|

Sinüzit savaşları başlasın

Mevsim değişiyor ve soğuklarla birlikte grip kapımızda. 15 günü geçen bir süredir burnunuz akıyor, ateş, baş ağrısı, yere eğilince yüzde basınç hissi ve genze akıntınız var; grip devam ediyor diye düşünüyorsunuz ama artık olay bir ileri safhaya geçip sinüzit olmuş olabilir misiniz?

Yeni Şafak
08:28 - 18/12/2014 Perşembe
Güncelleme: 08:32 - 18/12/2014 Perşembe
Diğer

Evet 15 günü geçen grip nerdeyse hiç görülmez, ya alerjik rinit Ya da büyük olasılıkla sinüzitsiniz demektir.


Op. Dr. Erkan Aktan sinüzitten kurtulmak için yapılması gereken adımları belirtiyor;


Üst solunum yollarının uzun süren enfeksiyonları kafatasımız içinde saklı halde bulunan sekiz adet sinüs dediğimiz boşluklardan bir ya da birkaçının enfeksiyonuna yol açar ve buna sinüzit deriz. Virüsler, bakteriler veya her ikisi beraber sinüzite neden olabilirler. Burundaki tıkanıklık sonucunda sinüsler düzgün olarak akmazlarsa içlerinde bakteri kalabilir ve bu bakteriyel sinüzite neden olabilir.


Sağlıklı olduğumuzda sinüslerimiz hava ile dolar ve bu sayede yüz kemiklerimiz daha az yoğun olur ve ağırlık olarak da daha hafif olurlar. Eğer sinüsler olmasaydı kafatasımız gün boyunca kafamızı elimizle taşımamızı gerektirecek kadar ağır olurdu. Sinüsler ayrıca sesimizi de etkiler, sesin rezonansına yardımcı olur. Aldığımız havayı nemlendirir ve boğazımızın ıslaklığını da sağlayan salgılar yapar.


Sinüzit için 9 kilit soruyla teste hemen şimdi başlayabilirsiniz!

1-Tıkanık veya akan burun ile beraber 10-14 gün boyunca azalma göstermeden devam eden gün içi öksürüğü mü yaşıyorsunuz?


2-Gözlerinizin etrafında sürekli ağrı veya şişme mi hissediyorsunuz?


3-Yanak kemiklerinin içinde veya etrafında ağrı ve hassasiyet var mı?


4-Başınızda sürekli bir basınç hissi ile mi yaşıyorsunuz?


5-Sabah kalktığınızda veya başınızı öne eğdiğinizde bas ağrısı var mı?


6-Dişinizi fırçaladıktan sonra bile devam eden kotu ağız kokusu ile mi savaşıyorsunuz?


7-Üst dişlerde ağrı mı hissediyorsunuz?


8-39C den yüksek ateşiniz mi devam ediyor?


9-Kuru öksürük ve gece uyumanızda zorluk var mı?


10-Mide ağrısı ve mide bulantısı mı yaşıyorsunuz?


Evinizde bir kaç basit değişiklik yaparak sinüzit olma riskinizi azaltabilirsiniz!

Soğuk havalarda, nem verici makineler kullanıp sinüslerinizin kuru ve sıcak havadan dolayı rahatsız olmasını engelleyebilirsiniz. Nem verici makineyi sık sık temizleyiniz çünkü bazı kişilerde alerjiye neden olan küf daha çok nemli ortamlarda oluşur.


Eğer alerjiniz varsa kontrol altında tutmak için caba gösterin çünkü alerji bir kişide sinüzit olma olasılığı daha yüksektir.


Sinüzitin kendisi bulaşıcı değildir ama genelde ön belirtisi nezledir ve aile bireylerine ve arkadaşlarınıza bulaşabilir. Mikropların bulaşmasını engellemenin en etkili yolu elleri sık sık çok iyi yıkamaktır. Kullanılmış mendilleri tekrar kullanmayınız ve bir kişi hapşırdığında mümkün oldukça uzak durunuz.


Kendinizi daha iyi hissedebilmeniz için yapılacaklar;

1-Eğer doktorunuz antibiyotik veya farklı bir ilaç verdiyse, doktorunuzun önerilerini dikkatlice uygulayın. Aksi halde sinüzitten kurtulmanız zor olabilir ve sinüzit eğer ilk seferde tam olarak tedavi edilmezse kısa surede tekrar gelişebilir.


2-Kendinizi iyi hissediyor olsanız da doktorunuzun belirttiği sure boyunca antibiyotik kullanmaya devam edini. Bu şekilde enfeksiyona neden olan tüm bakterilerin yok olması sağlanır.


3-Bol bol dinlenin ve bol sıvı için. Böylece vücudunuzun savunma sistemi de antibiyotikler ile beraber hastalığa karşı çalışabilecektir.


4- Ağrıkesicilerin kullanımı iltihabı ve ağrıyı dindirmede yardımcı olabilir.


5-Serinletici ve nem verici bir cihaz sinüslerinizi yatıştırabilir. Sıcak kompres genelde yüz ağrısını dindirir. Bazı doktorlar burun kanallarının nemli kalmasını sağlamak için tuz bazlı reçetesiz alınabilecek burun damlaları önerirler.


6-Eğer bakteriyel enfeksiyon yoksa zamanında tedavi olarak enfeksiyonun daha kotu bir hale gelmesini veya yayılmasını engellersiniz. Böylece daha hızlı iyileşirsiniz


7-İlaç veya herhangi bir tedaviye cevap vermeyen durumlarda, endoskopik sinüzit ameliyatı (FESS) bir alternatif olabilir. Bu prosedür için doktor endoskop kullanır. Endoskop ucunda ışık olan ince ve esnek bir tüptür. Endoskop yardımı ile sinüs kanalları incelenir. Daha sonra doktor çeşitli araç gereçler yardımı ile tıkanıklığı yaratan nedeni ortadan kaldırır. Bu prosedür burun boşluğunda tıkanıklığa neden olan bir kemiğin küçültülmesi, bir dokunun veya polipin alınmasını içerebilir. Akışı sağlamak için dar olan sinüs açıklığını genişletmek de bir alternatif olabilir.


Kronik sinüzite eşlik eden ağrılı semptomlar bazen başa çıkılamaz hal alabilir!

Eğer şikayetler sadece ilaçlarla kontrol edilemezse, cerrahi kaçınılmaz bir şekilde gündeme gelir. Burda tıkanmış olan sinüs kanallarının ve de burun içinin rahatlatılmasına ve drenajın sağlanmasına yönelik plan yapılır.


Yeni geliştirilen Balonla tıkalı sinüs kanalının açılarak sinüsten yeniden normal sinüs drenajının elde edilmesine yönelik oldukça etkili nerdeyse sıfır kanamanın olduğu bir teknolojidir. Çevre dokulara zarar vermediği ve herhangi bir kesiye gerek olmadığı için hasta tarafından son derece memnuniyet vericidir. Sistem tıkalı damarların açılmasında kullanılan balon sisteminin benzeridir.

#sinüzit
#sinüzitten korunma yolu
#sinüzit tedavisi
#kronik sinüzit
#Op. Dr. Erkan Aktan
9 yıl önce