|

Böbrek taşı oluşumu nasıl önlenir?

İdrar yolu taşlarını düşürmek doğum ağrısından daha şiddetlidir. Bu nedenle taş düşürürken tıbbi yardım almak, hem taşın düşmesine kolaylık sağlar hem de ağrısız taş düşürmenize yardımcı olur.

Yeni Şafak
18:19 - 25/11/2014 الثلاثاء
Güncelleme: 18:36 - 25/11/2014 الثلاثاء
IHA
Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Şakir Aydoğan, "İdrar yolu taşları böbrek içinde, böbrekle mesane arasındaki ‘üreter’ denilen ince uzun kanal içinde, mesanede ve dış idrar yolu içinde olabilir. Belli sürede idrarla atılamayan taşlar kanamaya, idrar yolu enfeksiyonuna ve dolayısıyla böbrek fonksiyonlarında bozulmalara, piyelonefrit denilen ağır böbrek hastalığına yol açar. Bu nedenle taş düşürürken bir üroloji uzmanından uygun tedavi protokolü alınmalıdır. İdrar yoluyla 5 mm'ye kadar taşlar düşebilir. Daha büyük taşların ise düşmesi çok zordur. Günümüzde artık idrar yolu taşları uygun tedavi yöntemiyle cerrahi girişimlere gerek kalmadan düşünülebilmektedir” diye konuştu.


İdrarda kanama görülebilir

Böbrek taşına bağlı şikayetler daha çok taş büyüdüğünde ve idrar akımını bozduğunda başladığına da dikkat çeken Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Şakir Aydoğan, şu bilgileri verdi: "Taş hareket edip üreter adı verilen böbrekle mesane arasındaki kanala girerse ‘kolik’ denilen çok şiddetli ağrıya yol açar. Ağrı bel bölgesinden başlayarak kasığa doğru yayılır. Bu arada mide-bağırsak sistemi de etkilenerek bulantı-kusma, karın şişliği başlar. İdrarda genelde kanama olur. İdrar yolu taşları tedavisinde 5 mm'e kadar taşlar ağrı kesiciler, spazm giderici ilaçlar, bol sıvı, (oral veya damardan) verilir. Bu tedavi taşların kanalda daha rahat ve daha hızlı ilerlemesini ve düşmesini sağlar.” “Böbrek taşının oluşumu önlenebilir mi?” sorusuna cevap veren Opr. Dr. Şakir Aydoğan, "Yaşam ve beslenme tarzında yapılacak değişiklikler taş oluşumunu azaltır. Hastaların yüksek miktarda sıvı alması sağlanmalıdır. 24 saatte 2,5-3 litre su ideal sıvı alımıdır. Taşın ana maddesini oluşturan maddeleri yoğun içeren gıdalardan kaçınmalıdır. Bunlar oxalattan zengin çay, kahve, kakao, ıspanak ve kuruyemişlerdir. Ayrıca kalsiyumdan zengin besin alışkanlığı azaltılmalı, ürik asit taşları için de proteinden fakir diyetle beslenmelidir. Medikal tedaviyle düşmeyen hastalar ESWL (Vücut dışından şok dalgayla taş kırma) yapılabilir. Özellikle 5 ila 20 mm arasındaki taşları yüzde 95 oranında vücut dışından oluşturulan şok dalgalarıyla kırılabilmektedir. Taşlar küçük parçalara bölünüp idrar yoluyla atılmaktadır. İşlem anestezi gerektirmeyip basit ağrı kesici ve sakinleştiricilerle yapılmaktadır” şeklinde konuştu.


Taş hastaları taş oluşmadan önlem almalı

Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Şakir Aydoğan, son olarak şu uyarılarda bulundu: “Günlük su alımı 2,5 litrenin üstünde olmalı, çay, kahve, kakao, kuruyemiş, ıspanak alımı azaltılmalı, aşırı protein tüketiminden uzak durulmalı. Bunları uygularsanız taş oluşumuna bir anlamda engel olabilirsiniz. Detaylı bilgi için mutlaka bir doktordan görüş alınması da önemlidir.”


 
#idrar
#idrar yolu enfeksiyonu
#bel ağrısı
٪d سنوات قبل