|

Eksik dişiniz varsa dikkat!

Diş Hekimi Kemal Kutlutürk, halk arasında 'yapay diş kökü' olarak tanımlanan implant hakkında en çok merak edilen soruları yanıtladı.

Yeni Şafak
13:26 - 30/04/2015 Thursday
Güncelleme: 10:26 - 30/04/2015 Thursday
IHA

İmplantların, diş eksikliklerinin giderilmesinde pek çok avantajı olduğunu dile getiren Diş Hekimi Kemal Kutlutürk, “İmplantla tek diş eksikliği giderildiğinde yanlardaki iki diş korunmuş olur, köprü yapımındaki gibi bu iki dişin kesilmesi gerekmez. İmplantlar, çiğneme ve estetik görünüm açısından kendi dişinize çok yakın bir kullanım konforu sağlar” dedi.


Diş eksikliği problemi noktasında son zamanlarda en çok tercih edilen yöntemler arasında yer alan implant tedavisi hakkında bilgi veren Kutlutürk, “Ayrıca diş eksikliklerinin yol açtığı kemik erimesine karşı çene kemiğini korur. Tüm bu avantajlar açısından bakıldığında, implantların diş eksikliğinin tedavisinde birinci tercih olması gerektiği söylenebilir. Ancak başarı için, uygulamanın tecrübeli ellerde ve çok steril ortamlarda yapılması gerekir. Diş implantı, çeşitli nedenlerle kaybedilen dişlerin yerine, işlev ve estetiği tekrar sağlamak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen yapay diş köküdür. İmplantlar, normal diş kökleri gibidir ve çene kemiğine diş kökü gibi yerleşirler” diye konuştu.



“2-3 AYDA KEMİKLE KAYNAŞIYOR”

Yapılan muayenede hastanın öyküsü alındıktan ve tetkiklerle implant yapılmasına engel bulunmadığı anlaşıldıktan sonra, çene kemiğine bir boşluk hazırlandığını ifade eden Dr. Kutlutürk, “Bu boşluk, konulacak implantın boyutuna ve çapına göre oluşturulur ve daha sonra implant yerleştirilir. İmplantın çene kemiğine tutunması için belli bir bekleme süresi vardır. Bu süre dolunca üst yapıya geçilir ve diş kuronu yapılır. İmplant, insan dokusuyla uyumlu, saf titanyumdan üretilir. Son yıllarda özellikle üst yapıları ile ilgili büyük gelişmeler kaydetti implantlar. Eskiden 8-9 ay beklenirken, günümüzde yapılan implantlar, 2-3 ayda kemikle kaynaşıyor. Bu sürenin daha da kısaltılması için de çalışmalar sürüyor” bilgisini verdi.



ÇEKİLEN DİŞİN YERİNE YENİSİ HEMEN YERLEŞTİRİLEBİLİR Mİ?

Dr. Kemal Kutlutürk, şunları kaydetti: “Bunun mümkün olduğu vakalar var. Özellikle tek köklü dişlerde bu yapılabilir. Ancak çok köklü dişlerde aynı başarı sağlanamayabilir. Tek köklü dişlerde, dişte enfeksiyon yoksa, kırılmadan çıkıyorsa, etrafındaki çene kemiği yeterli ise o zaman bu işlem yapılabilir. İmplantın çene kemiğine yerleştirilmesi ağrılı bir işlem değildir. Diş çekimi, kanal tedavisi veya diş dolgusu yapılırken duyulabilecek kadar bir ağrı hissi oluşur. Bunun da hissedilmemesi için anestezi yapılır. Dolayısıyla işlem sırasında kişiler ağrı hissetmez.”


“Çoğunlukla lokal anestezi uygulanır ama diş hekimi korkusu olan hastalarda, çocuklarda ve aşırı mide bulantısı sorunu olan kişilerde sedayon (bilinçli uyutma) veya genel anestezi ile tek seansta implant ve işlemler uygulanabilir” diyen Kutlutürk, implant tedavisinin masraflı bir işlem olduğunu belirterek, “Kullanılan tüm malzemenin ithal olması ve sağlıklı implant üretimi için çok yüksek teknolojiye gereksinim duyulması tedavinin fiyatını belirliyor. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik şartlar nedeniyle döviz kurlarında gözlenen artışlar da tedavinin maliyetini olumsuz etkiliyor. Ancak kesin fiyat uzman hekimlerimizin sizi muayene edip, bu tedavi şekli için uygun bir hasta olup olmadığınızı belirlemeleri ve istediğiniz protez şekline göre değişecektir” dedi.

#diş eksikliği
#Diş Hekimi Kemal Kutlutürk
#yapay diş kökü
#implant
9 years ago