|

8 günde gelen karaciğer

İzmir'de Ege Üniversitesi Çocuk Hastanesi'nde, dünyada ender görülen karaciğer rahatsızlıklarından Wilson hastalığı teşhisi konulan ve 'çok acil organ bekleyenler' listesine konulan 7 yaşındaki Selin Buğra'nın, 8 günlük endişeli bekleyişin ardından down sendromlu bir çocuğun bağışlanan karaciğeriyle sağlığına kavuştu.

Yeni Şafak
15:06 - 23/11/2014 Pazar
Güncelleme: 13:08 - 23/11/2014 Pazar
DHA

En çok çizgi film kahramanı 'Scoby Doo' filmlerini izlemeyi özlediğini söyleyen Selin'in genetik olan bu rahatsızlığı kardeşleri için de olası bir hastalık için erken teşhis umudu doğurdu. 9 yaşındaki Rahma Buğra ile 14 aylık olan Seher Buğra'nın da bir dizi teste tabi tutulacağı açıklandı.


Antalya'nın Kaş İlçesi'ne bağlı Kınık Mahallesi'ndre oturan Selin Buğra'nın, bir ay önce, yüzünde ve gözlerinde sararma oldu. Ayrıca halsizlik de yaşadı. Kendilerine daha yakın olan Fethiye Devlet Hastanesi'ne götürülen Selin'in, ilk olarak eklem romatizması olabileceği ihtimaline karşı ilaç verilip 15 gün sonra gelmesi söylenerek evine gönderildi. Ancak Selin'in, sağlık durumunun kötüleşmesi üzerine aynı hastaneye bir kez daha götürüldü. Bu kez yapılan testler sonunda, durumu ciddi görülen Slin Buğra, Ege Üniversitesi Çocuk Hastanesi'ne gönderildi.


WİLSON HASTALIĞI TEŞHİSİ KONULDU

Burada yapılan bir dizi test ve kontroller sonrasında Selin'e, dünyada ender görülen rahatsızlıklardan Wilson hastalığı teşhisi konuldu. Bu hastalıktan kurtulup yaşama tutunması içinde tek çare olarak nakil yapılması gereken Selin için, "acil" kodlu çağrı yapıldı. İsmi Türkiye genelinde, çok acil organ bekleyenler listesine yazıldı. 8 gün süren endişeli bekleyişin ardından müjdeli haber Antalya'dan geldi. Burada beyin ölümü gerçekleşen down sendromlu 5 yaşındaki bir çocuğun bağışlanan karaciğeri, Ege Üniversitesi'ne getirilip Selin'e nakledildi. Selin, bir süre yoğun bakım ünitesinde tutulduktan sonra normal servise alındı.

SCOOBY DOO'YU ÖZLEDİ

Günlük yaşamına tekrar dönmenin ilk adımını atan, konuşmaya başlayan Selin, en çok odasında televizyon bulunmadığı için izleyemediği çizgi film kahramanı olan Scooby Doo'yu özlediğini söyledi. Hastaneden çıkıp evine gittiği anda, bol bol Scooby Doo çizgi filmini izleyeceğini anlattı. Erken bulunan karaciğer sayesinde kızlarının tekrar yaşama tutunmasıyla, anne Ayşe Buğra ile baba Osman Buğra, büyük mutluluk yaşadı. Kızının yanından biran olsun ayrılmayan Ayşe Buğra, "İnsanın başına gelmeden, organ bağışı aklına gelmiyormuş. Ama çok önemli olduğunu kızımıza gerekli olunca öğrendik. Artık ben de bağışlayacağım. Çünkü başkasına da, ben yaşam vermek istiyorum" dedi. Baba Osman Buğra ise, kendi kızının da, artık çocuklarının organını bağışlayan ailenin bir evladı olduğunu. Onlara minnet dulduklarını ve görmek istediklerini, dile getirdi.

KARDEŞLERİ DE İNCELENECEK

Bu arada, Selin'in yakalandığı Wilson rahatsızlığı, genetik bir hastalık olmasından dolayı, doktorlar kardeşlerinin de araştırılmasına karar verdi. Selin'in hastalığı, kardeşleri için de, erken teşhis umudu doğurdu. 9 yaşındaki abla Rahma Buğra ile 14 aylık olan kardeşi Seher Buğra'nın da, bir dizi teste tabi tutulacağı açıklandı.

SELİN'E ŞANS GÜLDÜ

Selin'e karaciğer naklini yapan ekibin başkanlığını yapan Prof. Dr. Murat Sözbilen, anneden,dededen ve teyzeden yapılan araştırmaların, uygun çıkmadığını söyledi. Karaciğer nakli birimi başkanı Prof. Dr. Murat Sözbilen, "Çocuğun, hasta olduğunu aile de bilmiyordu. Hastalık, 6 yaşına gelip biranda ortaya çıkıyor. Karaciğer yetmezliği ortaya çıkıyor. Bu dönemde en önemli şey bu yaş grubunda bir karaciğer bulunması. Çünkü kadavra sayısı bu yaş grubunda çok az. Kadavra olacak, çocuk olacak ve aile de organlarını bağışlayacak. Ancak burada Selin için şans güldü. Kadavradan nakil yapılabildi. Şu an sağlık durumu da iyi. Yakında taburcu da olur" dedi.
#Selin Buğra
#Wilson hastalığı
#Ege Üniversitesi
9 yıl önce