|

Dikkat! Her an kör olabilirsiniz

İnsanın kendisinin neden olduğu ikinci tip şeker hastalığının gözlerin kaybedilmesine, kalp krizine, böbrek yetmezliğine ve iyileşmeyen ayak yaralarına neden olabileceği belirtildi.

Yeni Şafak
10:58 - 18/11/2014 Salı
Güncelleme: 11:23 - 18/11/2014 Salı
IHA

Dahiliye Uzmanı Uzm. Dr. Orhan Kaşlıoğlu, şeker hastalığının ortaya koyduğu komplikasyonların çok önemli olduğunu belirterek, “İnsan vücudunda yapmış olduğu tahribatlar neticesinde birçok hastalığı da beraberinde getiriyor. Şeker hastalarında en çok korktuğumuz; hastalıkların temelinde damar ve sinirin bozukluklarına bağlı olarak ortaya çıkan rahatsızlıklar görülüyor. Şeker hastaları gözlerini kaybedebilir, kalp krizi geçirebilirler, böbrek yetmezliği sorunu yaşayabilir, iyileşmeyen ayak yaraları oluşabilir” dedi.


Şeker hastalığının en önemli düzensiz beslenme

Şeker hastalığının en önemli nedeninin obezite olduğuna vurgu yapan Kaşlıoğlu, “İnsan vücudunda bulunan pankreas bezinin insülin hormonunu ya hiç salgılayamaması, ya da salgıladığı halde etkisiz olması gibi durumlarda şeker hastalığı meydana geliyor. Şeker hastalığı irsi olabilir, çocuklukta geçirilmiş bir hastalık sonucu ortaya çıkmış olabilir. Ancak en önemlisi kendimizin neden olduğu şeker hastalığıdır. Bu şeker hastalığı beslenme bozukluğuna bağlı olarak ortaya çıkar. Bu da ikinci tip şeker hastalığıdır. Bunun en önemli nedeni, düzensiz beslenme dediğimiz obezite yani şişmanlıktır” diye konuştu.

Türkiye'nin salgın hastalığı obezite

Obezitenin Türkiye’de salgın hastalık haline geldiğine de dikkat çeken Kaşlıoğlu, şunları kaydetti;

“Daha önce Avrupa’da ve Amerika’da salgın hastalık haline gelmişti ama Türkiye’de ekonomik durumun düzelmesinden ve fast food dediğimiz ürünlerin fazla tüketilmesinden dolayı artık insanlarımız obez olmaya başladılar. Bunun bir başka nedeni de az hareket etmemiz ve spora fazla zaman ayırmamaktır. Hareketsiz yaşantı obeziteye zemin hazırlıyor.”

Çocukları obez yapmayın

“Çocuklara zorla bir şeyler yedirip erken yaşta onları obez yapmamalıyız” diyen Kaşlıoğlu, “Günümüzde bakıyoruz, çoğu çocuk obez olarak karşımıza çıkıyor. Bu da şeker hastalığına zemin hazırlıyor. Çocuklukta alınan kilolar ileride verilemeyecek duruma düşüyor. O bakımdan çocukların obez olması sakıncalıdır. Şeker hastalığının belirtileri ise, kişi çok su içip gece fazla idrara çıkıyorsa, iştahı fazlaysa, son zamanlarda kilo değişikliği olmuşsa, hızlı kilo kaybediyorsa hemen açlık ve tokluk şekerini ölçtürmesi gerekiyor ki, gizli şeker ortaya çıkarılmalı” şeklinde konuştu. 
#şeker hastalığı
#kör olma riski
#obezite
9 yıl önce