşme'' sözü alması müjdeli bir haberdir'' dedi.


10 yıl önce