|

30 bin kişi organ bekliyor

Türkiye'de organ nakli bekleyen hasta sayısının 30 bine yaklaştığı bildirildi.

13:09 - 25/11/2014 Salı
Güncelleme: 13:13 - 25/11/2014 Salı
AA

Prof. Dr. Uğur Erken, yaptığı açıklamada, halkın organ bağışı konusundaki bilgi ve bilinç düzeyinin son yıllarda gelişme göstermesine rağmen organ bekleyen hastaların artışı karşısında bağış sayısının çok gerilerde kaldığını söyledi. Türkiye'de en fazla böbrek hastalarının nakil beklediğini ifade eden Erken, böbrek hastalarını kornea ve karaciğer bekleyen hastaların takip ettiğini belirtti. Organ bağışının, Avrupa ülkelerine göre çok düşük sayıda olduğunu anlatan Erken, bu konuda vatandaşların daha fazla bilinçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.


Organ nakillerinde en büyük problemin bağışın azlığı olduğunu, Türkiye'de binlerce hastanın organ beklediğini ifade eden Erken, konuşmasına şöyle devam etti ''Türkiye’de organ bağışı hala çok yetersiz. Bir gün bizde de organ yetmezliği çıkabilir, organa ihtiyacımız olabilir. Çünkü bir insanın ölümü, hayati bir organın iflas etmesiyle gerçekleşecek. Bu durumda hepimizin organa ihtiyacı olacak. Bu yüzden daha çok bu bilinçte insanlara ihtiyaç var. Türkiye'de  organ nakli bekleyen yaklaşık 30 bin hastamız var, bu sayı her geçen gün artıyor. Diyalize giren hasta sayısı çok daha fazla. Ama bunların hepsineorgan nakli yapılamıyor. O nedenle organ bağışının artması gerekir.'' Böbrek hastalıklarının diğer hastalıklar gibi olmadığını, sinsi ilerlediğini aktaran Erken, rutin kontrollerin dışında vatandaşların sıvı alımına da dikkat etmesi gerektiğini söyledi.


6 bin 868  kişiye organ nakli yapıldı

Türkiye Organ ve Doku Bilgi Sistemi'nden alınan bilgiye göre, 2014 yılında beyin ölümü gerçekleşen bin 581 kişiden 352'sinin organları yakınları tarafından bağışlandı. Yılbaşından bu yana ise 6 bin 868 organ nakli yapıldı.


Türkiye'de en fazla organ nakli bekleyen ve her geçen yıl sayısı artan hastaların başında  böbrek hastaları geliyor. Sisteme kayıtlı 21 bin 825  böbrek nakli bekleyen hasta bulunuyor. Her yıl nakil bekleyen hasta sayısına yenileri ekleniyor. Güncel listeye göre 3 bin 425 kişi kornea, 2 bin 158 kişi karaciğer, 538 hasta kalp nakli için bekliyor. Ayrıca 249 kişi pankreas, 33 kişi akciğer, 4 hasta da kalp kapağı nakli için sırada yer alıyor.


Verilere göre 15 bin 236 kişinin organlarını bağışladığı İzmir ilk sırada yer alırken İzmir'i 11 bin 755 kişiyle İstanbul, 7 bin 962  kişiyle Muğla  takip ediyor.

#organ nakli
#organ bağışı
#böbrek hastaları
9 yıl önce