|

Besin büyüyor değeri azalıyor

Günümüzde sebze ve meyvelerin görünüşleri güzelleşse de besin değerleri düşüyor. 30 yıl önceki ıspanakla bu günkü ıspanaklar karşılaştırıldığında içerdiği vitamin ve minerallerin yüzde 70 oranında azaldığı görülüyor.

Yeni Şafak ve
03:07 - 31/03/2015 Salı
Güncelleme: 00:10 - 31/03/2015 Salı
Yeni Şafak

Sebze ve meyvelere günümüzde her mevsimde ulaşabiliyor ve pekçok alternatif bulabiliyoruz. Peki, tükettiğimiz sebze ve meyvelerin besin değerleri sağlıklı ve dengeli bir beslenme için yeterli mi?



Beslenme Uzmanı Doç. Dr. İsmet Tamer, modern dünyadaki teknolojik gelişmeler doğrultusunda daha hızlı ve daha fazla ürün elde edebilmek adına yapılan çalışmaların günümüzde gıdaların besin değerlerinin düşmesinde önemli bir etken olduğuna dikkat çekiyor. Doç. Dr. İsmet Tamer, “hava, su ve diğer çevre kirliliğine neden olan etmenler sonucunda toprağın daha verimsiz hale dönüşmesi, ürünlerin uzun süre saklanabilmesi amacıyla kullanılan kimyasallar, katkı maddeleri ile saklama ve nakliye koşullarının da gıdaların besin değerlerinin giderek azalmasına yol açtığını” ifade ediyor.



Besin değerinden taviz veriliyor


Günümüzde insanların doğru ve sağlıklı beslenme konusunda bocalama yaşadıklarını ve 'Yediğimiz yiyecekler ne kadar sağlıklı?' sorusunu sorduklarını belirten Doç. Dr. İsmet Taner şu açıklamalarda bulunuyor:



“Bilim insanları son 25- 30 yıldır gelişmiş teknolojik gübreleme ve sulama gibi verim artırma yöntemlerinin, gıdaların miktar ve büyüklüğünü artırırken besin değerlerini azalttığını bildiriyor. Daha büyük ve hızlı büyüyen bir ürün çoğu durumda büyüklüğüyle orantılı besin elde edemez veya sentezleyemez.Dolayısıyla mevcut besin değerleri seyrelerek azalıyor. Elde edilen mahsul artışına karşılık besin değerlerinden taviz verilmiş oluyor.”



Güzel görünüşe kanmayın


Günümüzde manav raflarında sergilenen albenili sebze ve meyvelerin geçmişe kıyasla daha büyük oldukları halde daha az besin değeri içerdiklerine de dikkat çeken Doç. Dr. İsmet Taner, “sıklıkla nişastalı karbonhidratlardan ibaret olan kuru maddelerin ürünlerdeki vitamin ve mineralleri seyrelttiğini” vurguluyor.


#besin
#gıda
#beslenme
9 yıl önce