|

BUGÜN NE OLDU?

Gün içinde meydana gelen ve gündemin öne çıkan haber başlıklarını sizin için aktarıyoruz.

Yeni Şafak ve
18:00 - 6/12/2014 Cumartesi
Güncelleme: 18:14 - 6/12/2014 Cumartesi
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN 17-25 ARALIK DARBE GİRİŞİMİNİN ARKA PLANINI AÇIKLADI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çırağan Sarayı'nda düzenlenen Anadolu Aslanları İş Adamları Derneğinin (ASKON) 9. Olağan Genel Kurulu'na katıldı.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, salonda bulunanların bir kısmının, 1980 müdahalesinin, ülkenin ve milletin üzerinden nasıl silindir gibi geçtiğini bizzat gördüğünü ve yaşadığını anlatarak, burada bulunanların önemli bir kısmının da 28 Şubat döneminde, belli kesimlere nasıl ağır zulümler yapıldığını gördüğünü, yaşadığını, hatta bunu iliklerine kadar hissettiklerini dile getirdi.


Zaman zaman birilerinin son 1,5 yıl içinde yaşanan bazı hadiseleri küçük, önemsiz göstermeye ya da başka mahiyette taktim etmeye çalıştığını söyleyen Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:


"17 ve 25 Aralık operasyonları eğer gayesine ulaşmış olsaydı, Türkiye bugün nerede olurdu?" diyen Erdoğan, bunun bir darbe girişimi olduğunu ifade etti. Erdoğan, 17 ve 25 Aralık'a "yolsuzluk operasyonu" denildiğini belirterek, şöyle devam etti:


"Ben de buradan aziz milletime soruyorum. Eğer o girişim başarıya ulaşmış olsaydı Türkiye bugün nerede olurdu? Aslında bu sorunun da cevabı 25 Aralık'ın silmeye çalıştıkları fezlekelerinde ortaya çıktı. Şahsım için dönemin başbakanı ifadesini kullanıyorlar. Yani, dönemin başbakanını, beni, bakan arkadaşlarımı görevden uzaklaştırmak için her türlü hazırlık yapılmış, kararlar verilmiş, harekete geçilmişti. Muhalefet partileri ikna edilmiş, darbe esnasında ve sonrasında hangi vazifeyi yapacakları muhalefet partilerine dahi dikte ettirilmişti. Kabine hazır, başbakan belli. İnanın bazı medya kuruluşlarının ne yazacakları, hangi manşeti atacakları, neyi, nasıl savunacakları dahi tek tek belirlenmişti." 


YASİN BÖRÜ CİNAYETİNDE 17 YENİ GÖZALTI!

Diyarbakır'da 6- 7 Ekim olayları sırasında Hür Dava Partisi (HÜDA- PAR) üyesi Yasin Börü ile birlikte 4 kişinin öldürülmesiyle ilgili olarak, dün 7 kişinin tutuklanmasının ardından polisin olayla ilgili düzenlediği operasyonda 17 kişi daha gözaltına alındı.


Diyarbakır'da meydana gelen 6- 7 Ekim olaylarında yaşamını yitirenlerden HÜDA- PAR üyesi Yasin Börü ve 3 arkadaşının öldürülmesiyle ilgili dün gece ikinci dalga operasyon yapıldı. Kobani gösterilerine katıldıkları belirlenenlerin kaldığı adresler önceden belirlendi ve ekipler eş zamanlı baskın düzenledi. Düzenlenen baskındlar sonucu dün gece gözaltına alınan 17 kişi sorgulanmak üzere Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.


CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN YAVUZ BİNGÖL AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan katıldığı ASKON toplantısında son zamanlarda eleştirilerin hedefi olan sanatçı Yavuz Bingöl ile ilgili açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Yavuz Bingöl ile Yemen türküsünü birlikte söyledik, aynı karede yer aldık diye linç etmeye çalışıyorlar" dedi.


Türkiyenin bu büyük sanatçısını linç etmek için ellerindeki bütün araçları kullandıklarını belirten Erdoğan, aynı resim karesinde bulundukları için linç kampanyası başlattıklarını belirtti. Sert açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı, "Böyle bir zihniyet olabilir mi? Hani siz sanata değer veriyordunuz? Bütün sanatçılar sizin gibi düşünmeye mecbur mu? Sizin söylemediğinizi söleyene tü kaka mı diyecesiniz?" dedi.


