|

Duyduk duymadık demeyin !

Biyonik kulak elektronik bir işitme protezi. Her yaş grubunda, ağır işitme kaybı olan ve başka yöntemlerle tedavi edilemeyen hastalarda uygulanıyor. Bu uygulamada amaç hastanın sadece işitme duyusunu geri getirmek değil, aynı zamanda işittiğini anlamasını da sağlamak. Kısacası artık sağırlık tarih oluyor.

Yeni Şafak
04:00 - 31/01/2015 Cumartesi
Güncelleme: 21:45 - 30/01/2015 Cuma
Yeni Şafak
AYŞENUR ASUMAN UĞUR

 


Bundan iki yıl önce “TMHS” proteinin keşfiyle doğuştan gelen sağırlığın süreç içerinde tedavi edilebileceğini bildiren haberleri okumuştuk.  Bu haberle işitme engelli doğan bebeklerin sesi algılayan sensör hücrelerine, işlevini devam ettiren TMHS proteini yerleştirilerek hastaların işitme yeteneğine kavuşması umudu doğmuştu. Şimdilerde ise hem doğuştan hem de sonradan işitme kaybı yaşayanlara takılan “biyonik kulak” konuşuluyor. Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yıldırım Ahmet Bayazıt  koklear implant olarak da adlandırılan “Biyonik Kulak” ile sağırlığın nasıl ortadan kaldırılabileceğini anlatıyor. 

1000 bebekten 4’ü işitme kayıplı

Yapılan araştırmalara göre ülkemizde her yıl koklear implant yani biyonik kulak adayı olarak en az 2 bin bebek doğuyor.  Sağırlık problemi yaşayan bu bebekleri ve ileri yaş grubundaki işitme engellileri de hesaba kattığımızda Türkiye’de biyonik kulak adayı hasta sayısı oldukça fazla. Ayrıca toplumun yüzde bir buçuğunda işitme kaybı yapan taşıyıcılık da mevcut. 

Biyonik kulağın etkisi

Biyonik kulak ile artık sağırlığın ortadan kalktığını söylemek mümkün. İşitme kaybı olan hasta işitiyor, işittiğini anlıyor ve konuşur hale geliyor. İşitme cihazına benzer dış parçası bulunan biyonik kulak, kulak kepçesine normal işitme cihazı gibi bağlanıyor. Her yaş grubunda sağırlık derecesinde işitme kaybı olanlara takılıyor. İç kulağı gelişmeyenlere biyonik kulak takılamıyor. Bu hastalara da beyin sapına koklear implant takılarak hastaların işitmesi sağlanıyor. Ama bu sonuçlar kulağa takılan biyonik kulağın gösterdiği etki kadar başarılı olmuyor. 

Takılma ve işitme süreci 

Biyonik kulak cerrahi yöntemle iç kulağa yerleştiriliyor. Ameliyat sonrası hasta aynı veya ertesi gün evine gönderiliyor. Birkaç hafta yara iyileşmesi beklendikten sonra implantın dış parçası takılarak programlanması yapılıyor ve hasta ilk işitsel tecrübesini yaşıyor. Takip eden süreçte hastanın belli periyodlarda programlanması yapılıyor. 


Çocuklara takılıyorsa 

İmplant sonrası hastaya özel program uygulanmasında oldukça yarar vardır. Bu sayede adaptasyon süreci hızlanır. Burada en büyük görev çocuk hastalarda ailenin ve özellikle de annenin ilgisidir. Anne ne kadar çok ilgi gösterirse başarı  o kadar yüksek olur. 

ömür boyu Biyonik kulak

İmplant takıldıktan sonra ömür boyu kullanılabilen bir protez. Ancak enfeksiyonlar ve cihazın bozulması pratikte karşılaşılan problemler arasında geliyor. Menenjit riski nedeniyle hastaların aşılanması gerekiyor. 

Ameliyatın riski var mı?

Ameliyat sırasında karşılaşılabilen riskleri azaltmak için cerrahın tecrübesi önem taşıyor. Cerrahi müdahale esnasında sinir ve damar yaralanması ihtimali bulunuyor. Bazı hastaların kulak yapılarının anatomisinde bozukluk görülüyor ve bu anatomik bozukluk ortalama her beş hastadan birinde olabiliyor. Böyle durumlarda beyin omurilik sıvısı kaçaklarından şüphe etmek gerekiyor. Örneğin implant iç kulağa yerleştirilemeyebilir veya yanlış yere yerleştirilebilir. Yerleştirme esnasında implant hasar görebilir. 

#TMHS
#Prof. Dr. Yıldırım Ahmet Bayazıt
#Biyonik kulak
9 yıl önce