|

Bu diyet ''Alzheimer'' riskini azaltıyor

Alzheimer riskini yüzde 53'e kadar azaltabilen bir diyet hazırlandı. ABD'deki Rush Üniversitesi'nden bilim adamları, MIND (zihin) adını verdikleri beslenme planıyla Akdeniz ve yüksek tansiyon hastalarına yönelik DASH adlı diyeti birleştirdi.

Yeni Şafak
16:33 - 26/03/2015 Perşembe
Güncelleme: 14:35 - 26/03/2015 Perşembe
AA

Yaşlı 1000'e yakın kişinin katıldığı araştırma, MIND diyetini düzenli şekilde uygulayanlarda Alzheimer riskinin yüzde 53'e kadar azaldığını ortaya koydu. MIND, beyni koruyan yeşil sebzeler, mercimek, balık, zeytinyağı, ceviz, yabanmersini, çilek gibi yiyeceklerin yanı sıra sınırlı miktarda kırmızı et, hayvansal yağ ve şekerli gıdaları kapsıyor.



Diyette kırmızı et, hayvansal yağlar ve şekerli yiyecekler gibi besinlerin sadece haftada 2 kez tüketilmesi, yağ tüketiminin günde en fazla bir çorba kaşığıyla sınırlı tutulması gerekiyor. Programda ceviz, yabanmersini, çilek gibi besinlerin ise mümkün olduğunca çok yenmesi tavsiye ediliyor.



Sonuçların başka araştırmalarla doğrulanması gerekse de bilim adamları diğerlerinden daha kolay uygulanabilen bu diyetin uzun vadede Alzheimer riskini azaltabileceğine inanıyor.


Araştırmanın sonuçları "Alzheimer's Dementia" dergisinde yayımlandı.

#Alzheimer
#diyet
#yüzde 53
#araştırma
#MIND
9 yıl önce