Yavuz Bingöl ile birlikte yazar Alev Alatlı ve Akil İnsanlar heyetinde bulunan sanatçı ve gazetecilere de aynı şekilde muamele yaptıklarını söyleyen Erdoğan, "Ahmet Kaya'nın bu ülkeden mahzun ayrılışıyla yüreğimiz yandı, gazetelerinde her türlü hakaret yazısı yazanlar şimdi ben yazmadım diyenler ruh kökü sakat tiplerdir" açıklaması yaptı.


İNGİLTERE'DEN ORTADOĞU'DA YENİ HAMLE! BASRA KÖRFEZİNE ÜS KURUYOR

İngiltere ile Bahreyn arasında Bahreyn'in Mina Salman Limanı'nda yeni bir askeri üs kurulması yönünde anlaşma imzalandı. İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond: "Bu anlaşma, İngiltere Kraliyet Donanması’nın Bahreyn’deki varlığının gelecekte de devamını garanti edecek” dedi.


Bahreyn resmi ajansı BNA’nın haberine göre, Bahreyn’in başkenti Manama’da düzenlenen 10. Manama Görüşmeleri kapsamında bir araya gelen İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond ve Bahreyn Dışişleri Bakanı Şeyh Halid Bin Ahmed Bin Muhammed El Halife, iki ülke arasında yeni bir askeri anlaşma imzaladı.

İmzalanan anlaşma kapsamında İngiltere, Bahreyn’in Mina Salman Limanı’nda askeri üs inşa edecek.

İngiltere bu anlaşmayla, Bahreyn’in 1971’de  bağımsızlığını kazanmasından sonra çekildiği ülkeye yeniden dönecek. İngiltere, kurulacak donanma üssü sayesinde bölgeye uzun sureli kalacak savaş gemilerini gönderecek.

ABD donanmasının Basra Körfezi'ndeki 5. Filosu da Bahreyn'de konuşlu bulunuyor.

ALMANYA'DA GÖÇMENLERE YÖNELİK BASKIYI ARTIRACAK IRKÇI TEKLİF

Almanya'da koalisyon hükümetinin küçük ortağı Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Partisinin gelecek hafta yapılacak kongresinde göçmenlerin evde de Almanca konuşması teklif edilecek.


Alman "Der Spiegel" dergisinin Bavyera televizyonuna (BR) dayandırdığı habere göre, CSU'nun kongredeki "ana teklifler taslağında", Almanya'da "kim sürekli burada yaşamak istiyorsa resmi kurumlarda ve aile içinde Almanca konuşmaya tabi tutulmalı" şeklinde bir ifade kullanıldı.


Bir toplumun kendi aralarında ancak aynı dili konuşarak anlaşabileceği belirtilen taslakta, bundan dolayı her göçmenin Almanca öğrenmesi gerektiği kaydedildi. 


Almanya'da Almanca bilmeden hayatlarını idame ettiren göçmenlere "hayatları boyunca dil öğrenme desteğinin" sağlanacağı ifade edilirken, göçmenlerden evde de Almanca konuşmaları istendi.


ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE GERİ ÖDEMESİZ 12 BİN TL BURS

AK Parti Hükümeti, üniversitede çocuğu okuyan dar gelirli aileleri sevindirecek bir adım adıyor. Maddi durumu kötü olan öğrencilere hükümet geri ödemesiz 12 bin lira burs verecek.


Zor durumda olan üniversite öğrencilerine verilen geri ödemesiz aylık 200 lira olan burs miktarı bir defaya mahsus geri ödemesiz 12 bin liraya kadar para verilebilecek. Karar Resmi Gazete’de yayımlandı.


Yeni düzenlemeyle hükümet, Resmi Gazete’de yayımladığı genelgeyle öğrenci burslarını 5 katına kadar artırma yetkisini aldı.


TÜRKİYE İHRACATTA YENİ BİR REKOR DAHA KIRDI!

