|

Ziraat'ten kara kıta atağı

Türkiye'nin son 10 yıl içerisinde geliştirdiği Afrika açılımına Ziraat Bankası'ndan destek geldi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/04/2015 Salı
Güncelleme: 15:31 - 28/04/2015 Salı
Yeni Şafak

Özellikle Sahra altı Afrika'ya alt yapı yatırımlarıyla dikkat çeken Türkiye'nin ihracat ve finansal ilişkilerini etkin sürdürebilmesi için Ziraat Bankası Etiyopya'da ofis açacak. Gelişmiş ülkelerin kara kıtaya yatırımlarında öncü kuvvet gibi çalışan bankacılık sektörüne Türkiye de rakip olacak.



LİSANS ALAN İLK YABANCI BANKA


DEİK Türkiye-Etiyopya iş forumunda konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Ziraat Bankası'nın Etiyopya'da temsilcilik açmak için başvuruda bulunduğunu ifade ederek, "Bu ülkede bankacılık yapmak için lisans alan ilk yabancı banka olmayı amaçlıyoruz. Oradaki ilgili bakanlığa başvuru yaptık" dedi.



İŞ ADAMLARI BEKLİYORDU


Bu hamlenin Türkiye'nin Afrika açılımı için önemini Yeni Şafak'a değerlendiren Bilgesam Afrika uzmanı Hasan Öztürk, Türk iş adamlarının yaptığı ticarette yabancı bankalara ve aracılara yüzde 5'lik komisyon ödemekten kurtulacağını dile getirdi. Öztürk, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu ciddi bir dezavantajdı. İş adamlarımız kazançlarının komisyona gittiğini söylüyordu. Bu gelişme, Türkiye'nin Etiyopya'ya ticaretini çok daha artıracaktır. Ayrıca Sudan'a da Türk iş adamları ciddi miktarda mal satıyor. Onun dışında Nijerya, Senegal ve Gana gibi ülkelere de Ziraat Bankası veya başka bir devlet bankasının ofis açması Afrika açılımı için önemli."



1,5 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM İZNİ


Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan da, Türkiye-Etiyopya arasındaki ticaret hacminin 2014 yılında 400 milyon dolar seviyesine çıktığını kaydetti. Türk girişimcilerin Etiyopya'da 1,5 milyar doların üzerinde yatırım izni aldıklarını dile getiren Vardan, “Yapılan çalışmalarla, ikili ticaret hacmimiz 2003 yılında 70 milyon dolar iken 2014'te 400 milyon dolar seviyesine çıkmıştır" dedi.



2014 yılında 400 milyon dolara ulaşan Etiyopya ile dış ticaretin finansal ayağının gelişmesi için büyük bir adım atıldı.



#Sahra altı Afrika
#Ömer Cihad Vardan
#Etiyopya
#Ziraat Bankası
9 yıl önce