|

Ziraat''ten katılım hamlesi

Bank Asya ile resmi olmayan hisse alım görüşmelerini geçen hafta sonlandıran Ziraat, katılım bankası kurmak için BDDK''ya başvurdu. Bu adımı olumlu karşıladıklarını dile getiren TKBB Genel Sekreteri Osman Akyüz, ''Sektör olarak büyümemize katkı sağlayacak bu girişimle ülke genelinde daha fazla kesime ulaşacağız'' dedi.

Orhan Orhun Ünal
00:00 - 30/08/2014 Cumartesi
Güncelleme: 23:01 - 29/08/2014 Cuma
Yeni Şafak
Ziraat''ten katılım hamlesi
Ziraat''ten katılım hamlesi

Bankacılık sektörü içinde 96 milyar liralık ekonomik hacmi ile hergeçen gün büyüyen katılım bankacılığına kamu bankaları da oyuncu olarak katılacak. Bank Asya ile gayri-resmi hisse alım görüşmelerini geçen hafta sonlandıran, Ziraat Bankası, kuracağı katılım bankası için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu''na (BDDK) başvurusunu dün itibariyle yaptığını açıkladı. Geçtiğimiz aylarda detayları netleşen Ziraat Bankası''nın bu hamlesi sektörün kurumsallaşması ve geleceği bakımından önemli bir adım olarak değerlendirildi.

HER KESİME ULAŞACAĞIZ

Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Genel Sekreteri Osman Akyüz, ''Sektör olarak büyümemize katkı sağlayacak bu gelişmeyle ülke genelinde daha fazla kesime ulaşacağız'' dedi. Akyüz, kamunun katılım bankacılığı içinde yer almasının mali sağlamlık ve sektörün sermaye tabanının büyümesi açısından önemli olduğunu ifade ederek, ''Katılım bankacılığı 30 yıldır ülkemizde faaliyet gösteriyor. Yeni aktörlerin piyasada olması bankacılık sektöründeki payımızın daha da artmasına ve aynı şekilde sektörün büyümesine yardımcı olacak'' şeklinde konuştu. Devletin esnaf ve çiftçiye ulaşmada kamu bankalarının rolüne değinen Akyüz, ''Faizsiz sistemde yer almak isteyen esnaf ve çiftçimizin de ihtiyacı karşılanacak'' ifadelerini kullandı.

ÜÇ BANKA DAHA YOLDA

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada, Ziraat Bankası''nın yanı sıra, Vakıfbank ve Halkbank''ta da katılım bankası kurma çalışmalarının sürdüğünü ifade etmişti. Babacan, kamu bankalarının bu alandaki faaliyetlerine yönelik birkaç maddelik yasal düzenlemenin gerekebileceğini belirterek, ''Arkadaşlar bunun üzerinde çalışıyor. Hazine''nin de sermaye koyması gerekecek. Çünkü katılım bankacılığı konusunda bazı hassasiyetler var. Bu torba yasa ile yetişmezse dahi ekim, Kasım''daki düzenlemelerle önü açılabilir'' demişti.

96 milyar TL''lik hacme ulaştı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre 2013 yılı itibariyle 96 milyar 86 milyon aktif büyüklüğüyle katılım bankalarının sektörün geneli içindeki payı % 5,5 oldu. BDDK''nın , Haziran raporuna göre, bankacılık sektörünün aktif büyüklüğü 1,8 trilyon TL oldu. Katılım bankalarının toplam aktif büyüklüğü 2013 yıl sonunda bir önceki yıl sonuna göre yüzde 37 artarak 96 milyar 21 milyon lira oldu. TKBB verilerine göre, katılım bankalarının 2013 sonunda topladığı fonları yüzde 29 artırarak 63,2 milyar liraya yükseldi. Kullandırılan fonlar yüzde 35 artarak 67,4 milyar liraya ulaştı. Katılım bankalarının topladığı fonlar son 8 yılda yaklaşık 9 kat, kullandırdığı fon hacmi 12,8 kat, aktifleri ise 10 kat büyüdü.


10 yıl önce