Türkiye ihracatta rekor kırmaya devam ediyor. En büyük ihracat ortaklarından Almanya, İngiltere, ABD ve İspanya'ya ekim ayında yapılan yıllıklandırılmış ihracat tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı.


Türkiye İstatistik Kurumu'ndan (TÜİK) derlenen yıllıklandırılmış verilere göre, Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı ilk on ülke incelendiğinde yıllıklandırılmış bazda ihracatın bazı ülkelerde tarihi zirvelere yükseldiği görülüyor. Bu ülkeler Almanya, İngiltere, ABD ve İspanya olarak sıralandı.


MİLLİ PİYANGO TALİHLİSİ ARTIK HUZUREVİ’NDE KALIYOR

Milli Piyango’nun 1964 yılındaki yılbaşı çekilişinde ikramiye kazanan talihlilerden biri olan 83 yaşındaki Ahmet Sarı, aradan geçen 50 yılın ardından servetini tüketirken, şimdi Çivril ilçesinde bir huzurevinde kalıyor.


Aslen Afyonkarahisarlı olan Ahmet Sarı 1964 yılındaki yılbaşı çekilişinde bilet aldı. Yılbaşı çekilişinde ikramiye 5’e bölünürken, Ahmet Sarı’ya dönem itibariyle 10 bin lira düştü. Bu parayla 1960’lı yıllarda hayvancılık yapan ve diğer ticari işlerle ilgilenen Ahmet Sarı aradan geçen yılların ardından servetini tüketti. Maddi olarak sıkıntı yaşamaya başlayan Ahmet Sarı, torununun yardımıyla Çivril Huzurevi’ne yerleştirildi.


83 yaşındaki Ahmet Sarı, ikramiyenin kendisine 50 yıl önce çıktığını belirterek, ‘’Aradan çok uzun yıllar geçti. Çeyrek bilet almıştım. O dönem çok kişiye çıktığı için para bölündü. Bana 10 bin lira kaldı. Tüm parayı ben almadım yani. O parayla hayvancılık yaptım. Koyun aldım. Ahır yaptım. Aileme iyi bir hayat sunmak istedim. Daha sonraki yıllarda maalesef para bitti’’dedi. Parası bitince geçimsizliklerin olmaya başladığını kaydeden Sarı, ‘’ Aradan geçen yılların ardından param bitti. Eşimden boşandım. Hiç param kalmadı, bakıma muhtaç oldum. Torunum ‘ Dede sen böyle giderse ortada kalacaksın’ dedi ve beni huzurevine getirdi. Bana dışarıda kimse bakmadı. Ben de 4 yıldır buradayım. Şimdi sadece yaşlılık parası alıyorum. Bize sağolsunlar burada çok iyi bakıyorlar’’ diye konuştu.


GANGNAM STYLE YOUTUBE'UN VİDEO SAYACINI BOZDU!

Güney Koreli sarkıcı PSY'nin Gangnam Style isimli şarkısı 2012 yılında yayınlanan ve Google'ın video paylaşım platformu YouTube'da bugüne kadar 2 milyardan fazla kişi tarafından dinlenen şarkısı sitenin başına dert oldu.


Youtube ekibinin konuyla ilgili yaptığı açıklamada hiçbir videonun bu kadar çok izleneceğinin tahmin edilemediği ve sorunun söz konusu sistemin bu denli büyük rakamları hesaplayamamasından kaynaklandığını belirtildi.


Psy’nin YouTube’da bugüne kadar 2 milyardan fazla kişi tarafından dinlenen şarkısı, sitenin video izlenme sayısını gösteren sayacını bozdu. 


ŞEB-İ ARUS TÖRENLERİ KONYA'DA BAŞLIYOR

Mevlana'nın 741. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri, 7 Aralık'ta Kandil Uyandırma Merasimi, Sevgi ve Hoşgörü Yürüyüşü, sema töreni ve Gülbang duası ile başlıyor.


Konya'da çok sayıda kurum ve kuruluşun işbirliğiyle bu yıl "Feyizler, safalar ziyade ola..." temasıyla gerçekleştirilecek törenlerinin başlangıcı, Mevlana Celaleddin Rumi ile Şemsi Tebrizi'nin buluştuğu Alaaddin Tepesi yakınlarındaki kandilin uyandırılması ile yapılacak.


