|

Pankreas kanseri tedavisinde umut

Pankreas kanseri hücrelerinde kemoterapiye direncin nedenini araştıran Fransız bilim insanları, bir molekülün direnci kırabileceğini belirledi. Bu sonuç, en ölümcül kanser türlerinden olan hastalığın tedavisinde yeni bir umut oldu.

Yeni Şafak
17:16 - 20/05/2015 Çarşamba
Güncelleme: 14:19 - 20/05/2015 Çarşamba
AA

Fransa Ulusal Sağlık ve Tıp Araştırmaları Enstitüsü'nden (Inserm) bilim insanları, bir molekülün pankreas kanserinin gelişimini durdurabileceğini saptadı.



Bilim insanlarının bu araştırması pankreas kanseri tedavisinde umut oldu.



Pankreas kanserinde tümörün dokusunun aşırı protein üretmesine neden olan fibroblast hücreler (CAFs) içerdiğinden yola çıkan bilim insanları, kanser hastalarından alınan tümör hücrelerini farelere nakletti ve kemoterapiuyguladı.



Söz konusu hücrelerin kanserin yayılmasında, dolayısıyla kemoterapiye direncin ortaya çıkmasında rol oynadığını gören bilim insanları, nadir rastlanan tümörlerin tedavisinde kullanılan SOM230 adlı molekülün bu durumu tersine çevirebileceğini belirtti.




İNSANLARDA ETKİSİ ARAŞTIRILIYOR


Kemoterapinin yanında molekül verilen farelerde kanserin gelişiminin durduğu gözlendi. Fransa Ulusal Sağlık ve Tıp Araştırmaları Enstitüsü'nden (Inserm) araştırmacıları, bu yöntemin insanlarda etkili olup olmadığını belirlemek için çalışmalara başladı.



Pankreas kanseri, kanser türlerinin en ölümcüllerinden. Teşhisten sonra hastaların dörtte üçünden fazlası 1 yıl içinde yaşamını yitiriyor.

#kanser
#umut
#pankreas kanseri
#pankreas
9 yıl önce