|

Obeziteyi engellemenin yolları

Günümüzdeki en önemli sağlık probleminin başında obezitenin geldiğini söyleyen Uzman Diyetisyen Serkan Tutar obeziteyi engellemek için yapılması gerekenleri söyledi.

Yeni Şafak
17:05 - 16/04/2015 jeudi
Güncelleme: 14:05 - 16/04/2015 jeudi
IHA

Tutar, “Obezitenin bu derece tehlikeli olmasının nedeni sadece yetişkinlerde değil günümüzde çocuklarda da ciddi anlamda yaşanan bir problem olmasıdır. Anneler, babalar, bakıcılar, aile üyeleri, öğretmenler, sağlık çalışanları, toplumun diğer üyeleri dahil hepimizin bu problemi beraber çözmemiz gereklidir. Çocuklarda yaşanan obezite, ciddi sağlık sorunlarına neden olmakla birlikte duygusal, psikolojik ve sosyal konularda yara almış yetişkinlerin yetişmesine neden olur. Çocuklar kilo konusunda sürekli alay konusu olması nedeniyle kendine olan güvenleri ciddi anlamda azalır” dedi.



Çocukların günümüzde ve gelecekte mutlu bir hayat yaşaması için sağlıklı beslenme alışkanlıklarının ve fiziksel aktivitenin yaşam tarzı olması gerektiğini dile getiren Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, “Kilo korumanın temel yolu besin ve içeceklerle alınan kalorinin harcanan kaloriye eşit olmasıdır. Ama çocuğunuz kilo alıyorsa bunun temel nedeni aldığı kalori miktarı harcadığından çok daha yüksektir.


Fazla kilo ve obeziteye genetik, çevresel, kültürel ve psikolojik faktörlerde katkı sağlayabilmektedir. Ancak çoğu araştırmalar çocukluk çağı obezitesinin bu seviyede hızlı olarak artmasının temel nedeninin genetik varyasyonlar olduğunu göstermektedir.



Bugünkü yoğun yaşam tarzı fast food gibi hızlı besin tüketimine insanları yöneltebilmektedir. Aynı zamanda bilgisayar, televizyon ve video oyun sistemi önünde daha uzun süre zaman geçirmeleri daha az fiziksel aktiviteye neden olması sedanter yaşamı desteklemektedir.


Yapılan bir çalışmada, boks, dans ve spor gibi hareket tabanlı video oyunlarını çocuklarınızın oynaması gün içerisindeki aktiviteyi iki katına çıkardığını göstermiştir. Bu tarz oyunlar desteklenebilir. Hatta çocuğunuzu desteklemek ve kendi hareketinizi de arttırabilmek adına sizde çocuğunuzla bu hareketleri yapabilirsiniz” diye konuştu.



OBEZİTEYİ ÖNLEMEK İÇİN İPUÇLAR

Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, çocuklarda obeziteyi engellemenin yollarını şöyle sıraladı;


Çocuğunuzun yeteri kadar dinlendiğine emin olun…



Çalışmalar önerilen uyku saatlerinden daha az uyuyan çocukların yüksek kilolu veya obezite olmaları riskinin yüksek olduğunu göstermektedir. Okul çağındaki çocuklarda önerilen uyku saati 10 iken, daha küçük çocukların 12 saat uyumaları önerilmektedir.



Sağlıklı Beslenme alışkanlığı kazanmasına yardımcı olun…

Dengeli ve tutar'lı bir diyet çocularınızın yeterli büyüme ve gelişmesinin sağlanması için önemlidir. Meyve, sebze, tam tahıllar, yağsız protein kaynakları, süt ürünleri çocuğunuzun her gün alması gereken besin gruplarıdır. Bunlardan birisi eksik olduğunda uzun vadeli beslenme yetersizliğine bağlı olarak hastalıklar gelişebilir. Yağ ve şeker içeriği yüksek yani yüksek kalorili gıdalarda limit koymalısınız. Porsiyon kontrolü de obezite riskinin azalması açısından önemlidir.



Fiziksel olarak aktif olmasını teşvik edin…

Bisiklet, yürüyüş, dışarda oyun vb aktiviteler ile çocuğunuzun her gün bir saat hareket etmesini sağlayın. Ayrıca buna sizde katılarak çocuğunuzu daha fazla motive edebilirsiniz. Babalar araba yıkamada anneler evi temizlemede yardım istemesinin bile çocuklarınız için hareket olduğunu unutmayın. Ayrıca çocuklarınızı daha keyifli aktiviteler olan dans kursları veya dövüş sanatları kurslarına yazdırabilir veya okuldaki futbol veya basketbol takımına katılmasını teşvik edebilirsiniz.



Düzenli uzman ile görüşün…

Doğru beslenme alışkanlıklarını çocuğunuzun sizden öğreneceğiniz gerçeğinden yola çıkarak sizin de doğru beslenme alışkanlıklarını öğrenmeniz gerekir. Bunun en doğru adresi uzman diyetisyenden yardım almanızdır. Bu sadece hem siz hem de aileniz için doğru beslenme adımları atmış olursunuz.



Ekran zamanını sınırlayın…

Çocuklar günde en az 2 saatlerini televizyon, bilgisayar veya oyun konsolları karşısında geçirdikleri için hareketleri çok ciddi seviyede düşmüştür. Bunun en önemli yansıması uzun vadede vücuda gelen kilolardır. Bunu mümkün olduğunda sınırlanması gereklidir. Ayrıca 2 yaşından küçük çocuklar için ailelerin televizyon izletmemesi çok önemlidir.



Yemeği ödül yapmayın…

Yemeği ödül olarak göstermek uslu ama obez bir çocuğa sahip olmanıza neden olur. Çünkü genelde ödül olarak verilen yemekler yüksek şeker ve yağ içeriklidir.”



#obezite
#obeziteden korunma
#Uzman Diyetisyen Serkan Tutar
il y a 9 ans