Daha sonra Mevlana Müzesi'ne kadar Sevgi ve Hoşgörü Yürüyüşü'nün gerçekleştirileceği etkinlikler, Mevlana Dergahı Semahanesi'nde gerçekleştirilecek Sema Töreni ve Gülbang Duası ile devam edecek.


Mevlana Kültür Merkezi Sergi Salonu'nda bu yıl çeşitli kişi, kurum ve kuruluşların 38 sergisi ile tanıtım stantlarının açılışı yapılacak. Sergiler 7-17 Aralık tarihlerinde gezilebilecek.


TİMSAH GOLFÇÜYÜ YEDİ! 

Güney Afrika'da timsah dehşet saçtı. Kruger Milli Parkı'nda bulunan Panik Gölü'ne giren Jacques van der Sandt isimli golfçüyü timsahın yediği öğrenildi. Aynı zamanda dalgıç olan Sandt'ın girdiği baraj gölünde timsah tarafından yakalanıp öldürüldüğü ortaya çıktı. Genç adamın cesedi katil timsah öldürüldükten sonra nehirden çıkarıldı.


KONYA'DA BEREKETLİ DERBİ! 

Vodafone Arena Stadı’nın inşaası nedeniyle iç saha maçlarını başka statlarda oynayan, Trabzonspor maçı için tercihini Konya Büyükşehir Belediyesi Torku Arena’yı tercih eden Beşiktaş’ın gişede yüzü gülüyor. Satışa çıktıktan 3 gün sonra 15 bin 500 adet satılan biletler, dün itibariyle 25 bini buldu. 42 bin kapasiteli Torku Arena'da oynanacak Trabzonspor derbisinde tribünlerde en az 35 bin kişinin olması bekleniyor. 


- Stadyum Konya'nın plaka numarasından yola çıkılarak 42 bin kişilik inşa edilldi. Araçla girilebilen 4 ana kapı, 40 seyirci çıkışı, 14 seyirci girişi bulunuyor. 

- Zemin ısıtmalı, ısıtmalı koltuklar ile tavanlarda seyircilerin ısınması için sistem mevcut.

- 54 adet loca. Her açıdan yüksek seyir zevki. Tamamı kapalı tribünler. 

- 84 turnike ve 3 bin 108 araçlık otoparka sahip

GALATASARAY KULÜBÜ OLAĞANÜSTÜ GENEL KURULU SONA ERDİ

Galatasaray Kulübü Yönetim Kurulu, olağanüstü mali genel kurul toplantısında, 66,9 milyon lira ek bütçe ve Mecidiyeköy'de bulunan arsanın inşaatı ile alakalı oylama genel kuruldan onay aldı.

Türk Telekom Arena'da gerçekleştirilen toplantıda, ek bütçe görüşmelerinin ardından üyeler, yönetim kurulunun talebini oy çokluğuyla kabul etti.

Yönetimin, gider bütçesinde aşma olması nedeniyle 66,9 milyon liralık ek bütçe ve söz konusu miktarla sınırlı kalmak üzere borçlanma talebi kabul gördü.


Duygun Yarsuvat yönetimi, Mecidiyeköy'de eski Ali Sami Yen Stadı yanında bulunan 2.127,32 metrekarelik arsanın değerlendirilmesiyle ilgili de genel kurul üyelerinden yetki aldı. Konuyla ilgili üyelere bilgi veren kulüp başkan yardımcısı Dursun Ali Özbek, bu arsaya ofis binası yerine otel yapılmasını daha uygun bulduklarını ve kulüp imkanlarıyla inşa edilecek bu otelin adının da Ali Sami Yen olmasını istediklerini kaydetti.

#Cumhurbaşkanı
#Erdoğan
#Saray
#Mevlana
#İngiltere
#Beşiktaş
#Galatasaray
#derbi
#maç
#futbol
#darbe
#Konya
#Yasin Börü
#Ortadoğu
#Körfez
#Basra
#Trabzonspor
#Almanya
#Der Spiegel
#timsah
#golf
#ihracat
#rekor
#Türkiye
#Milli Piyango
#Gngnam Style
#Psy
#YouTube
#Şeb-i Arus
#Üniversite
#öğrenci
#burs
9 yıl önce