|

“Zerre kadar görebilirseniz zerreleri görebilirsiniz”

Ey-Der ve Avea, Günışığı Projesi'yle görme kalıntısına sahip çocuklara görmeyi öğretecek· Engelsiz Yaşama Derneği (Ey-Der) ve Avea, Türkiye'de görme engellilerin ve ailelerinin hayatını değiştirecek, öncelikle 0-6 yaş aralığındaki çocuklara yönelik, “erken müdahale eğitimi” üzerine kurulu Günışığı Projesi'ni hayata geçirdi.

Yeni Şafak
15:34 - 20/04/2015 Pazartesi
Güncelleme: 12:41 - 20/04/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Proje, “az gören” olarak tarif edilen, sadece yüzde 1 ila 10 oranları arasında görme kalıntısına sahip olan ve tıbben “görme engelli ya da kör” kabul edilen çocuklara “görmeyi” öğretiyor. Proje kapsamında çocuklar, 10 farklı disiplindeki özel eğitim uzmanlarından aldıkları “erken müdahale eğitimi” sayesinde, beyaz bastona ihtiyaç duymuyorlar ya da yürürken başka bir kişinin koluna girmek zorunda olmadan, bağımsız şekilde hareket edebilme özgürlüğü kazanıyorlar. Dahası bu çocuklar, “görmeyi öğrenerek” paten kayabiliyor, bisiklete binebiliyor, resim yapabiliyor, yüzüyor, toplu taşıma araçlarını kimseye ihtiyaç duymadan kullanabiliyor, eğitim hayatlarına normal alfabe ile devam edebiliyorlar.





Projenin kamuoyuna tanıtıldığı toplantıda konuşan Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Eşi Emine Erdoğan, Engelsiz Yaşama Derneği ve Avea tarafından hayata geçirilen Günışığı Projesi'nin bir sivil toplum kuruluşu ile özel teşebbüsün toplumsal fayda adına işbirliğine güzel bir örnek teşkil ettiğini belirtti. Engelleri kaldırmanın duyarlılık, farkındalık ve umut gerektirdiğine dikkat çeken Emine Erdoğan,

“Umut tüm zorluklara rağmen insanı hiç umulmadık yerlere ulaştırabilen bir şeydir. Engelli olmak sadece bireyin sorunu değildir. Toplumun da sorunudur. Bu nedenle toplum olarak, engelliliğe bakışımızın muhasebesini, hep birlikte yapmamız gerekiyor. Engellileri çeşitli şekillerde etiketlemeden, toplumdan dışlamadan, eğitim ve sağlıklı yaşam haklarını tesis etmek, bireysel onurlarına saygı duymak, fırsat eşitliği ile istihdam olanakları sağlamak, gerek özel, gerek kamu kurumlarının sorumluluğudur”

diye konuştu.



Emine Erdoğan: “Fiziksel engelleri aşmak için önce zihinsel engelleri kaldırmamız lazım”


Projenin kamuoyuna tanıtıldığı toplantıda konuşan Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Eşi Emine Erdoğan, yüzde 1 de olsa görme kalıntısı olan çocukların hayatlarına engelsiz olarak devam edebilmelerine imkan sağlayacak böyle hayırlı bir girişime katkı sunmaktan büyük memnuniyet duyduğunu dile getirdi. Engelsiz Yaşama Derneği ve Avea tarafından hayata geçirilen Günışığı Projesi'nin bir sivil toplum kuruluşu ile özel teşebbüsün toplumsal fayda adına işbirliğine güzel bir örnek teşkil ettiğine işaret eden Emine Erdoğan, şunları söyledi:



“Görme engelli çocuklarımız için “gün ışığı” olacak bu eğitim projesi, ailelerimiz için de umut ışığı olacak. İnanıyorum ki, bu eğitim onlar için çok önemli bir imkan. Her zaman ifade ettiğim gibi eğer zihinlerdeki engelleri kaldırabilirsek, fiziksel engelleri de daha kolay aşabiliriz. Önemli olan, engellerin tutsağı olmamak, teknolojinin sunduğu yeni imkanları bilinçle kullanabilmek, yani engellerin önündeki engeli kaldırmaktır.”


Erdoğan: “Her bahar bir çiçekle başlar”


Engellilere dair farkındalığın bir toplumun gelişmişlik göstergesi olduğunu söyleyen Emine Erdoğan,

“Engelli olmak sadece bireyin sorunu değildir. Toplumun da sorunudur. Bu nedenle toplum olarak, engelliliğe bakışımızın muhasebesini, hep birlikte yapmamız gerekiyor. Engellileri çeşitli şekillerde etiketlemeden, toplumdan dışlamadan, eğitim ve sağlıklı yaşam haklarını tesis etmek, bireysel onurlarına saygı duymak, fırsat eşitliği ile istihdam olanakları sağlamak, gerek özel, gerek kamu kurumlarının sorumluluğudur. Bu tek başına devletin, belediyelerin, sivil toplum kuruluşlarının yapacağı bir iş değildir. Engellilere göstereceğimiz saygı, insanlığa duyduğumuz saygının gereğidir. Bu bilinci toplumun tüm kesimlerine yaymalıyız. Engelsiz Yaşama Derneği'ni ve Avea'yı bu nedenle tebrik ediyorum. Duyarlılıkları sayesinde az gören çocuklarımız, kimseye bağımlı olmadan hayatlarını idame ettirebilecek ve adeta görmeyi öğrenecekler. Biliyorum, tek bir çiçekle bahar olmaz. Ama her bahar tek bir çiçekle başlar. Günışığı Projesi'nin de bu anlamda öncü bir çalışma olacağına ve engellilerle ilgili duyarlılıkları artıracağına gönülden inanıyorum”

şeklinde konuştu.





Toplantı sonunda, çocuklar kendi yaptıkları resmi Emine Erdoğan'a hediye takdim ettiler.

#emine erdoğan
#Günışığı Projesi
#Her bahar bir çiçekle başlar
#Erbakan Hoca
9 yıl önce