|

Çocuğunuza 'ACIMAYACAK' demeyin!

Pedodontist Dt. Ayşe Ceren Altun, 'çocuğunuzu diş hekimine götürmeden önce bilgi verin ama 'korkma, acımayacak' gibi cümleler kurmayın.' dedi.

Yeni Şafak
12:28 - 25/11/2014 Salı
Güncelleme: 10:34 - 25/11/2014 Salı
IHA
Düzenli olarak, 6 ayda bir yapılan kontroller sayesinde hem çocukların diş çürüğü gelişiminden hem de diş hekimliği korkusu gelişiminden korunmuş olduğuna dikkat çeken Dt. Altun, "Çocuğunuzu diş hekimine götürmeden önce ona bazı bilgiler verebilirsiniz. Tedavi öncesinde çocuğunuza ‘Korkma, acımayacak’ gibi cümleler kurmayın. Bu tür cümleler çocukların bilinçaltında acı fikrini doğurabilir" ifadelerini kullandı.

Hediyeyle ödüllendirmeyin

Diş muayenesinin ardından ebeveynlerin çocuklarını hediyeyle ödüllendirmesinin de yanlış olduğunun altını çizen Dt. Altun, "Ödüllendirme, çocuğunuzun işlemi zor bir işlem olarak algılamasına neden olur. Çocuğunuza, geçmişteki diş hekimi koltuğundaki iyi veya kötü deneyimlerinizden bahsetmemeniz daha yararlı olacaktır. Diş hekiminin dişlerine bakmaktan başka hiçbir şey yapmayacağı konusunda da çocuğunuza söz vermeyin" diye konuştu.

Korkutucu cümleler kurmayın

Çocuğunuza; eğer doktora gitmezse dişlerinin daha çok çürüyeceği ve sonrasında iğne yapılıp çekilmek zorunda kalabileceği gibi korkutucu cümlelerin de kurulmaması gerektiğini belirten Altun, "Tüm bu korkuttuğunuz işlemler bir gün çocuğunuzun gerek duyabileceği tedaviler olabilir. Önemli olan nokta çocuk istemediği halde diş koltuğuna oturtulmamalıdır. Bu yüzden kesinlikle korkutucu cümleler kurmayın" şeklinde konuştu

İlk muayenesinde yanında olun

Çocukların kendisi için yabancı bir ortam olan diş hekimi muayenehanesinde anne ya da babasıyla olmak isteyebileceğini kaydeden Altun, şunları kaydetti: "Çocuğunuzun kendini daha rahat hissetmesi için ilk muayene sırasında siz de muayene odasına girebilirsiniz. Ancak, hekimle arasındaki diyaloga müdahale etmeden, çocuğun görüş alanının dışında durmak gerekir."

Bırakın soruları o cevaplasın

0-5 yaş arasındaki çocukların ağzını açık tutarak sabit oturabilme süresinin 20 ila 30 dakika arasında olduğuna dikkat çeken Altun şöyle devam etti: "Bu nedenle çocuğunuzun doktoruyla etkili ve başarılı bir iletişim kurabilmesi için dikkatini yalnızca doktora vermesi konusunda yardımcı olmaya çalışın. Bırakın sorulan soruları o cevaplasın. Hekim sizden yardım istemedikçe sizin hiçbir tepkide bulunmamanız, olaylara müdahale etmemeniz çocuğunuzun bir süre sonra hekimle anlaşmasını kolaylaştıracaktır."


 
#diş
#diş çürüğü
#davranış
9 yıl önce