|

Yüzüğünüz parmağınıza dar mı geliyor?

Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği, Beşiktaş Meydanı'nda 15 Nisan Türkiye Akromegali Günü için düzenlediği etkinlikte vatandaşları akromegali hastalığının etkilerine dair bilgilendirdi. Meydana kurulan aynalar, akromegalinin beden uzuvlarında yarattığı büyümeyi sergilerken, Prof. Dr. Oğuzhan Deyneli vatandaşların hastalığa dair sorularını yanıtladı.

Yeni Şafak
12:35 - 16/04/2015 الخميس
Güncelleme: 09:41 - 16/04/2015 الخميس
Yeni Şafak

Tüm dünyada yaklaşık milyonda 80-240 kişide görülen akromegali hastalığı tanı ve tedavi süreçlerinde geç kalındığı takdirde hipertansiyon, kalp hastalığı, diyabet ve artrit gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Sağlık Bakanlığı'nın aldığı kararla 2008 yılından bu yana her yılın 15 Nisan günü, bu ciddi hastalığa dikkat çekmek ve vatandaşları bilgilendirmek amacıyla Türkiye Akromegali Günü olarak kabul ediliyor. Bu yılki 15 Nisan Türkiye Akromegali Günü etkinliğinin adresi Beşiktaş Meydanı'ydı.



Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği tarafından düzenlenen etkinlikte Beşiktaş Meydanı'na kurulan aynalı stant, vatandaşlara akromegali hastalığının bedenin uç uzuvlarında yarattığı büyüme etkisini sergiledi. Aynadaki görüntülerine ilgiyle bakan vatandaşlar, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği Üyesi Prof. Dr. Oğuzhan Deyneli'ye hastalık hakkındaki sorularını yönelterek bilgi aldılar.



Hipofiz bezinde bulunan ve normalden fazla büyüme hormonu salgılayarak bedenin çeşitli kısımlarının büyümesine neden olan bir tümör nedeniyle ortaya çıkan ve “Büyüme hastalığı” olarak da bilinen akromegali her yıl milyonda ortalama 3-4 kişiyi etkiliyor. Yavaş başlangıcı nedeniyle geç tanı konma tehlikesini de beraberinde getiren akromegali, ihmal edildiğinde hipertansiyon, kalp hastalığı, diyabet ve artrit gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.



Belirtileri arasında ayakkabı numarasında büyüme, yüzüğün parmağa dar gelmesi ve bedensel uzuvlarda değişikliklerin bulunduğu akromegali hastalığı cerrahi müdahale ve medikal ilaçlarla tedavi edilebiliyor.





#Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği
#Türkiye Akromegali Günü
#Prof. Dr. Oğuzhan Deyneli
٪d سنوات قبل