|

Nefes darlığı ve çarpıntıya kulak verin

Kalp hastalıklarının günümüzün en önemli sağlık sorunlarının başında geldiğine dikkat çeken uzmanlar, bu hastalıkların hiçbir belirti vermeden sessizce ilerleyebileceği gibi göğüs ağrısı, nefes darlığı ve çarpıntı gibi yakınmalarla ortaya çıkabileceğini belirtti.

Yeni Şafak
11:23 - 3/03/2015 Salı
Güncelleme: 09:29 - 3/03/2015 Salı
IHA

Kalp hastalığının, kalbin pompa fonksiyonlarında aksaklık olması anlamına geldiğini kaydeden Kardiyoloji Uzmanı Dr. İbrahim Doğru, “Bu aksaklık azda olabiliyor, çok ileri derecelere de ulaşabiliyor. Sigara içimi, tansiyon yüksekliği, diyabet, obezite, yüksek kolesterol ve hareketsiz yaşam tarzı kalp hastalığı riskini arttırıyor” dedi.


EN SIK GÖRÜLEN BELİRTİ GÖĞÜS AĞRISI

Kalp hastalıklarının önemli bir kısmının kalp damar tıkanıklığından kaynaklandığına dikkat çeken Dr. İbrahim Doğru, kalp damar tıkanıklığında en sık görülen belirtinin göğüs ağrısı olduğunu kaydetti. Doğru, “Göğüste yanma hissi, göğsünü sıkıştırıyorlarmış hissi, göğüs ağrısı ile birlikte nefes darlığı, sol kolda uyuşma ve ağrı şeklinde olan ağrılar kalp hastalıklarına işaret eder” diye konuştu.

KALP DAMAR AĞRISI NEFES DARLIĞI OLARAK HİSSEDİLİR

Özellikle ileri kalp hastalıklarında en sık görülen belirtinin nefes darlığı olduğunu ifade eden Dr. İbrahim Doğru, nefes darlığının kalp damar tıkanıklığı ve kalp kapak hastalığından kaynaklanabileceğini söyledi. Doğru, “Kalp damar ağrısını hastalar bazen nefes darlığı şeklinde hissedebiliyor. Kalp yetersizliğinde kalp akciğerlerden kanı çekme görevini tam yapamıyor. Bu nedenle akciğer damarları içerisindeki kan basıncı yükseliyor. Bu da damar içindeki serum kısmının damar dışına çıkmasına sebep oluyor. Bu sıvı hava alışverişi yapılan hava keseciklerini dolduruyor ve ciğerlerde oksijen alışverişini engelliyor. Bu nedenle nefes darlığı oluşuyor” dedi.

RİTİM BOZUKLUKLARI HAYATİ ÖNEM TAŞIYABİLİR

Çarpıntının özellikle kalp hastalıklarında görülen bir diğer önemli belirti olduğunu vurgulayan  Kardiyoloji Uzmanı Dr. İbrahim Doğru konuşmasına şöyle devam etti: “Kalp hastalıklarına bağlı ritim bozuklukları en sık kalp damar tıkanıklıkları ve kalp kapak hastalıklarına işaret ediyor. Ritim bozuklukları basit ve tedaviye ihtiyaç olmayacak kadar önemsiz olabileceği gibi hayati önemde taşıyabilir. Dolayısı ile bu ikisinin ayrımının mutlaka EKG veya ritim holteri ile yapılması gerekiyor.”
#Kardiyoloji Uzmanı Dr. İbrahim Doğru
#kalp ağrısı
#çarpıntı
9 yıl önce