|

O iddialara Bakanlıktan yanıt

Sağlık Bakanlığı, medyada yer alan “Kanser hastalarına ömür biçtiler” başlıklı haberlere ilişkin açıklama yaptı. Bakanlık, bu sürelerin hastanın yaşı, evresi, ek hastalık yükleri, tümörün biyolojisine göre değişkenlik gösterebileceğinden kişisel değerlendirmeyi ancak hekimlerin yapabileceğini belirtti.

16:33 - 20/01/2015 Salı
Güncelleme: 16:37 - 20/01/2015 Salı
IHA
Sağlık Bakanlığı medyada yer alan “Kanser hastalarına ömür biçtiler” başlıklı haber ile ilgili olarak açıklama yaptı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklama, “Ülkemiz ulusal çapta kanser ve ölüm bilgilerini verebilen dünyadaki 20 ülkeden birisidir. Kanser istatistikleri bilimsel anlamda bir gelişmişlik göstergesidir. Ülkemizin ABD, İngiltere, Fransa, Kanada, Japonya ve Kore gibi ülkelerde de yayınlanan yıllık kanser raporlarındakine benzer şekilde sağ kalım istatistiklerini verebilmesi, sağlık istatistikleri alanında ulaştığımız başarıyı göstermesi bakımından önemlidir. Bu bilgileri yayınlama amacımız yanlış bilgilendirmenin engellenmesi ve halkın en doğru ve güvenilir bilgiye resmi internet sitemiz aracılığıyla kolaylıkla ulaşabilmesidir. Ancak bu istatistiklerin genel ortalamayı yansıttığı gerçeği unutulmamalıdır. Hasta özelinde sağ kalım süreleri değişebilir. Bu süreler hastanın yaşı, evresi, ek hastalık yükleri, tümörün biyolojisine göre değişkenlik gösterebileceğinden kişisel değerlendirmeyi ancak hekimleri yapabilir” denildi.


Açıklamada şunlar kaydedildi: “Sağlık Bakanlığı olarak ülkemizde sağkalım ortalamasının takip edilmesi tedavi kalite ve etkinliğinin takibi açısından çok önemlidir. Ve diğer gelişmiş ülkeler ile karşılaştırıldığında yoğun akciğer kanseri yükümüze rağmen ülkemizdeki kanser türlerinde sağkalım sürelerinin benzer olduğu görülmektedir. Ayrıca, sağkalım istatistiklerinin düzenli olarak takip edilmesi Bakanlığımız tarafından uygulanmakta olan birçok koruyucu sağlık uygulamasının etkinliği konusunda da fikir vermektedir. Başta kansere yönelik tarama programları olmak üzere programların başarısı gerek sağkalım gerekse de kanser insidanslarındaki (yeni vaka) düşme ile takip edilmektedir. Bu ise vatandaşlarımızda sorumluluk bilincini arttırmakta, sağlıklı yaşama davranışlarında gelişmeye neden olmaktadır. Kanser hastalığında sağkalımı analiz ederek yıllar içerisinde ülkemizin hangi noktalara ulaşacağını izleyerek bunu halkımızla paylaşmak kanserle mücadelede en önemli görevlerimizden birisidir.”


 
#Sağlık Bakanlığı
#Kanser hastalarına ömür biçtiler
#tümör
9 yıl önce