|

Hasta bakımı AB standartlarına kavuşacak

Sağlıklı Toplum Derneği ile Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme ve Mesleki Teknik Eğitim Genel Müdürlüğünce imzalanan, "Hasta ve Yaşlı Bakımı Uyumu Protokolü" kapsamında, hasta bakıcı adayları, uluslararası eğitim alacak.

Yeni Şafak
13:36 - 22/04/2015 Çarşamba
Güncelleme: 10:46 - 22/04/2015 Çarşamba
AA

Avrupa Birliği (AB) uyum çalışmaları kapsamında, hasta bakıcı olmak isteyen 500 kişiye eğitim verilecek.


Yaklaşık 1 milyon hasta bakıcı açığının kapatılmasının da hedeflendiği protokol çerçevesinde, 5 yılda 350 bin ila 500 bin arasında hasta bakıcı yetiştirilmesi öngörülüyor.



Hasta bakımı yapacak ruh ve algıya sahip olma şartı aranan hasta bakıcı adayları, uluslararası testlerden geçirilerek çıkan sonuçlara göre eğitime alınacak.



Adaylarda, en az lise mezunu ve 18 ila 40 yaşları arasında olma şartları aranıyor. Bu yıl pilot bölge Bayrampaşa, Üsküdar, Beşiktaş, Şişli, Esenler ve Sultanbeyli'de 500 hasta bakıcı adayının eğitimlerine başlanacak. Gelecek yıl eğitimlerin 8 farklı ilde de gerçekleştirilmesi hedefleniyor.



"En çok ihtiyaç duyulan mesleklerden"

Sağlıklı Toplum Derneği Başkanı Serpil Keskin, yaptığı açıklamada, hasta bakıcı eğitimi programının pilot ilçe Bayrampaşa'da başlayacağını söyledi.



Türkiye'de ilk defa hasta bakıcı olacak adaylara uygulanacak testin 26 Nisan'da Bayrampaşa Anadolu Mesleki Teknik ve Sağlık Meslek Lisesinde gerçekleştirileceğini belirten Keskin, testte başarılı olanların, aralarında İngiltere, Almanya, İrlanda ve Finlandiya'dan da uzmanların yer aldığı eğitmenlerden 10 ay boyunca 1864 saatlik ders alacaklarını vurguladı.



Keskin, hasta bakıcılığının, en fazla ihtiyaç duyulan meslekler arasında olduğuna dikkati çekti. Türkiye'de ilk olan profesyonel hasta bakıcı uygulamasının, mesleki yeterliliğe dayalı olduğunu aktaran Keskin, "Bu eğitimle Türkiye'de hasta bakımı ilk defa Avrupa Birliği stardartlarına ulaşacak. Hasta bakıcılığında bundan sonra profesyonel ve eğitimli kişilerle muhatap olunması Türkiye, hasta ve hasta yakınları için önemli bir kazanımdır" ifadelerini kullandı.



#hasta bakımı
#Sağlıklı Toplum Derneği
#Mesleki Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü
#Hasta ve Yaşlı Bakımı Uyumu Protokolü
9 yıl önce