|

Siğillere tek seansta çözüm

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Tıp Fakültesinde dünyada ilk kez uygulandığı belirtilen yöntemle lezyonların (hastalık veya travmadan dolayı tahrip olmuş anormal doku) altına D vitamini enjekte edilen hastalar, tek seansta sağlığına kavuşuyor.

Yeni Şafak
11:55 - 26/12/2014 Cuma
Güncelleme: 10:01 - 26/12/2014 Cuma
AA
Yrd. Doç. Dr. Habibullah Aktaş, vücuttaki birçok siğilin çeşitli tıbbi yöntemlerle tedavi edilebildiğini, tedavide en çok zorlandıklarının ayak tabanı siğilleri olduğunu söyledi.

Ayak tabanının yapısı itibarıyla çok kalın olduğunu anlatan Aktaş, "Biraz zor kanlanan bir bölge olduğu için de ameliyat ya da elektrikle yakmada derin yaralar oluşuyor. Bu da hastayı sıkıntıya sokabiliyor. En sık kullandığımız yöntem sıvı azotla dondurmada yine tabanın kalın olması nedeniyle yeteri kadar etkin ve hızlı sonuç elde edemiyoruz. Bunun dışında kullanılan kremler ve losyonlar da hasta uyumu açısından zayıf çünkü yanıt alınsa bile çok çok uzun zaman alıyor" diye konuştu. 

Bu yöntem dünyada ilk

Aktaş, siğillerin tedavisinde sentetik D vitamini merhemlerin iyileştirici etkisi olduğunu tıbbi makalelerden bildiğini anlattı.

Aktaş, şöyle konuştu: "Bu düşünceden yola çıktım. Merhemin ayak tabanına etki etmeyeceğini düşündüm. Birçok tedavi yöntemini denedim ama iyileşme göstermeyen bazı hastalarda D vitaminini lezyon altına uyguladım. Bu yöntem dünyada ilk. D vitamini ağız ya da kas içine enjeksiyon yoluyla kemik erimesinde, çocuklarda kemiklerin yetersiz gelişmesinde, yaşlı insanların kemik erimelerinde sık kullanılan bir ürün. Bunun kolay kolay yan etkisi de yok. 'Hastalardan aldığım sonuçlar çok başarılı' diyebilirim. Bu, bize çok büyük heyecan verdi."

Ayak siğili tedavisinde ciddi yer edinecek

Aktaş, ilk etapta başarılı olduğu hastaların sonuçlarını Avrupa'nın bir numaralı dermatoloji kurumu Avrupa Dermatoloji ve Veneroloji Akademisinin ekim ayında Amsterdam'da düzenlenen kongresine yazılı sunduklarını kaydetti.

Sundukları bildirinin kabul edildiğini dile getiren Aktaş, şunları belirtti: "Amacımız, tıbbın tanımladığı bilimsel aşamaları geçerek gözlemlerimi bilimsel makale haline getirmek ve etkin dergide yayınlanmak. Lezyon altına D vitamini enjeksiyonu, dünyada inatçı ayak siğili tedavisinde ciddi yer edinecek. D vitamininin lezyon altına uygulanmasıyla bazı hastalarda başka şikayetler de düzeldi. Cilt altı enjeksiyon tedavilerinde kullanılan ilaçların fiyatlarına oranla bulduğum sistem çok daha uygun.

D vitamini yağda eriyen bir vitamin. En fazla deride sentezleniyor. D vitamini fonksiyon olarak bağışıklık sistemini de düzenler. Siğil de mikrobik olay olduğu için deri altına enjeksiyon yaptığımızda mikroorganizmalara karşı bağışıklık sistemini harekete geçirerek yok ettiğini varsayıyoruz." Tedaviye hemen hemen tek seansta yanıt aldıklarını aktaran Aktaş, sık tercih edileceğini düşündüğünü sözlerine ekledi.
#Karabük Üniversitesi
#ayak siğili
#D vitaminini
#lezyon altı
9 yıl önce