|

O yönetmelik yürürlüğe girdi

Sağlık Bakanlığı, ülkede 2010 yılından itibaren yönerge ile sunulan Evde Sağlık Hizmetleri Yönetmeliği’nin 27 Şubat 2015 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak, yürürlüğe girdiğini açıkladı.

16:36 - 3/03/2015 Salı
Güncelleme: 18:45 - 3/03/2015 Salı
IHA
Bakanlıktan yapılan açıklamada, evde sağlık hizmetlerinin, 941 Birim ve 4 bin 608 sağlık personeli ile hizmet vermeye devam ettiği belirtilerek “2015 yılının Ocak sonu itibariyle 529.353 hastaya ulaşılmış, 220.877 hasta hizmet almaya devam etmektedir. Bu hastalardan 23.315’ine ağız ve diş sağlığı hizmeti de verilmiştir.

Evde Sağlık Hizmetleri mesai saatleri içinde ve randevu sistemi ile çalışmaktadır. Hasta ya da hasta yakınları; 444 3833 (444 EVDE) numaralı telefon hattını arayarak, Evde Sağlık Hizmeti Başvuru Formu’nu doldurarak, Koordinasyon Merkezi veya Evde Sağlık Hizmet Birimlerine telefonla ya da doğrudan başvurarak, Toplum Sağlığı Merkezleri veya bağlı oldukları aile hekimliklerine doğrudan müracaat ederek hizmet talebinde bulunabilirler” denildi.

Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşları Tarafından Evde Sağlık Hizmetlerinin Sunulmasına Dair Yönetmelik’te hükme bağlanan hususlar ise şöyle açıklandı:

- Evde Sağlık Hizmetlerinin Koordinasyonu Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından yapılacak, hizmetler ise Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından ortak sunulacaktır.

- Evde Sağlık Hizmetlerinin illerde koordinasyonu, Evde Sağlık ve Sosyal Hizmet Değerlendirme Komisyonu, Merkezde koordinasyonu ise Merkez Koordinasyon Komisyonu tarafından yapılacaktır.

- Başvuruda bulunan hasta ya da hasta yakınlarının taleplerini değerlendirmek, ihtiyacı olanlara evde sağlık hizmeti sunmak ve gerektiğinde hastaların hastaneye naklini sağlamak için üç tip birim planlamıştır. Toplum Sağlığı Merkezlerine bağlı T Tipi Birimi, Hastanelere bağlı H Tipi Birimi, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezlerine bağlı D Tipi Birimi,

- Toplum Sağlığı Merkezlerinde kurulan T tipi Birimlerle evde sağlık hizmetlerinin ülke geneline yaygınlaştırılacaktır.

- Evde Sağlık Hizmetleri, Evde Sağlık Mobil Hizmet Aracı, Evde Sağlık Hasta Nakil Ambulansı ve Evde Ağız ve Diş Sağlığı Aracı olmak üzere üç tip araçla gerçekleştirilecektir.

- Kayıtlarda ve diğer birimlerle koordinasyonda Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından hazırlanan “Evde Sağlık Hizmetleri Modülü” kullanılacaktır.

- Evde sağlık hizmetleri kapsamında sağlık kuruluşuna sevk edilen hastanın, sağlık kuruluşundaki muayene, tetkik ve tedavisinin uzun sürmesi durumunda mağdur olmaması için,ilgili hastaneler bünyesinde kısa süreli tedavilerin yapılabilecelerieği veya uygun bir kliniğe geçiş öncesinde hastanın yatırılabileceği en az beş yatak kapasiteli ‘Evde Sağlık Hizmet Ünitesi’ oluşturulacaktır.
#Sağlık Bakanlığı
#evde sağlık hizmeti
#; 444 3833
9 yıl önce
default-profile-img