|

530 yıllık köy haritadan silinecek

Bursa'nın Büyükorhan ilçesine bağlı ve 530 yıllık geçmişi olan Tekerler Köyü, yoğun göç verdiği için haritadan silinme noktasına geldi. Köylüler sonlarının 'Hayalet köy' gibi olmasından korkuyor.

Dha
00:00 - 23/10/2013 Çarşamba
Güncelleme: 11:25 - 23/10/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
530 yıllık köy haritadan silinecek
530 yıllık köy haritadan silinecek

Bursa'nın Yörük köyü olan Tekerler'de bugün sadece 8 hanede 37 kişi yaşıyor. Gençlerin çalışmak için kent merkezine göç etmesiyle köyde sadece yaşlılar kalıyor. Çocuk seslerinin duyulmadığı köyün sakinleri, kendilerinden sonra köylerinin kaderinin 'hayalet köy' olarak adlandırılan ve haritadan silinen Çökene Köyü'ne benzemesinden korktuklarını söyledi.

Bursa'nın dağ yöresi olarak bilinen 4 ilçesinden biri olan Büyükorhan, Türkiye'deki 957 ilçe arasında gelişmişlik açısından 717'nci sırada yer alıyor. Bursa'ya 90 kilometrelik uzaklıkta bulunan ilçede 3 bin kişi yaşıyor. Büyükorhan'a bağlı 37 köyden yüzde 90'ı fakirlikle mücadele ederken, sanayinin olmadığı ilçede yaşayanlar, geçimlerini hayvancılık ve tarımdan sağlamaya çalışıyor.

Ekonomik sıkıntı göç ettirdi

Son 5 yıl içerisinde ekonomik sıkıntılar, en fazla Büyükorhan İlçesi'nde yaşayanları etkiledi. Geçim sıkıntısı çeken aileler yıllardır yaşadıkları köylerden göç etmek zorunda kaldı. Bunun örneklerinden biri de Tekerler Köyü. Yaklaşık 7 yıl önce 45 haneli olan ve 400 kişinin yaşadığı Tekerler Köyü'nde artık 8 hanede toplam 37 kişi kalıyor.

Büyükorhan İlçesi'ne 22 kilometre uzaklıkta bulunan Tekerler'de okul ve sağlık ocağı bulunmuyor. Çocuk seslerinin duyulmadığı köyün sakinleri sadece yaşlılar. Tekerler'in kaderinin, iki kilometre uzaklıkta bulunan ve köy imamının da ayrılmasıyla 'hayalet köy' olarak adlandırılan Çökene'ye benzemesinden korktuklarını belirten köy sakinleri, kendilerinden sonra köyün yok olacağından endişe ediyor.

10 yıl önce